Renata Tebaldi – Najbolji lirski sopran svih vremena

Renata Tebaldi (1 Februar 1922 – 19 December 2004), italijanska operska pjevačica, jedna od najpoznatijih soprana. Smatrana za jednu od najboljih posleratnih operskih primadona, cijenjena kako zbog ljepote i čistote glasa, tako i zbog fizičke ljepote i savršenog i elegantnog scenskog nastupa.

Rođena je kao Renata Ersilia Clotilde Tebaldi u Pezaru u Italiji. Muzičko obrazovanje je započela na Konzervatorijumu u Parmi. Prvi scenski nastup je imala sa 22 godine kao Elena u Boitoovom „Mefistofelu” u Rovigu.

Veliki proboj na opersku scenu je doživjela kada je 1946. došla u Milano na audiciju kod poznatog dirigenta Artura Toskaninija. On je bio zadivljen i primljena je u Milansku „Skalu”, gdje je pjevala na koncertu povodom ponovnog otvaranja Opere nakon svršetka XX svetskog rata. Pjevala je Molitvu iz Rosinijeve biblijske opere „Mojsije”, kao i sopransku deonicu u Verdijevom „Te Deumu”.

U SAD je prvi put nastupila kao Aida u istoimenoj operi u Operi San Franciska, a ubrzo zatim, 31. januara 1955, i u Metropoliten Operi u Njujorku uz Marija del Monaka u Verdijevom „Otelu”. Uskoro je u istoj Operi pjevala i Mimi u „Boemima”, Ćo-Ćo-San u „Madam Baterflaj”, Tosku u istoimenoj operi, kao i u „Travijati” postavljenoj specijalno za nju.

U sezoni 1962./63. je ubijedila direktora Metopolitena, Rudolfa Binga da obnovi Čileinu operu „Adriana Lekuvrer”, koja nije bila izvođena od početka veka. Nažalost, Renata nije bila u najboljoj formi i povukla se sa scene na trinaest mjeseci. Kasnije se vratila kao Mimi sa velikim uspjehom.

Poslednji put je pjevala 1973. na operskoj sceni i 1976. na koncertu. Povukla se zbog problema sa glasnim žicama. Ostatak života je provela u Milanu. Umrla je 19. decembra 2004. u svom domu u San Marinu u 82 godini.

Najveći uspeh je Renata Tebaldi doživjela u isto vrijeme kada i najpoznatiji sopran svih vremena Marija Kalas. Oko odnosa ove dve dive su se ispredale mnoge priče, ali veće rivalstvo je postojalo između njihovih obožavalaca nego između njih dvije. Pjevale su različite fahove, iako su pjevale i neke iste uloge, no na različite načine. Marija Kalas je bolje vladala svojim glasom, odnosno, imala je bolju tehniku pjevanja od Renate Tebaldi, ali nije imala dovoljno lirski sopran koji je nužan za neke uloge, kao što je imala Renata.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *