Miloš Forman – Biografija

Miloš Forman (rođen 18. februar 1932.), glumac, scenarista, profesor i filmski reditelj, dvostruki dobitnik Oscara.

Forman je rođen u Čáslavu, u Čehoslovačkoj (danas Češka) u porodici oca Jevreja i majke protestantkinje. Kao malo dijete ostao je siroče kad su njegovi roditelji umrli u njemačkom koncentracionom logoru u Auschwitzu.; njegov otac je zatvoren jer je bio član češkoslovačkog Pokreta otpora, majka jer je nezakonito trgovala namirnicama.

Nakon rata, Forman je pohađao javnu školu King George College u Poděbradyju gdje su mu kolege bili Václav Havel i braća Mašin.

Posle je studirao scenario na akademiji primijenjenih umjetnosti u Pragu.

Režirao je nekoliko čeških komedija u Čehoslovačkoj. Međutim, 1968., kad su SSSR i njegovi saveznici iz Varšavskog ugovora izvršili invaziju kako bi prekinuli Praško proljeće, on je bio u Parizu gdje je pregovarao o produkciji njegovog prvog američkog filma.

Češki studio za kojeg je radio ga je otpustio, tvrdeći da je ilegalno napustio zemlju. Preselio se u New York, gdje je posle postao profesor filma na univerzitetu Columbia i dopredsjednik katedre za film, uz Františeka Daniela. Jedan od njegovih štićenika bio je budući reditelj James Mangold, kojeg je Forman savjetovao o pisanju scenarija.

Usprkos početnim poteškoćama, počeo je režirati u svojoj novoj zemlji te je postigao uspjeh 1975. s adaptacijom romana Kena Keseyja, Let iznad kukavičjeg gnijezda, koja je osvojila pet Oscara uključujući i onaj za režiju.

1977. je postao naturalizovani državljanin Sjedinjenih Država.

Drugi veliki uspjesi bili su Amadeus, koji je osvojio osam Oscara, i Narod protiv Larryja Flynta za kojeg je primio nominaciju za najbolju režiju.

1997. je primio Kristalni globus za izvanredni umjetnički doprinos svjetskoj kinematografiji na međunarodnom filmskom festivalu u Karlovy Varyma.

Forman je nastupio s Edwardom Nortonom u njegovom rediteljskom debiju Vjeruj u ljubav (2000.) kao mudri prijatelj Nortonovom mladom, zbunjenom svešteniku.

Formanova dva sina Petr Forman i Matěj Forman su takođe filmski i pozorišni glumci.

Asteroid 11333 Forman nazvan je po Milošu Formanu.

Filmografija

 2007 Semafor: Greatest Hits 2 (Video) (videos “Rekomando blues”, “Ty jsi ta nejkrásnejsí krajina, co znám”, “Ty jsi ta nejkrásnejsí krajina, co znám /parody/”, “Já kolem tebe chtel bych krouzit”)
 1989 Valmont
 1984 Amadeus
 1981 Ragtime
 1979 Hair
 1973 Visions of Eight (Dokumentarac) (segment “Decathlon, The”)
 1971 I Miss Sonia Henie (Kratkometražni)
 1971 Taking Off
 1966 A Well Paid Walk (TV Film)
 1964 Black Peter
 1964 Audition (Dokumentarac)
 1964 If Only They Ain't Had Them Bands (Kratki dokumentarac)
 1960 Magic Lantern II (Dokumentarac)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *