Radmila Savićević – Profil

Radmila Savićević (8. februar 1926, Kruševac8. novembar 2001, Beograd) srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica.

Bila je prvakinja Beogradskog dramskog pozorišta, ali je takođe nastupala i u pozorištima u Kruševcu i Nišu. Zapamćene su njene uloge u predstavama „Zona Zamfirova“, „Ivkova slava“, „Gospođa ministarka“, „Inspektorove spletke“, „Sabirni centar“ i „Poltron“. Televiziskoj publici ostaće upamćena po ulogama u tv serijama: Kamiondžije, Pozorište u kući, Babino unuče, Vruć vetar, Bolji život i Srećni ljudi.

Bila je udata za glumca Božidara Savićevića. Sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Uloge

Filmografija Radmile Savićević
God. Naziv Uloga
1961. Mica i Mikica
1962. Tri priče o Džefu Pitersu
1962. Saša
1962. Prozvan je i V-3 botaničarka
1962. Dr Sojka
1968. Višnja na Tašmajdanu
1968. Sačulatac
1969. Samci
1971. Operacija 30 slova
1971. S vanglom u svet
1970-1971. Levaci Vuka Radović
1971. Moja luda glava
1971. Bubašinter Rajka Gašić
1971. Diplomci gazdarica Savka
1972. Vreme konja
1973. Milojeva smrt Tereza
1973. Ljubavni slučaj sestre jednog ministra
1973. Kamiondžije Violeta
1973. Naše priredbe
1973. Paja i Jare Violeta
1974. Draga tetka
1973-1974. Pozorište u kući Vuka Petrović
1975. Pozorište u kući Vuka Petrović
1975. Đavolje merdevine Kaja
1975. Dragi, budi mi nepoznat
1976. Džangrizalo
1976. Babino unuče baba Tomanija
1976. Sve što je bilo lepo
1977. Specijalno vaspitanje komšinica
1978. Dvoboj za južnu prugu Mišina majka
1978. Tigar
1979. Zlatan lančić
1980. Avanture Borivoja Šurdilovića baba Savka
1980. Vruć vetar baba Savka
1980. Pozorište u kući Vuka Petrović
1980. Samo za dvoje Miloradova bivša zena
1981. Svinjski otac Dara Vasiljević
1981. Vojnici građanka
1982. Doktorka na selu baba Simka
1983. Priče iz Nepričave
1984. Sedefna ruža
1984. Dr Mara Cvijović
1984. Davitelj protiv davitelja Mica Mojsilović
1984. Pazi šta radiš
1984. Kamiondžije ponovo voze Violeta
1984. Vojnici građanka
1984. Pozorište u kući Vuka Petrović
1986. Neozbiljni Branislav Nušić Žanka Stokić
1988. Bolji život Živadinka Žarka Šijaković
1989. Vreme čuda starica
1989. Bolji život Živadinka Žarka Šijaković
1989. Poltron Kurirka
1989. Čudo u Šarganu
1989. Drugarica ministarka tetka Savka
1991. Video jela, zelen bor Milica
1990-1991. Bolji život Živadinka Žarka Šijaković
1992. Žikina ženidba Dama s kučetom
1993. Raj
1993. Obračun u kazino kabareu Hortenzija
1993. Lakši slučaj smrti
1993. Snežna kraljica kuvarica
1993-1994. Srećni ljudi Ristana Riska Golubović
1995. Simpatija i antipatija Stanija
1995. Znakovi Dragojla
1995. Teatar u Srba glumica
1996. Dobro veče, deco baka Rada
1995-1996. Srećni ljudi Ristana Riska Golubović
1998-2001. Porodično blago Dostana
2000. Senke uspomena komšinica
2000. A sad adio Dostana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *