Momčilo Bajagić-Bajaga – Biografija

Momčilo Bajagić – Bajaga (19. 2. 1960. godine u Bjelovaru) srpski rok muzičar. U početku je nosio nadimak Bajagi jer ga je roda kao bajagi donijela. Posle toga je ostao Bajagić da bi u kasnijem periodu postao Bajaga i osnovao svoju sadašnju grupu pod nazivom Bajaga i instruktori.

Od ranih 80-ih, Bajaga je frontmen benda Bajaga i instruktori, jednog od komercijalno najuspješnijih srpskih pop/rok bendova svih vremena. Veći dio života je proveo živeći i radeći u Zemunu.

Muzičku karijeru je počeo sa 14 godina u bendu TNT, a karijera mu je krenula izuzetnim tokom kada se sa 18 godina kao ritam gitarista priključio bendu Riblja Čorba. Prvo je nastupao samo na nekim pjesmama tokom koncerta, a potom se pojavljuje kako koautor na nekim pjesmama a ubrzo za Riblju Čorbu se pojavljuje kao kompletan autor i to sa par hitova od kojih je najpoznatija “Kad hodaš…”. Ukupno je sa Čorbom snimio 5 albuma.

Zapažen je bio nastup grupe “Frka” koja je za emisiju “Rokenroler” snimila spot za Bajaginu pjesmu “Pustite me druže”. Pošto je u međuvremenu napisao i pjesme koje nisu odgovarale senzibilitetu Riblje Čorbe riješio je da ih izda na posebnom albumu kao solo ploču. Radi snimanja novog albuma skuplja iskusne muzičare, a prijatelji ga nagovaraju da novi materijal odsvira na par koncerata.

Svoj prvi samostalni nastup je imao u zagrebačkom centru Kulušić 12. 4. 1984.

Iz Riblje Čorbe ga isključuju 19. jula 1984. godine posle čega on nastavlja sa svojim bendom. Snima album sa svojim pjesmama pod nazivom “Pozitivna geografija”, a bend dobija naziv “Instruktori pozitivne geografije”. Kasnijih godina naziv benda skraćuju na „Instruktori“, a poslednjih godina se na nastupima pojavljuju pod nazivom „Bajaga i instruktori“.

Sem rada sa bendom, Bajaga je radio i muziku za film „Ni na nebu ni na zemlji“ (poznati hit „Moji su drugovi“) odakle potiče muzika koja je objavljena na Bajaginom solo albumu, kao i za TV seriju „Otvorena vrata“.

Ponovo snima 2003. godine muziku za film „Profesionalac“ po drami Dušana Kovačevića.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *