Mathilda May – Biografija

Mathilda May (rođena kao Karin Haïm; 8 Februar 1965) francuska filmska glumica.

Rani život

May je rođena u Parizu. Njen otac je dramaturg Victor Haïm, koji je iz grčko/turske/jevrejske familije. Njena majka je švedska balerina i koreograf Margareta Hanson. Sa 16 godina May je osvojila “Premier Prix du Conservatoire de Danse de Paris” (Prvu nagradu Pariskog plesnog konzervatorijuma).

Karijera

Mathildina filmska karijera uglavnom je vezana za francusko i uopšte evrosko tržište; dobitnik je nagrade Prix Romy Schneider iz 1989.

Ne-Francuski filmovi u kojima je glumila su: Lifeforce, Naked Tango (1991), Becoming Colette (1991) i The Tit and the Moon (1994).

U US je najpoznatija po ulozi vanzemaljskog vampira u sf/horror filmu Lifeforce, režiranog od Tobe Hoopera, gdje je uglavnom gola u većini svoje uloge.

Takođe je 1996 učestvovala u avanturičkoj svemirskoj igri Privateer 2: The Darkening.

Glumila je Isabellu u The Jackal, akcionom filmu iz 1997.

May je snimila album 1992 nazvan Joy of Love.

Privatni život

May se udavala tri puta: Prvi muž Paul Powell, drugi je bio Gérard Darmon, sa kojim ima dvoje djece, kćerku Sarah (rođenu 17 Avgusta 1994) i sina Julesa (rođenog 4 Marta 1997). Njen treći muž je Philippe Kelly.

Filmografija

Godina Naziv Uloga Reditelj Napomena
1983 Weißblaue Geschichten TV Serija (1 Episode)
1984 Nemo Alice Arnaud Sélignac
1985 Lifeforce Space Girl Tobe Hooper
Giorno dopo giorno Salvatore Nocita TV Serija
Les Rois du gag Alexandra Claude Zidi
1986 Les louves Agnès Peter Duffell TV Film
Se un giorno busserai alla mia porta Claudia Bandini Luigi Perelli TV Mini-Serija
1987 La vie dissolue de Gérard Floque Pauline Georges Lautner
The Cry of the Owl Juliette Claude Chabrol Nagrada César za najviše obećavajuću mladu glumicu
1988 Il segreto del Sahara Myriam Alberto Negrin TV Mini-Serija
La passerelle Cora Elbaz Jean-Claude Sussfeld
Piazza Navona Jeanne Roger Guillot TV Serija (1 Epizoda)
L'heure Simenon Edmée Josef Rusnak TV Serija (1 Epizoda)
Trois places pour le 26 Marion Jacques Demy
1991 Isabelle Eberhardt Isabelle Eberhardt Ian Pringle
Naked Tango Alba/Stéphanie Leonard Schrader
Scream of Stone Katharina Werner Herzog
Becoming Colette (ru) Sidonie Gabrielle Colette Danny Huston
1992 Toutes peines confondues Jeanne Gardella Michel Deville
1994 Grosse Fatigue Herself Michel Blanc
The Tit and the Moon Estrellita Bigas Luna
The Whipping Boy Betsy Syd Macartney TV Film
Le voleur et la menteuse Suzanne Henson Paul Boujenah
1996 Celluloide Cameo Carlo Lizzani
Noces cruelles Sandra Bertrand Van Effenterre TV Film
La ferme du crocodile Sandrine Jaussier Didier Albert TV Film
Privateer 2: The Darkening Melissa Banks Steve Hilliker
Erin Roberts
Video Igra
1997 The Jackal Isabella Zanconia Michael Caton-Jones
1998 Only Love Silvia Rinaldi John Erman TV Film
2000 Là-bas… mon pays Nelly Azera Alexandre Arcady
Les redoutables Military woman Thierry Barthes
Pierre Jamin
TV Serija (1 Epizoda)
2001 De toute urgence Julie Philippe Triboit TV Film
Caméra Café The Boss's wife TV Serija (1 Epizoda)
2002 Fabio Montale Hélène Pessayre José Pinheiro TV Mini-Serija (2 Epizoda)
Perlasca – Un eroe Italiano Contessa Eleonora Alberto Negrin TV Film
2003 Soyez prudents… Lionel Gédébé TV Serija
Soraya Chams Lodovico Gasparini TV Film
2004 Love Express Anne-Charlotte Elena Hazanov
2005 L'homme pressé Irène Debord Sébastien Grall TV Film
L'homme qui voulait passer à la télé Amar Arhab
Fabrice Michelin
TV Film
2006 Entrevue Alix Marie-Pierre Huster Kratkometražni
2007 New délire Fanny's voice Eric Le Roch
A Girl Cut in Two Capucine Jamet Claude Chabrol
2009 Au siècle de Maupassant Thérèse de Marsanne Gérard Jourd'hui TV Serija (1 Epizoda)
2010 Les nuits d'Alice Angélique Williams Crépin TV Film
2011 Une vie française Anna Blick Jean-Pierre Sinapi TV Film
2012 The Players Ariane Jean Dujardin
Clash Laure Rossignol Pascal Lahmani TV Serija (3 Epizoda)
2013 La croisière Françoise Pascal Lahmani (2) TV Serija (1 Epizoda)
Délit de fuite Cécile Thierry Binisti TV Film

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *