Idoli – Odbrana i poslednji dani

Odbrana i poslednji dani je prvi studijski album beogradskog sastava Idoli objavljen 1982. godine. Kritičari časopisa Džuboks su 1985. glasali da je ovo najbolji album jugoslovenskog rocka u 20. vijeku. Ovo je takođe i jedan od prvih konceptualnih albuma jugoslovenskog rocka.

O albumu

Grupa započinje snimanje svog prvog LP-a u jesen 1981. Producenti ploče su prvo trebali biti članovi grupe uz pomoć Dušana Spire Mihajlovića, međutim, Mihajlović je napustio snimanje ploče, pa je album snimljen uz pomoć Mila Pileta Miletića i Gorana Vojvode. Prvobitni plan grupe je bio da se album tematski bavi religijom i tradicijom, za koje su smatrali da će biti provokativne jer su mnogi aspekti ovih tema bili tabu u komunističkoj Jugoslaviji. Takođe, ovo je prvo izdanje s promijenjenom grupom, jer je Kokan Popović koji je nekada svirao s Vladom Divljanom i Zdenkom Kolarom u grupi Zvuk ulice sada svirao bubnjeve u Idolima kao novi bubnjar.

Album je nazvan po istoimenom romanu Borislava Pekića.

Kada su ulazili u studio, članovi grupe još nisu bili sigurni šta tačno žele napraviti, kako stilski tako i muzički. Imali su puno ideja (u vezi konteksta Pekićevog rada, ali i širi obim filozofije), ali pretvoriti to u muziku i naći zadovoljavajući zvuk je predstavljalo izazov. Zbog ovog eksperimentalnog pristupa, snimanje je trajalo više od šest mjeseci.

Kritika je podijeljeno prihvatila album, od ekstremno loših do ekstremno dobrih kritika. Grupa nije snimila nijedan spot za ovaj album. Prodato je 50.000 nosača zvuka u Jugoslaviji, što je bilo u velikom kontrastu s prethodnom pločom VIS Idola koja je prodata u 200.000 primjeraka.

Omot albuma i dizajn

Fotograf i dizajner, Goranka Matić, koja je uradila omot, otišla je u Narodni muzej Srbije u Beogradu i napravila fotografiju koja je kasnije korišćena za omot. Izabrali su da to bude detalj sa tkanine na ikoni svetog Nikole.

Pozadina omota je detalj sa zlatne pozadine ikone. U unutrašnjosti sa lijeve strane je bila fotografija grupe, a sa desne fotografija gostiju i ljudi koji su bili uključeni u snimanje ploče.

Prvi put je korištena ćirilica na albumu, slična onoj iz Miroslavljevog jevanđelja.

Lista pjesama

 1. Kenozoik
 2. Poslednji dani
 3. Moja si
 4. Senke su drugačije
 5. Nemo
 6. Nebeska tema
 7. Rusija
 8. Igrale se Delije
 9. Jedina (uzurlikzurli)
 10. Odbrana
 11. Gde si sad Cica-maco
 12. Glavna ptica (skrati svoj dugački jezik)
 13. Hajde, sanjaj me, sanjaj

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *