Josh Brolin – Biografija

Josh James Brolin (Los Angeles, Kalifornija, 12. februar 1968.), američki filmski i televizijski glumac.

Biografija

Josh Brolin se rodio u glumačkoj porodici, a ispočetka je bio protiv sudjelovanja u show-businessu.

Uprkos tome, zavolio je glumu i 1985. godine debitovao u djećjem pustolovnom klasiku Goonies, snimljenom prema priči Stevena Spielberga. Nakon toga sudjelovao je u televizijskim projektima (Privatni detektiv, Mladi jahači).

Tokom 90-ih vratio se ulogama na velikom platnu, glumeći u filmovima poput Krevet od ruža (1996.), Noćni čuvar i Mimic (oba iz 1997.), ali nije ostvario veći uspjeh.

2000. glumio je sporednu ulogu u naučno-fantastičnom filmu Nevidljivi čovjek, a 2007. pojavio se u Tarantinovoj Planeti terora (dio Grindhousea), Američkom gangsteru, Dolini nestalih i filmu braće Coen Nema zemlje za starce.

Daljnji uspjeh i priznanje kritike ostvario je filmovima W. i Milk (oba 2008.), da bi 2010. glumio u Jonah Hex i Wall Street: Novac nikad ne spava.

Privatni život

Od 1994. bio je oženjen glumicom Dianom Lane (razveli se 2013) s kojom ima dvoje djece, kćerku Eden i sina Trevora. Živi na svom ranču u Kaliforniji.

Filmografija

 2018 George and Tammy
George Jones
 2018 Sicario 2: Soldado
Matt Graver
 2018 Untitled Deadpool Sequel
Nathan Summers / Cable
 2018 Avengers: Infinity War
Thanos
 2017 Only the Brave
Eric Marsh
 2016 Hail, Caesar!
Eddie Mannix
 2015 Everest
Beck Weathers
 2015 Sicario
Matt Graver
 2015 Avengers: Age of Ultron
Thanos (nepotpisan)
 2014 Inherent Vice
Lt. Det. Christian F. “Bigfoot” Bjornsen
 2014 Guardians of the Galaxy
Thanos (nepotpisan)
 2013 Old Boy
Joe Doucett
 2013 Labor Day
Frank
 2013 Gangster Squad
Sgt. John O'Mara
 2012 Men in Black 3
Young Agent K
 2012 Jimmy Kimmel Live! (TV Serija)
George W. Bush
 2010 True Grit
Tom Chaney
 2010 Jonah Hex
Jonah Hex
 2010 Wall Street: Money Never Sleeps
Bretton James
 2009 Women in Trouble
Nick Chapel
 2008 Milk
Dan White
 2008 W.
George W. Bush
 2007 American Gangster
Detective Trupo
 2007 In the Valley of Elah
Chief Buchwald
 2007 Planet Terror
Dr. William Block
 2007 To Each His Own Cinema (segment “World cinema”)
 2007 World Cinema (Kratkometražni)
Cowboy
 2007 No Country for Old Men
Llewelyn Moss
 2007 Grindhouse
Block (segment “Planet Terror”)
 2006 The Dead Girl
Tarlow
 2005 Murder Book (TV Film)
Det. Gilroy
 2005 Into the Blue
Bates
 2005 Into the West (TV Mini-Serija)
Jedediah Smith
 2004 Melinda and Melinda
Greg Earlinger
 2003 Mister Sterling (TV Serija)
Bill Sterling
 2002 Coastlines
Dave Lockhart
 2001 D.C. Smalls (Kratkometražni)
D.C. Smalls
 2000 Slow Burn (Video)
Duster
 2000 Hollow Man
Matthew Kensington
 2000 Picnic (TV Film)
Hal Carter
 1999 All the Rage
Tennel
 1999 Best Laid Plans
Bryce
 1999 The Mod Squad
Billy
 1997 Mimic
Josh
 1997 Nightwatch
James
 1997 My Brother's War
Pete
 1996 Gang in Blue (TV Film)
Keith DeBruler
 1996 Flirting with Disaster
Agent Tony Kent
 1996 Bed of Roses
Danny
 1995 The Outer Limits (TV Serija)
Jack Pierce
 1994 The Road Killers
Tom
 1994 Winnetka Road (TV Serija)
Jack Passion
 1989-1992 The Young Riders (TV Serija)
James Butler Hickok
 1989 Finish Line (TV Film)
Glenn Shrevelow
 1988 Alien Private Eye (TV Film)
Johnny Betts
 1987-1988 Private Eye (TV Serija)
Johnny Betts
 1987 21 Jump Street (TV Serija)
Taylor Rolator
 1987 Prison for Children (TV Film)
 1986 Highway to Heaven (TV Serija)
Josh Bryant
 1986 Thrashin’
Corey Webster
 1985 The Goonies
Brand
 1985 Cyndi Lauper: The Goonies ‘R’ Good Enough (TV Spot)
Brand (nepotpisan)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *