Ice-T – Biografija

Tracy Marrow, poznatiji pod pseudonimom Ice-T (Newark, 16. februar 1958.), američki reper, pisac i glumac. Jedna je od najznačajnijih rap figura sa Zapadne obale SAD-a.

Rodio se u Newarku, država New Jersey. Otac Solomon i majka Alice umrli su dok je bio mlad, pa se preselio u Kaliforniju. Došavši na ulicu, svidio mu se život na njoj, pa se pridružio zloglasnoj bandi Crips. Još u srednjoj školi dobio je kćerku, kojoj je dao ime Letesha. U srednjoj je školi često slagao rap stihove i pjevao kolegama. Nakon što je završio srednju, otišao je u američku vojsku, ali mu se to iskustvo nije nimalo svidjelo.

Izdao je niz albuma, a pjesme su mu povezane sa političkom situacijom u SAD-u. Svoj je pseudonim uzeo jer je na njega uticao Iceberg Slim, zloglasni gangster. Ice-T bio je kradljivac dragulja, a kasnije i svodnik (u svojim danima na ulici). Saobraćajna nesreća je označila prekretnicu u njegovom životu, pa se odrekao uličnog načina života.

Glumi od 1984. godine, a osim snimanja filmova, radio je i na televiziji. Od 2000. godine glumi u seriji Zakon i red: Odjeljenje za žrtve. Njegov lik zove se Odafin Tutuola.

Osim Leteshe ima i sina koji se zove Tracy Marrow, Jr, a 2004. godine oženio se Nicole Austin. 28. novembra 2015. godine rodila mu se kćerka Chanel.

Diskografija

Filmografija

 2018 Clinton Road
Rj
  King Dog
Terrell Johnson
 2000-2018 Law & Order: Special Victims Unit (TV Serija)
Odafin Tutuola
 2017 Bloodrunners
Chesterfield
 2016 How We Met
Narrator
 2016 Unbreakable Kimmy Schmidt (TV Serija)
Ice-T
 2016 Younger (TV Serija)
Ice-T
 2014-2016 Chicago P.D. (TV Serija)
Odafin Tutuola

 2015 The Ghetto
Victor
 2015 What Now
Ice-T
 2014 Crossed the Line
Miguel
 2013 Once Upon a Time in Brooklyn
Tyler Moss
 2013 Santorini Blue
Dr. Lewis
 2011-2013 30 Rock (TV Serija)
Ice-T / Detective Odafin Tutuola

 2011 Gears of War 3 (Video Igra)
Griffin (glas)
 2010 The Other Guys
Narator (glas, nepotpisan)
 2009 The Magic 7 (TV Film)
Dr. Scratch (voice)
 2009 Tommy and the Cool Mule (Video)
Jackie A. (glas)
 2007 Apartment 309 (Kratkometražni)
Detective Shearod
 2007 BelzerVizion (Kratkometražni)
Ice T
 2006 Copy That (Kratkometražni)
Ice T
 2006 Scarface: The World Is Yours (Video Game) (glas)
 2005 Law & Order (TV Serija)
Odafin Tutuola
 2005 Tracks
Officer Brian Clark
 2004 Up in Harlem
Ice T
 2004 Grand Theft Auto: San Andreas (Video Igra)
Madd Dogg / Additional Voice on News Radio (glas, kao Ice T)
 2004 Def Jam Fight for NY (Video Igra)
Ice-T (glas)
 2004 If Love Hadn't Left Me Lonely (Video)
Rasheed
 2003 Tara (Video)
Grady
 2003 Crime Partners
King Fischer
 2002 On the Edge
Slim Jim
 2002 Stranded (Video)
Jeffries
 2001 Gangland
Officer Dunn
 2001 Out Kold
Goldie
 2001 Ticker
Terrorist Commander
 2001 Ablaze
Albert Denning
 2001 Guardian
Max
 2001 Air Rage (Video)
Matt Marshall
 2001 Kept
Jack Mosler
 2001 ‘R Xmas
The Kidnapper
 2001 Deadly Rhapsody
Wilson
 2001 3000 Miles to Graceland
Hamilton (kao Ice T)
 2000 Sanity, Aiken's Artifact (Video Igra)
Agent Nathaniel Cain (glas)
 2000 Point Doom
Ringman
 2000 The Heist (Video)
C-Note
 2000 The Alternate
Agent Williams
 2000 Luck of the Draw
Macneilly
 2000 Leprechaun in the Hood (Video)
Mack Daddy
 2000 The Wrecking Crew
Menace
 1999 Frezno Smooth
DJ Superfly
 1999 Corrupt
Corrupt
 1999 V.I.P. (TV Serija)
The Prophet / Prophet

 1999 The Disciples (TV Film)
The Sensei
 1999 Sonic Impact
Agent Taja
 1999 Final Voyage
Josef
 1999 Batman Beyond (TV Serija)
Ramrod
 1999 Urban Menace (Video)
Narrator
 1999 Stealth Fighter
Owen Turner (kao Ice T)
 1999 Judgment Day (Video)
Matthew Reese
 1998 Exiled (TV Film)
Seymour ‘Kingston’ Stockton
 1998 Welcome to Paradox (TV Serija)
Revell
 1997-1998 Players (TV Serija)
Isaac ‘Ice’ Gregory
 1997 Crazy Six (Video)
Raul
 1997 The Deli
Phil – The Meat Man (kao Ice T)
 1997 Mean Guns
Vincent Moon
 1997 Below Utopia
Jim (kao Ice T)
 1997 Duckman: Private Dick/Family Man (TV Serija)
Taanzi
 1997 L.A. Heat (TV Serija)
Cage
 1996 Frankenpenis (Video)
 1996 Swift Justice (TV Serija)
Earl Borgese
 1995 New York Undercover (TV Serija)
Danny Up / Danny Cort

 1995 Johnny Mnemonic
J-Bone
 1995 Tank Girl
T-Saint
 1994 Surviving the Game
Jack Mason
 1993 Who's the Man?
Nighttrain / Chauncey
 1992 Why Colors? (Kratkometražni)
 1992 Trespass
King James (kao Ice T)
 1991 Ricochet
Odessa (kao Ice T)
 1991 New Jack City
Scotty Appleton (kao Ice T)
 1991 Ice-T: New Jack Hustler (Nino's Theme) (Video spot)
Ice-T
 1988 Ice-T: Colors (Video spot)
Ice-T
 1984 Breakin’ 2: Electric Boogaloo
Radiotron Rapper
 1984 Breakin’
Rap Talker (kao Ice T)
 1983 Fame (TV Serija)
Enforcer

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *