Henry Rollins – Jedan od najsvestranijih umjetnika današnjice

Henry Rollins (rođen 13. februar 1961.), pravim imenom Henry Lawrence Garfield američki osvajač nagrade Grammy kao pjevač i kantautor, umjetnik spoken worda, pisac i pjesnik, televizijski i radijski voditelj, te povremeno glumac, komičar i posuđivač glasova.

Najpoznatiji je po svom radu s hardcore punk grupom “Black Flag” od 1981. do 1986., i kao vođa grupe “Rollins Band” od 1987..

Jedan je od ikona pristalica alternativne životne filozofije i politički angažovane muzike. U svojim se načelima čvrsto suprotstavlja uživanju ikakvih droga, uključujući alkohol i duvan).

Biografija

Mladost

Rollins je odrastao u Washingtonu, D.C. Njegovi roditelji razveli su se dok je bio mlad, i prvenstveno ga je odgajala majka Iris, koja ga je naučila čitati prije nego što je počeo pohađati školu, i kojoj pripisuje svoju životnu ljubav prema čitanju.

Kao djetetu propisan mu je lijek Ritalin, i bio je poslan u školu Bullis, vašingtonsku vojnu školu. Nije mu se sviđalo autoritaristično okruženje među tada još samo muškim učenicima, što je otežavalo njegove prve pokušaje u ostvarivanju veza sa djevojkama i zbog čega se još nekoliko godina osjećao nelagodno pred ženama. S druge strane, rekao je da mu je škola Bullis pomogla usaditi osjećaj discipline i snažne radne etike. Upravo je u vojnoj školi počeo razvijati svoju mišićavu konstituciju i počeo baviti se pisanjem. U intervjuu 2006., Rollins ovako opisuje svoje prve književne pokušaje:

Pisao bih kratke priče, i one su vjerovatno grozno napisane, o dizanju svoje škole u vazduh i ubijanju svih učitelja. To bih pokazao svom učitelju engleskog s kojim sam prijateljevao, bio je moj jedini saveznik u toj školi. I on bi rekao: “U redu, nemoj ovo pokazati svom pravom učitelju engleskog. Znaš, jer u ovoj školi ne možeš reći ‘jebi’ i to predati kao esej. Pohađao sam vrlo strogu školu samo za dječake. Ali je rekao: “Pokazuj mi te stvari”, i: “Sviđa mi se što pišeš kreativno. Nastavi to. Samo ne pokazuj mi to kao učitelju engleskog, jer ćeš dospjeti u nevolju.”

Muzički počeci

Nakon srednje škole, Rollins je obavljao mnoge poslove, bio je fizički radnik u Nacionalnom zdravstvenom institutu, prije nego što je postao voditelj trgovine sladoleda Häagen-Dazs.

Dugogodišnji obožavalac muzike širokog ukusa, Rollins se uključio u punk scenu uz pomoć svog bliskog prijatelja Iana MacKayea, (budućeg vođe grupa Minor Threat i Fugazi).

Kao pjevač pridružuje se grupi S.O.A.. Grupa je prije raspada izdala samo jedan album za izdavačku kuću Dischord Records. Budući da je bio stalno zaposlen, mogao je sam finansirati njegovo izdavanje i predstavljanje.

Black Flag

1981. godine, prijatelj Mitch Parker dao mu je kopiju albuma grupe Black Flag, Nervous Breakdown (“Živčani slom”). Rollins uskoro postaje njihov veliki obožavalac i s njima započinje korespondenciju. Za vrijeme njihove turneje istočnom obalom SAD-a, dok su svirali u Washingtonu i New Yorku, Rollins je, kad je mogao, prisustvovao njihovim koncertima. Na improvizovanoj predstavi u jednom baru, pitao ih je bi li odsvirali pjesmu “Clocked In”, jer se nakon toga morao vratiti na posao. Upitao je pjevača Deza Cadenu može li se pridružiti grupi na pozornici. Nije mu bilo poznato da Cadena želi preći na sviranje gitare, i da je grupa tražila novog pjevača.

Članovi Black Flaga bili su impresionirani Rollinsovim pjevanjem i pojavnošću, i idući dan, nakon poluslužbene audicije, pitali su ga želi li postati njihov stalni pjevač. Uprkos sumnjama, pristao je, dijelom zbog MacKayevog ohrabrenja. Njegova visoka energičnost i snažna ličnost učinile su ga savršenim za ulogu frontmena.

Nakon pridruživanja Black Flagu, mijenja prezime i na ruci sebi pravi tetovažu loga grupe. To je prva u nizu brojnim tetovaža: ostale uključuju simbole grupa The Misfits, maskota s likom duha i simbol čovječuljka njemačke eksperimentalne grupe Einsturzende Neubauten. Kako je postajao sve više i više tetoviran i mišićav, na pozornici je nosio sve manje odjeće, često pred publiku izlazeći bosonog i golih prsa, noseći samo kratke gaće.

Rollins je snimao i putovao s grupom od 1981. do njihovog raspada 1986. Tokom Rollinsove saradnje s njima, muzika Black Flaga prošla je kroz dramatične promjene. Iako je prvi kompozitor bio gitarista Greg Ginn, i sam Rollins za grupu napisao brojne pjesme.

Kroz većinu razdoblja dok je radio s Black Flagom, Rollins je pisao dnevnik svojih misli i iskustava. 1994. godine sve to objavljuje pod naslovom Get In The Van (“Ulazi u kombi”); knjiga sadrži mnoge fotografije, kao i Rollinsova prisjećanja vremena provedenog uz grupu prije nego je dnevnik počeo pisati. Djelove knjige “Get In The Van”” pročitao je za zvučnu knjigu koja je osvojila Grammy. 1. januara 2005. u nastavku serijala “Henry's Film Corner”, Rollins opisuje cijeli događaj otrcanim i kaže da je kipić Grammy dao svom poznaniku.

Za vrijeme rada u Black Flagu, Rollins je počeo objavljivati vlastite knjige. Njegovi rani radovi bili su vlastito fotokopirani, ručno vezane sveske. Uskoro počinje štampati brošure, a zatim utemeljuje nezavisnu izdavačku kuću nazvanu po svom rođendanu – 2.13.61.

U tom razdoblju, Rollins upoznaje Joea Colea. Postaju bliski prijatelji sve do decembra 1991. kada postaju žrtve pljačke u zajedničkom domu. Cole biva ubijen pogotkom metka u glavu, a Rollins bježi neozlijeđen; zločin ostaje nerazjašnjen. Većina Rollinsovih radova nakon toga, posvećena je sjećanju na njegovog pokojnog prijatelja.

Rollins Band

Nakon što se Black Flag raspao rane 1986., Rollins brzo stvara novi sastav i objavljuje solo album i EP s gitaristom Chrisom Haskettom. Uskoro uključuje članove bivše grupe Gone: Andrewa Weissa i Sima Caina, nazvavši novu grupu Rollins Band. Popularnost su pridobili kroz snagu albuma kao što su The End of Silence (“Kraj tišine”) iz 1992. i Weight (“Težina”) iz 1994. Takođe osvaja uloge u filmovima i televizijskim emisijama, među ostalima i kao VJ MTV-a, a 1991. sa grupom Hard-Ons snima obradu pjesme AC/DC-jaLet There Be Rock

Počevši u kasnijim godinama u Black Blagu, putovao je kao umjetnik spoken worda, usredsređujući se uglavnom na društvene teme, kao i pripovijedajući svoja životna iskustva. Njegova mješavina samokritičnog humora i ozbiljnog raspravljanja važnih društvenih tema donose mu veliku popularnost. 2.13.61 je, uz Rollinsove knjige takođe objavio naslove Joea Colea, Nicka Zedda, Nicka Cavea i Michaela Gira, kao i albume “Rollins Banda”, Exene Cervenke, Huberta Selbya mlađeg, The Birthday Partya i Gun Cluba.

Rollins je ljubitelj “free jazza“; izdao je albume sa Matthewom Shippom i Roscoem Mitchellom, izdavač je bila njegova kuća 2.13.61. 1990. Rollins je bio gostom voditeljem na losanđeleskom univerzitetskom radijskom programu, te je za vrijeme svog prisustva veći dio programa puštao muziku saksofoniste Alberta Aylera.

Rollins je bio u duetu sa glumcem iz “Zvjezdanih staza“, Williamom Shatnerom na albumu iz 2004., Has Been.

Rad na RTV-u

17. maja 2004., počeo je voditi nedjeljnu radijsku emisiju Harmony In My Head (ime je dobila prema omiljenoj mu pjesmi grupe Buzzcocks) na losangeleskoj radijskoj stanici Indie 103.1. Emisija je bila odašiljana u etar svaki ponedjeljak ujutro, a Rollins je puštao raznoliku rock, punk, rap i jazz muziku. Emisija je emitovana do 27. decembra iste godine, i Rollins se posvetio svojoj turneji “spoken worda” početkom 2005.

Prošireno knjiško izdanje Rollinsovih pjesama izlazi u novembru 2005. na zahtjeve obožavalaca – pod imenom Fanatic. Kasnije iste godine, najavio je povratak na radijske talase u emisiji Harmony in My Head.

Rollins je suvoditelj TV-emisije Full Metal Challenge na TLC-u, kao i domaćinom nedjeljne emisije The Henry Rollins Show na Independent Film Channel-u (IFC) .

Prije njegovih nedjeljnih emisija na IFC-u, Rollins je bio voditeljem emisije Henry's Film Corner, mjesečnog osvrta na film i kino.

2004. je počeo davati podršku homoseksualcima u njihovim zahtjevima za sklapanje brakova, i bio je domaćinom koncerta kojim se prikupljao novac za organizaciju koja podržave te zahtjeve.

Za vrijeme iračkog rata 2003., pjevao je sa United Service Organizations američkim jedinicama u Iraku, uprkos svom ličnom protivljenju tom ratu i administraciji američkog predsjednika Georga Busha mlađeg.

Bio je vrlo aktivan u kampanji za oslobađanja trojice mladića iz West Memphisa, za koje postoji poveći krug ljudi koji sumnja da su ti mladići krivo optuženi za ubistvo. U tom pravcu je, sa čelnim članom Public Enemyja, Chuckom D-om, snimio pjesmu sa Black Flagom, Rise Above, koja je bila dijelom albuma “Rise Above: 24 Black Flag Songs to Benefit the West Memphis Three,” albuma iz kojeg se priklupljao sredstva za fond odbrane te trojice mladića. Rollins se pojavljivao na još nekim pjesmama.

Zanimljivosti

  • Rollins glumi sebe u video igri Def Jam: Fight for NY kao trener glavnog junaka. His Blazing Move se u igrici zove 2.13.61, što je i ime njegove izdavačke kuće i datum njegovog rođendana.
  • Rollins ima “cameo” pojavljivanje u video-spotu za izvođača 3rd Bassa, za pjesmu “Pop Goes the Weasel”, parodizirajući “Vanillu Icea“.
  • Rollins se spominje u pjesmi “You Need A Hug”, koja se nalazi na albumu End is Forever izvođača The Atarisa.
  • Rollins se spominje u pjesmi “Feeling Bad”, koja se nalazi na albumu “How To Meet Girls” izvođača Nerfa Herdera– “…Thought I'd look like Henry Rollins, But I still look like Phil Collins…” (misli se na vježbanje u teretani)

Razno

Filmografija

 2018 Portlandia (TV Serija)
Riot Spray Singer
 2018 Those Who Can't (TV Serija)
Mr. Cobbler
 2017 Stretch Armstrong & the Flex Fighters (TV Serija)
Simmons
 2017 Z Nation (TV Serija)
Lt. Mueller

 2015-2017 Con Man (TV Serija)
Stutter Dawes / Stutter
 2016 The Last Heist
Bernard
 2016 Gutterdammerung
Priest Svengali
 2010-2016 Adventure Time (TV Serija)
Bob Rainicorn / Cookie Man

 2016 Sheriff Callie's Wild West (TV Serija)
Speedy Silverado
 2015 You're the Worst (TV Serija)
Henry Rollins
 2015 Welcome to Showside (Kratkometražni)
Frank (glas)
 2015 Stitchers (TV Serija)
Robert Barbiero
 2015 A History of Radness (TV Film)
Coach Carlucci
 2015 He Never Died
Jack
 2015 Kroll Show (TV Serija)
Ben
 2014 The Legend of Korra (TV Serija)
Zaheer
 2014 Uncle Grandpa (TV Serija)
Skeletony
 2014 Dark Prophet (TV Serija)
Gen. Adam Luther
 2013 Hawaii Five-0 (TV Serija)
Ray Beckett
 2012 In the House of Flies
The Voice
 2012 Animal Underworld (TV Serija)
Narator

 2011 The Paul Reiser Show (TV Serija)
Henry
 2011 Green Lantern: Emerald Knights (Video)
Kilowog (glas)
 2010 Batman: The Brave and the Bold (TV Serija)
Robotman
 2009 Sons of Anarchy (TV Serija)
AJ Weston
 2009 Suck
Rockin’ Roger
 2009 The Ballad of G.I. Joe (Video spot)
Duke
 2009 The Devil's Tomb
Fulton
 2009 American Dad! (TV Serija)
Trucker
 2007 Californication (TV Serija)
Radio Show Host
 2007 Wrong Turn 2: Dead End (Video)
Dale Murphy
 2007 Odd Job Jack (TV Serija)
Larry
 2006 Shorty McShorts’ Shorts (TV Serija)
Skylar

 2006 Live Freaky Die Freaky (glas)
 2006 Lies & Alibis
Putty
 2005 Feast
Coach
 2005 Shock & Awe: The Tour (Video)
 2004 Teen Titans (TV Serija)
Johnny Rancid

 2004 Deathdealer: A Documentary (Kratkometražni)
Vincent
 2003 Mace Griffin Bounty Hunter (Video Igra)
Main Character (glas)
 2003 A House on a Hill
Arthur
 2003 Bad Boys II
TNT Leader
 2002 Psychic Murders (Video)
Johnny Miracle
 2002 The Drew Carey Show (TV Serija)
Mr. Jericho – E-Bay Ass Kicking Guy
 2002 The New Guy
Warden
 2001 Morgan's Ferry
Monroe
 2001 Time Lapse (Video)
Gaines
 2001 Scenes of the Crime
Greg
 1999-2001 Batman Beyond (TV Serija)
Mad Stan

 2000 Batman Beyond: Return of the Joker (Video)
Benjamin Knox / Bonk (glas)
 2000 Desperate But Not Serious
Bartender
 1998 Jack Frost
Sid Gronic
 1998 Welcome to Paradox (TV Serija)
Dr. Ovid Brazil
 1997 Oddville, MTV (TV Serija)

 1997 Lost Highway
Guard Henry
 1995 Heat
Hugh Benny
 1995 Johnny Mnemonic
Spider
 1994 Rollins Band: Liar (Video spot)
Henry Rollins
 1994 The Chase
Officer Dobbs
 1991 IDn4
Henry Rollins
 1991 3rd Bass: Pop Goes the Weasel (Video spot)
Vanilla Ice
 1990 Kiss Napoleon Goodbye
Jackson
 1985 The Right Side of My Brain (Kratkometražni)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *