Jusuf Hadžifejzović – Najznačajniji konceptualni umjetnik ex-yu

Jusuf Hadžifejzović (02.02.1956) rođen u Prijepolju. Živi i radi u Sarajevu i Antwerpenu. Studirao je na beogradskoj Akademiji likovnih umjetnosti, te u Dizeldorfu završio postdiplomski studij na Državnoj akademiji umjetnosti u klasi Klausa Rinkea. Jedan je od osnivača projekta Jugoslovenska dokumenta i sarajevskog bijenala moderne umjetnosti koji je 80-tih sarajevsku umjetničku zajednicu doveo na vrh jugoslovenske i svjetske umjetničke scene. Od tada drži poziciju najprovokativnijeg umjetnika srednje generacije. Jedan je od osnivača Kolekcije Ars Aevi budućeg sarajevskog muzeja savremene umjetnosti. Učestvovao je u mnogim veoma značajnim međunarodnim izložbama savremene umjetnosti od Berlina do Koreje.

Poznati performans Charlama – Strah od pitke vode (gdje Hadžifejzović igra pikado gađajući fotografiju svoje porodice, nastalu 1994. godine na Cetinskom bijenalu), 2005. godine je realizovan u sarajevskoj galeriji 10 m2 a 2006. godine i ispred muzeja „Sarajevo 1878-1918. godine“. Artefakti i fotografije performansa biće izloženi u ovom muzeju.

Performans Jusufa Hadžifejzovića- Charlama – Strah od pitke vode

Poznat je i po svom projektu Depo Kafe (IPC galerija i Galerija atentata kod Principovog mosta u Sarajevu) koji je funkcionisao kao specijalni projekat Sarajevske zime 2005. Projekat je funkcionisao kao mjesto gdje je domaćin/umjetnik (Hadžifejzović) bio gazda koji je ljudima prodavao piće u galeriji. U sklopu te galerije svoje radove predstavljali su mnogi mladi umjetnici i neki od njih su: Tiana Alexis – Njemačka (video), Daniel Premec – Sarajevo (skulpture), Barry JohnstonSAD (performansi, instalacije), Dalida Karić-Hadžiahmetović – Sarajevo (plakat), Nela Hasanbegović – Sarajevo (skulpture), Luxusmahr – Sarajevo (free-jazz duo), Fikret Libovac – Sarajevo (skulpture).

Depo kafe u sarajevskoj galeriji IPC,festival Sarajevska zima 2004.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *