Let iznad kukavičjeg gnijezda – Priča o filmu

Let iznad kukavičjeg gnijezda (eng. One Flew Over the Cuckoo's Nest) film Miloša Formana iz 1975. s Jackom Nicholsonom i Louise Fletcher u glavnim ulogama. Film je adaptacija istoimenog romana Kena Keseyja. To je prvi film koji je osvojio svih pet glavnih Oscara (najbolji film, glavni glumac, glavna glumica, reditelj, scenario), još od 1934. i filma Dogodilo se jedne noći, a što se samo još jednom ponovilo, 1991. s filmom Kad jaganjci utihnu.

1963. je postavljena pozorišna verzija romana, ali film ne koristi scenario pozorišnog komada.

Film, koji su producirali Michael Douglas i Saul Zaentz, sniman je u bolnici u Salemu, država Oregon.

Radnja

Randle Patrick McMurphy (Nicholson), kriminalac recidivist koji služi kraću zatvorsku kaznu zbog seksa s maloljetnicom, prebačen je u ludnicu zbog neuračunljivog ponašanja. Otkriva se da je McMurphy glumio kako bi mogao služiti ostatak kazne u relativnoj udobnosti i luksuzu.

Njegovo odjeljenje u ludnici vodi mirna, ali nepopustljiva tlačiteljka, sestra Ratched (Fletcher), koja zastrašuje svoje pacijente – od kojih je većina tu po vlastitom izboru, a kategorizovani su kao “dobrovoljni” pacijenti. McMurphy na početku ima jako malo poštovanja prema ostalim pacijentima, a njegova sklonost antiautoritativnom ponašanju se pojavljuje u odnosu prema sestri Ratched. Počinje je bockati, isprva radi uživanja, a kad se u njemu se javi osjećaj nepravde u vezi tretmana njega i kolega, odnos se pretvara u bitku za srca i umove pacijenata. Umjesto da jednostavno pričeka povoljnu priliku i premjesti ga, Ratched postaje uvrijeđena zbog gubitka kontrole te postaje opsjednuta time da ga kontroliše.

McMurphy postepeno formira duboka prijateljstva u odjeljenju, s grupom muškaraca, posebno s dvojicom: Billyjem Bibbitom (Brad Dourif), sucidalnim mucavim tinejdžerom kojeg sestra Ratched ponižava i dominira nad njim do te mjere da se on trese pred njom, te “Poglavicom” Bromdenom (Will Sampson), visokim Indijancem. Kako vjeruju da je Poglavica gluvonijem, drugi ga pacijenti ignorišu, ali i respektuju zbog konstitucije. McMurphy se prema Billyju odnosi kao prema mlađem bratu kojeg želi naučiti kako se zabavljati, dok Poglavica na kraju postaje njegov jedini pravi pouzdanik, budući da se bore protiv autoriteta na slične načine.

McMurphy prvobitno uvrijedi Poglavicu nakon što je ušao u odjeljenje, ali pokušava iskoristiti njegovu veličinu (na primjer, u košarci). Kasnije su oni i pacijent Charlie Cheswick (Sydney Lassick) pritvoreni zbog tučnjave s bolničarima. Cheswicka podvrgavaju terapiji elektrošokovima, dok McMurphy i Poglavica sjede na klupi. Tokom tog vremena, McMurphy ponudi Poglavici žvakaću gumu, a Poglavica mu zahvali verbalno. Iznenađeni McMurphy otkriva da Poglavica zapravo mrzi bolnički establišment baš kao i on, ali to podnosi na drugi način (ostajući nijem umjesto Randleove strategije otvorene odbrane). McMurphy smišlja plan koji će omogućiti njemu i Poglavici da pobjegnu. Nakon njegove “terapije”, McMurphy šaljivo počinje glumiti katatoniju uvjerivši svoje ljude i sestru Ratched da terapija nije upalila.

McMurphy uspije ukrasti autobus s pacijentima s odjeljenja i odvesti ih u ribolov, priuštivši im nezaboravan dan na moru. Na povratku u luku gdje su unajmili brod, McMurphyja i ostale uhvate i vrate u bolnicu, ali on zbog tog čina poraste u očima pacijenata do stepena idoliziranja.

Jedne noći, 10. decembra 1963., McMurphy se ušunja u sestrinsku sobu i nazove svoju djevojku, Candy, i kaže joj da donese alkoholna pića i pomogne mu pobjeći. Ona dovodi još jednu ženu, a obje ulaze na odjeljenje nakon što je McMurphy podmitio noćnog čuvara, Turkela (Scatman Crothers). Pacijenti piju dok Billy počinje flert s McMurphyjevom djevojkom. McMurphy shvata da se Billyju sviđa Candy i kaže joj da ode s njim spavati. Dok su Billy i McMurphyjeva djevojka u odvojenoj sobi, ostali pacijenti, uključujući McMurphyja i Poglavicu koji je planirao bijeg, zaspu od pića i iscrpljenosti.

Nakon što sestra Ratched stiže sljedeće jutro, naređuje bolničarima da okupaju pacijente i dovedu odjeljenje u red. Billy je pronađen s McMurphyjevom djevojkom. Billy je isprva srećan, a i ostali pacijenti su srećni zbog njega, sve dok sestra Ratched ne zaprijeti Billyju da će reći njegovoj majci što je napravio. On je počinje moliti da to ne učini i postaje histeričan. Nakon što je na trenutak ostavljen sam, počini samoubistvo. Sestra Ratched pokušava smiriti pacijente. Nakon što je McMurphy vidio što je odjeljenje napravilo njegovom prijatelju, podivlja i počne daviti sestru Ratched, u čemu ga u posljednji trenutak spriječi bolničar. McMurphy je opet odveden na “tretman”, ovaj put na lobotomiju.

McMurphyja vraćaju na odjeljenje kao potpuno uništenog čovjeka. Poglavica, nespreman da ostavi McMurphyja, uguši svog vegetirajućeg prijatelja jastukom. Ostvaruje Randleov plan za bijeg podižući tešku mramornu fontanu za hidroterapiju i baca je kroz prozor. Poglavica bježi, vjerojatno u Kanadu.

Uloge

Kirk Douglas je glumio McMurphyja u pozorišnoj produkciji, a nakon toga otkupio prava na film, nadajući se da će odglumiti McMurphyja i na platnu. Predao je produkciju u ruke svog sina, Michaela Douglasa, koji je mislio kako mu je otac prestar za ulogu. Kirk je navodno neko vrijeme bio bijesan zbog toga. Uloga je ponuđena Jamesu Caanu, a kandidati su bili i Marlon Brando i Gene Hackman.

Ulogu dominantne sestre Ratched odbilo je šest glumica, Anne Banncroft, Colleen Dewhurst, Geraldine Page, Ellen Burstyn, Jane Fonda i Angela Lansbury, sve dok je Louise Fletcher nije prihvatila nedjelju dana prije početka snimanja.

Glumac Uloga
Jack Nicholson Randle Patrick McMurphy
Louise Fletcher sestra Mildred Ratched
William Redfield Dale Harding
Dean R. Brooks dr. John Spivey
Scatman Crothers domar Turkel
Danny DeVito Martini
William Duell Jim Sefelt
Brad Dourif Billy Bibbit
Christopher Lloyd Max Taber
Will Sampson “Poglavica” Bromden
Vincent Schiavelli Frederickson
Nathan George bolničar Washington
Mwako Cumbuka bolničar Warren
Josip Elic Pete Bancini
Lan Fendors sestra Itsu
Ken Kenny Beans Garfield
Alonzo Brown Miller
Michael Berryman Ellis
Peter Brocco pukovnik Matterson
Sydney Lassick Charlie Cheswick
Mimi Sarkisian sestra Pilbow
Randolf Kingston Night Jones

Analize

Roman „Let iznad kukavičjeg gnezda“ je prvi put objavljen 1962. godine, kada je Kenu Keseyju bilo 27 godina. Ubrzo je priča o buntovnom McMurphyju, koji postaje štićenik mentalne bolnice i buni se protiv represivnog i bezosjećajnog osoblja, postala film.

Ludnica, koja predstavlja metaforu modernog društva, i priča koja postavlja nezgodna i provokativna pitanja o normalnosti i nenormalnosti, stiče kultni status među svima onima koji su osjećali otpor i bunt, žeđ za promjenom i oslobađanjem od „stega lažnog morala“.

U filmu se analizira da li su ludaci mentalno poremećene osobe ili individue koje bolešću reaguju na nenormalno i bolesno društvo. Film takođe ispituje da li su pravi ludaci u ludnicama ili van njih, kao i da li je opšteprihvaćena „normalnost“ u stvari najopasnija bolest. Ove teme su i danas aktuelne, možda i više nego u vreme kada je film snimljen.

Kritike

Film je zaradio podijeljene kritike. Roger Ebert (koji će te godine dobiti Pulitzerovu nagradu) je tvrdio da je Let iznad kukavičjeg gnijezda “tako dobar film da dolazite u iskušenje da mu oprostite kad pogriješi. Ali i griješi, insistirajući na tome da se nešto naglasi više nego što je to potrebno, pa se na kraju ljudski kvaliteti junaka izgube u značenju svega toga. Ali postoje i briljantni trenuci.” Ebert će kasnije uvrstiti film u svoju zbirku “Great Movies”. A. D. Murphy iz Varietyja takođe je napisao podijeljenu recenziju. Film je osvojio pet Oscara, za najboljeg glumca (Nicholson), najbolju glumicu (Fletcher), najbolju režiju (Miloš Forman), kao i za najbolji film te adaptirani scenario.

Danas se film smatra jednim od najboljih američkih filmova te je postavljen na 33. mjesto najboljih filmova svih vremena Američkog filmskog instituta; sestra Ratched postavljena je na 5. mjesto najvećih filmskih negativaca, a film se konstantno nalazi među 10 najboljih na IMDb-u.

Kesey nikad nije pogledao film. Kao što je rekla njegova supruga Faye Kesey: “Bilo je zakonskih nesuglasica oko zarade filma, tokom čega smo se upoznali s užasnim advokatom koji je stvarno bio odvratan. Jednom je pobjesnio i izderao se na Kena, ‘kad ovaj film izađe, ti ćeš biti prvi u redu da ga vidiš.’ Ken mu je uzvratio da ga nikad neće pogledati. I to je bilo to.” Uprkos tome, Faye Kesey je rekla da je njenom suprugu bilo drago što je film snimljen.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *