Lana Turner – Biografija

Lana Turner (Wallace, Idaho, 8. februar 1921.Los Angeles, 29. jun 1995.) američka filmska i televizijska glumica. Velika holivudska zvijezda za filmski studio Metro-Goldwyn-Mayer tokom 1940-ih i 1950-ih, Turner je izgradila karijeru na ulogama fatalnih žena u filmovima kao što su Poštar uvijek zvoni dvaput (1946.), The Bad and the Beautiful (1952.) i Gradić Peyton (1957.).

Prvu je filmsku ulogu imala 1937. sa šesnaest godina, a tokom 54-godišnje karijere pojavila se u 60-ak filmskih i TV naslova.

Osim po ulogama, bila je poznata i po burnom životu.

Osam se puta udavala (od toga dvaput za Stephena Cranea), imala je brojne ljubavnike, a 1958. je bila umiješana u ubistvo mafijaša Johnnyja Stompanata. Stompanato je bio njen ljubavnik s kojim je imala burnu vezu, koja je završila na taj način da ga je njena 14-godišnja kćerka Cheryl Crane na smrt ubola nožem, što je kasnije okarakterisano kao ubistvo u samoodbrani.

Turner je 1970-ih i 1980-ih rijetko glumila. Umrla je 1995. od raka.

Filmografija

 1985 The Love Boat (TV Serija)
Elizabeth Raleigh / Elizabeth Raley

 1982-1983 Falcon Crest (TV Serija)
Jacqueline Perrault
 1980 Witches’ Brew
Vivian Cross
 1976 Bittersweet Love
Claire Peterson
 1974 Persecution
Carrie Masters
 1971 The Last of the Powerseekers (TV Film)
Tracy Carlyle Hastings
 1969-1970 The Survivors (TV Serija)
Tracy Carlyle Hastings
 1969 The Big Cube
Adriana Roman
 1966 Madame X
Holly Parker
 1965 Love Has Many Faces
Kit Jordon
 1962 Who's Got the Action?
Melanie Flood
 1961 Bachelor in Paradise
Rosemary Howard
 1961 By Love Possessed
Marjorie Penrose
 1960 Portrait in Black
Sheila Cabot
 1959 Imitation of Life
Lora Meredith
 1958 Another Time, Another Place
Sara Scott
 1958 The Lady Takes a Flyer
Maggie Colby
 1957 Peyton Place
Constance MacKenzie
 1956 Diane
Diane de Poitiers – Countess de Breze
 1955 The Rains of Ranchipur
Lady Edwina Esketh
 1955 The Sea Chase
Elsa Keller
 1955 The Prodigal
Samarra
 1954 Betrayed
Carla Van Oven
 1954 Flame and the Flesh
Madeline
 1953 Latin Lovers
Nora Taylor
 1952 The Merry Widow
Crystal Radek
 1952 Singin’ in the Rain
Actress in ‘The Royal Rascal’ (nepotpisana)
 1951 Mr. Imperium
Fredda Barlo
 1950 A Life of Her Own
Lily Brannel James
 1948 The Three Musketeers
Lady de Winter
 1948 Homecoming
Lt. Jane ‘Snapshot’ McCall
 1947 Cass Timberlane
Virginia ‘Ginny’ Marshland
 1947 Green Dolphin Street
Marianne Patourel
 1945 Week-End at the Waldorf
Bunny Smith
 1945 Keep Your Powder Dry
Valerie Parks
 1944 Marriage Is a Private Affair
Theo Scofield West
 1943 Du Barry Was a Lady
Lana Turner (nepotpisana)
 1943 Slightly Dangerous
Peggy Evans aka Carol Burden
 1943 The Youngest Profession
Lana Turner
 1942 Somewhere I'll Find You
Paula Lane
 1941 Johnny Eager
Lisbeth Bard
 1941 Honky Tonk
Elizabeth Cotton
 1941 Dr. Jekyll and Mr. Hyde
Beatrix Emery
 1941 Ziegfeld Girl
Sheila Regan
 1940 We Who Are Young
Marjorie White Brooks
 1940 Two Girls on Broadway
Pat Mahoney
 1939 Dancing Co-Ed
Patty Marlow
 1939 These Glamour Girls
Jane Thomas
 1939 Calling Dr. Kildare
Rosalie
 1938 Dramatic School
Mado
 1938 Rich Man, Poor Girl
Helen
 1938 Four's a Crowd
Passerby (nepotpisana)
 1938 The Chaser
Miss Rutherford (obrisane scene)
 1938 Love Finds Andy Hardy
Cynthia
 1937 The Great Garrick
Auber
 1937 Topper
Nightclub Patron (obrisane scene)
 1937 They Won't Forget
Mary Clay

One thought on “Lana Turner – Biografija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *