Pjer-August Renoar – Najistaknutiji impresionista i jedan od najvećih slikara XIX vijeka

Pjer-August Renoar (fr. Pierre-Auguste Renoir *25. februar 1841. -† 3. decembar 1919.), francuski slikar, jedan od najistaknutijih impresionista i najvećih evropskih slikara XIX vijeka. Njegov sin Žan Renoar je bio jedan od najpoznatijih francuskih filmskih režisera.

Život i djelo

Rodio se 1841. godine u Limožu u siromašnoj porodici krojača koji nije imao sredstava da izdržava porodicu pa je Renoar već kao mali dječak sa 13 godina morao da traži posao. Radio je u jednoj Pariskoj fabrici porcelana kao slikar porcelana. Kada je prestao da se ručno oslikava porcelan i počeo da se slika mehanički – radio je kao slikar zidnih dekoracija i lepeza. 1862. godine se konačno upisuje u školu lijepih umjetnosti u Parizu. Posjećivao je Luvr i tu upoznao djela mnogih slavnih slikara i pokušavao da slika stilom Rubensa. Upoznao se i sa slikarima koji su imali slične ideje o slikarstvu, Alfred Sislija, Frederik Bazila i Klod Monea. Sa njima je odlazio da slika u pleneru. 1864. godine je prvi put izlagao ali nije doživio uspjeh.

Između 1865. i 1870. godine Renoar često nije imao ni za boje. Scenska priroda ga je inspirisala za sliku Diana koja je bila napravljena tehnikom realiste Kurbea. Zimi 1867. stanovao je kod prijatelja Bazila u njegovom ateljeu i slikao portrete slikara i njegovih prijatelja.

1868. godine je sarađivao sa Klodom Moneom i u kafani koju su zajednički posjećivali trudio se da zahvati kafanski život, atmosferu , pa je naslikao slike iz kafanskog života po kojima je takođe poznat.

Posle vojske 1871. godine se vraća u Pariz. Zahvaljujući poznanstvu sa Durand Ruelom koji je bio trgovac i kolekcionar slika i koji je odkupio veliki broj Renoarovih slika mogao je da sebi dozvoli veliki atelje. Na salonu 1873. godine je imao prvi uspjeh ali kada je izložio na prvoj zajedničkoj impresionističkoj izložbi uspjeh je izostao. U to doba je počeo da razrađuje svoj posebni stil zbog koga je mnogo kritikovan i u okviru koga je stvorio veliki broj djela. Oženio se 1879. godine i tada slika slike iz života između kojih i portret svog djeteta i njegove dadilje.

Slikao je portrete i na tome mnogo zarađivao ali u to vrijeme nije stvorio ništa novog.

1881. je odputovao u Alžir i tražio nove inspiracije za svoje slike. Ugledao se na Engrea i naslikao sliku Veliko kupanje žena. Tokom sljedećih 10 godina razvijao je svoj vlastiti stil u slikarstvu iako je imao probleme sa reumatizmom koji mu je dijelom onemogućivao kretanje desne ruke pa je slikao kistom koji je bio vezan za šaku.

Autoportret iz godine 1910.

Bal na Mulin de la Galete

Sa tim kako je bolest napredovala bio je prinuđen da koristi kolica i nije mogao da slika klasična platna. U kasnoj fazi se zanimao za skulpturu ali zbog bolesti nije mogao da ostvari svoje ideje i jedino je svojeručno realizovao bistu svoga najmlađeg sina 1908. godine.

Pred kraj svog života 1919. godine posjetio je Luvr kako bi vidio svoja djela među starim majstorima slikarstva kojima se divio. Slavni umjetnik Pjer-August Renoar umro je 3. decembra 1919. godine u francuskom gradiću Kanj sir Mer.

Izbor djela

Mala galerija njegovih slika

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *