Jennifer Aniston – Biografija

Jennifer Aniston (Sherman Oaks, Kalifornija, 11. februar 1969. g.) američka glumica grčkog porijekla.

Biografija

Jennifer Aniston (Jennifer Joanne Linn Anastasakis), kćerka je poznatog američkog glumca Johna Anistona i spisateljice Nancy Aniston. Majka joj je italijanskoškotskog porijekla, a otac grčkog. Kratak dio svoga djetinjstva provodi u Grčkoj. Ima dva polubrata Melicka i Alexa Anistona. Školuje se u New Yorku u “Fiorello H. LaGuardia High School of Music i Art and Performing Arts”. Potom odlazi u Los Angeles jer joj otac dobija ulogu u poznatoj američkoj daytime sapunici “Days of our Lives”. Anistonina želja za glumom jača kad počinje s radom na broadwayskim produkcijama kao npr. “For Dear Life and Dancing on Checker's Grave”. Osim posla u pozorištu, Jennifer je radila i kao poštar na biciklu.

Glumačka karijera

Aniston se pojavila kao “Nutri System” djevojka u radijskom showu Howarda Sterna u kasnim 80-im i ranim 90-im. Preselila se u Hollywood i dobila je prvu televizijsku ulogu u seriji kratkog vijeka, “Molloy”, a potom ulogu u filmuCamp Cucamonga“. Takođe je igrala lik sestre u TV seriji “Ferris Bueller”, televizijskoj adaptaciji poznatog hita iz 1986. “Slobodan dan Ferrisa Buellera“. Serija je ubrzo bila otkazana. Nakon još dva propala showa, Aniston je polako počela odustajati od glume.

No, planovi su joj se promijenili kada je krenula na audiciju za tada novu, humorističnu seriju “Prijatelji” (Friends), koja je trebala s emitiovnjem krenuti u sezoni 1994./1995. Producenti showa su ipak htjeli vidjeti Jennifer u ulozi Monice Geller, no Jennifer je bila uporna i uvjerila ih kako je lik Rachel Green napisan za nju. Dobila je ulogu Rachel, te ju je igrala punih 10 godina, od 1994.-2004. Serija je bila poznata po cijelom svijetu, te je čak i frizura poznata kao “Rachel” bila tražena u frizerskim salonima. Jennifer je dobivala platu od milion dolara po epizodi za posljednje dvije sezone “Prijatelja”. Osim toga, dobila je 5 nominacija za prestižnu televizijsku nagradu Emmy, i jednu pobjedu za “Najbolju glavnu glumicu u humorističnoj seriji”.

U to vrijeme, Jennifer je snimala i filmove, kao npr. kultni film “Office Space”.

Najveću podršku kritičara dobila je za ulogu u filmu “Dobra djevojka” (The Good Girl) u kojem je glumila lik slabo plaćene blagajnice u malom gradiću.

Jenniferin najveći filmski uspjeh je onaj s filmom “Svemogući Bruce” (Bruce Almighty) u kojem je igrala lik djevojke Brucea (Jim Carrey).

Njen film iz 2004., “Napokon Polly” (Along Came Polly) je takođe bio poprilično uspješan.

Nakon tog filma, uslijedili su i filmovi kao “Prijatelji s novcem” (Friends With Money), koji nije bio previše uspješan, no odmah za njim je uslijedila romantična komedija “Prekid” (The Break-Up), koji je zaradio 39,7 miliona dolara u prvoj nedjelji prikazivanja u američkim bioskopima.

Forbes lista je imenovala Jennifer Aniston 10-om najbogatijom ženom svijeta u zabavljačkoj industriji u 2007. godini. Anistonino bogatstvo se procjenjuje na 110 miliona dolara.

Privatni život

Jennifer je hodala s muzičarom Adamom Durtizom i bila je vjerena s glumcem Tateom Donovanom. Njena najpoznatija ljubavna veza je ona s glumcem Bradom Pittom. Vjenčala se s Bradom 29. jula 2000., na jednom imanju u Malibuu. Par se razišao 7. januara 2005., a razvod je postao služben 25. marta iste godine, a finalizovan je 2. oktobra 2005.

Jennifer Aniston

Mediji su spekulisali kako se par razišao ili zbog Pittove nevjere s glumicom Angelinom Jolie ili zbog toga što Jennifer nije htjela imati djecu. Aniston je opovrgnula zadnje nagađanje, rekavši : “Nikad u svom životu nisam rekla da ne želim djecu… Uvijek sam željela imati djecu i nikad neću propustiti to iskustvo zbog svoje karijere… Želim imati oboje.”

Nakon razvoda s Pittom, Aniston je bila romantično povezana s glumcem Vinceom Vaughnom. U avgustu 2006. , Jennifer je opovrgnula kako je se par vjerio. No, u oktobru 2006., trač magazin “US Weekly” došao je u blizini izvoru koji je potvrdio kako se par ipak razišao. U decembru iste godine , došla je i potvrda od samog, sada već, bivšeg para. Nakon toga povezivali su je s Orlandom Bloomom, inače zajedničkim prijateljem nekad zlatnog para Hollywooda, a sredinom 2008, javno se pokazivala s pjevačem Johnom Mayerom.

Courtney Cox Arquette, koja je igrala lik Monice Geller u seriji “Prijatelji” je u stvarnom životu najbolja Jenniferina prijateljica. 2007., Courtney je pozvala Jennifer da gostuje u njenoj novoj seriji “Dirt”, u kojoj je Jennifer glumila lik snoba Tine Harrod.

Filmografija

2018 Dumplin’
Rosie Dickson
 2017 The Yellow Birds
Maureen Murphy
 2016 Office Christmas Party
Carol Vanstone
 2016 Storks
Sarah Gardner (glas)
 2016 Mother's Day
Sandy
 2014 Horrible Bosses 2
Dr. Julia Harris, D.D.S.
 2014 Cake
Claire Bennett
 2014 She's Funny That Way
Jane Claremont
 2013 Life of Crime
Mickey Dawson
 2013 We're the Millers: The Miller Makeovers (Kratkometražni)
Rose O'Reilly
 2013 We're the Millers
Rose O'Reilly
 2012 Burning Love (TV Serija)
The Bear / Dana

 2012 Wanderlust
Linda Gergenblatt
 2011 Horrible Bosses
Dr. Julia Harris, D.D.S.
 2011 Just Go with It
Katherine
 2010 Cougar Town (TV Serija)
Glenn
 2010 The Switch
Kassie Larson
 2010 The Bounty Hunter
Nicole Hurley
 2009 Love Happens
Eloise
 2009 The Rembrandts: I'll Be There for You (Video spot)
Rachel Green
 2008 Marley & Me
Jenny
 2008 30 Rock (TV Serija)
Claire Harper
 2008 Management
Sue
 2007 Dirt (TV Serija)
Tina Harrod
 2006 The Break-Up
Brooke Meyers
 2006 Friends with Money
Olivia
 2005 Rumor Has It…
Sarah Huttinger
 2005 Derailed
Lucinda Harris
 1994-2004 Friends (TV Serija)
Rachel Green
 2004 Along Came Polly
Polly Prince
 2003 Bruce Almighty
Grace Connelly
 2003 King of the Hill (TV Serija)
Pepperoni Sue / Stephanie
 2003 Freedom: A History of Us (Dokumentarna tv serija)
Jessie Benton
 2002 The Good Girl
Justine Last
 2001 Rock Star
Emily Poule
 1999 The Iron Giant
Annie Hughes (glas)
 1999 South Park (TV Serija)
Mrs. Stevens (Choir Teacher)
 1999 Office Space
Joanna
 1998 Hercules (TV Serija)
Galatea
 1998 The Thin Pink Line
Clove
 1998 The Object of My Affection
Nina Borowski
 1997 ‘Til There Was You
Debbie
 1997 Picture Perfect
Kate
 1996 Steven Spielberg's Director's Chair (Video Igra)
Laura (glas)
 1996 She's the One
Renee
 1996 Dream for an Insomniac
Allison
 1996 Partners (TV Serija)
CPA Suzanne
 1995 The Larry Sanders Show (TV Serija)
Jennifer Aniston
 1994 Burke's Law (TV Serija)
Linda Campbell
 1994 Muddling Through (TV Serija)
Madeline Drego Cooper
 1992-1993 Herman's Head (TV Serija)
Suzy Brooks / Suzie Brooks

 1992-1993 The Edge (TV Serija)
Various Characters / Various characters
 1993 Leprechaun
Tory Reding
 1992 Quantum Leap (TV Serija)
Kiki Wilson
 1990-1991 Ferris Bueller (TV Serija)
Jeannie Bueller
 1990 Camp Cucamonga (TV Film)
Ava Schector
 1990 Molloy (TV Serija)
Courtney Walker
 1988 Mac and Me
Dancer in McDonald's (nepotpisana)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *