Jurica Pađen – Biografija

Jurica Pađen (3. februar 1955.) hrvatski muzičar.

Rođen je u Zagrebu, gdje odrasta na temeljima muzike The Beatlesa koji ga i motivišu za upis u muzičku školu. Upisao je klasičnu gitaru, a već nakon niže muzičke škole počinje svirati i komponovati svoje prve rock pjesme. Nakon završene muzičke škole, priključuje se Grupi 220, koja se kasnije transformiše u “Parni valjak”, i s njom ostaje 3 godine.

1978. osniva grupu “Aerodrom” s kojom snima 5 studijskih albuma, a 1987. prelazi u “Azru” i s njom ostaje 3 godine. U međuvremenu je svirao i po bivšem SSSR-u odakle nosi u sebi neke nove uticaje na svoju buduću muziku koju će raditi.

Zajedno s Tomislavom Šojatom 1994. osniva “Pađen band”. Snimaju 3 studijska albuma te Greatest hits i jedan album za strano tržište. Zajedno su ponovo okupili grupu “Aerodrom” 2001. godine, te snimaju i 13. decembra 2001. objavljuju album Na travi u izdanju Croatia recordsa pod etiketom Master musica.

2007. objavljuju album pod nazivom “Rock @ Roll“, ukupno jedanaesti album zagrebačke rock grupe “Aerodrom”.

Jurica je poznat kao vrlo traženi gostujući studijski muzičar mnogim hrvatskim muzičarima, a najzapaženiji je ipak kao autor mnogih hit pjesama drugih izvođača, što dokazuje i njegovo pojavljivanje na više od 30 albuma.

Bio je članom muzičkih grupa:

Samostalni album

Croatia records mu izdaje u junu 2005. godine prvi samostalni album Žicanje, s 15 instrumentalnih pjesama za sve koji vole zvuk gitare.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *