Peter Gabriel – Profil

Peter Brian Gabriel (Chobham, Surrey, 13. februar 1950.), britanski pjevač, muzičar i kompozitor koji je slavu stekao kao glavni pjevač i flautista progresivnog rock banda Genesis.

Nakon što je 1975. napustio Genesis, Gabriel je nastavio uspješnu solo-karijeru čijim vrhuncem se obično smatra album So, iz 1986. koji je bio komercijalno najuspješniji u njegovoj karijeri.

Na njemu je snimio pjesmu “Sledgehammer”, koja je 1987. godine osvojila devet rekordnih nagrada muzičkog kanala MTV i posle postala poznata kao najizvođenija u istoriji MTV-ja.

Gabriel je nakon toga postao poznat i kao jedan od najistaknutijih humanitaraca među svjetskim muzičarima, kao i promoter svjetske etno muzike.

Diskografija

  • Peter Gabriel 1 (Car) (1977.)
  • Peter Gabriel 2 (Scratch) (1978.)
  • Peter Gabriel 3 (Melt) (1980.) / Ein deutsches Album (1980.)
  • Peter Gabriel 4 (Security) (198.2) / Deutsches Album (1982.)
  • Birdy (1985.)
  • So (1986.)
  • Passion (1989.)
  • Us (1992.)
  • OVO (2000.)
  • Long Walk Home (2002.)
  • Up (2002.)
  • Scratch My Back (2010.)
  • New Blood (2011.)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *