Sidney Poitier – Biografija

Sidney Poitier (rođen 20. februar 1927.) bahamskoamerički glumac, producent i diplomat.

1964. godine postao je prvi bahamski i prvi afroamerički dobitnik Oscara za najbolju glavnu mušku ulogu u filmskom ostvarenju Ljiljani u polju (engl.: Lilies of the Field).

Značaj njegovih filmskih dostignuća se posebno ispoljio 1967. godine kada je glumio u tri uspješna filma a svi su se bavili pitanjima koja se tiču rase i rasnih odnosa: Gospodinu s ljubavlju, U vrelini noći i Pogodi ko dolazi na večeru, čime je postao top box-office zvijezda iste godine.

Američki filmski institut je 1999. godine izabrao Poitiera kao 22. najboljeg glumca između 25 najboljih glumaca klasičnog Hollywoodskog filma.

Osim kao glumac, Poitier se okušao i kao režiser. Režirao je niz filmova, među kojima su: A Piece of the Action, Uptown Saturday Night i Let's Do It Again sa Bill Cosbyjem, Stir Crazy sa Richardom Pryorom i Gene Wilderom i Ghost Dad takođe s Cosbyjem.

2002. godine, trideset i osam godina nakon što je dobio Oscara za najboljeg glumca, Poitier je izabran od strane Akademije filmskih umjetnosti i nauka za nagradu Oscar za životno djelo, kao znak priznanja za njegovo “izvanredno dostignuće kao umjetnika i kao ljudskog bića.” Od 1997. do 2007. godine, obavljao je funkciju bahamskog ambasadora u Japanu. 12. augusta 2009. godine, Poitier je od strane američkog predsjednika Baracka Obame nagrađen Predsjedničkom medaljom slobode, najvišom počasnom američkom civilnom nagradom.

Priznanja i nagrade

  • 1958. Filmske nagrade BAFTA za najboljeg stranog glumca u filmu Prkosni
  • 1958. Srebrni medvjed za najboljeg glumca (Berlinski filmski festival), film The Defiant Ones
  • 1963. Oscar za najbolju mušku glavnu ulogu u filmu Ljiljani u polju
  • 1963. Zlatni globus za najboljeg glumca, film Ljiljani u polju
  • 1963. Srebrni medvjed za najboljeg glumca, film za Ljiljani u polju
  • 1982. Nagrada “Cecil B. DeMille”
  • 1992. Nagrada Američkog filmskog instituta za životno djelo
  • 1995. Priznanje Kennedy Center
  • 1997. Imenovan nerezidentnim ambasadorom Bahama u Japanu
  • 2000. Nagrada NAACP-a za najboljeg glumca u TV-filmu, mini seriji ili dramskom specijalu
  • 2002. Počasni Oscar – “Za njegove izvanredne nastupe i jedinstvenu prisutnost na ekranu”

Filmografija

2001 The Last Brickmaker in America (TV Film)
Henry Cobb
 1999 The Simple Life of Noah Dearborn (TV Film)
Noah Dearborn
 1998 David and Lisa (TV Film)
Dr. Jack Miller
 1998 Free of Eden (TV Film)
Will Cleamons
 1997 The Jackal
FBI Deputy Director Carter Preston
 1997 Mandela and de Klerk (TV Film)
Nelson Mandela
 1996 To Sir, with Love II (TV Film)
Mark Thackeray
 1995 Children of the Dust (TV Mini-Serija)
Gypsy Smith

Episode #1.2 (1995) … Gypsy Smith
Episode #1.1 (1995) … Gypsy Smith
 1992 Sneakers
Crease
 1991 Separate But Equal (TV Serija)
Thurgood Marshall
 1988 Little Nikita
Roy Parmenter
 1988 Shoot to Kill
Warren Stantin
 1977 A Piece of the Action
Manny Durrell
 1975 Let's Do It Again
Clyde Williams
 1975 The Wilby Conspiracy
Shack Twala
 1974 Uptown Saturday Night
Steve Jackson
 1973 A Warm December
Dr. Matt Younger
 1971 The Organization
Virgil Tibbs
 1971 Brother John
John Kane
 1970 They Call Me Mister Tibbs!
Virgil Tibbs
 1969 The Lost Man
Jason Higgs
 1968 For Love of Ivy
Jack Parks
 1967 Guess Who's Coming to Dinner
John Prentice
 1967 In the Heat of the Night
Virgil Tibbs
 1967 To Sir, with Love
Mark Thackeray
 1966 Duel at Diablo
Toller
 1965 A Patch of Blue
Gordon Ralfe
 1965 The Slender Thread
Alan Newell
 1965 The Bedford Incident
Ben Munceford
 1965 The Greatest Story Ever Told
Simon of Cyrene
 1964 The Long Ships
Aly Mansuh
 1963 Lilies of the Field
Homer Smith
 1962 Pressure Point
Doctor
 1961 Paris Blues
Eddie Cook
 1961 A Raisin in the Sun
Walter Lee Younger
 1960 All the Young Men
Sgt. Eddie Towler
 1959 Porgy and Bess
Porgy
 1958 Our Virgin Island
Marcus
 1958 The Defiant Ones
Noah Cullen
 1957 Band of Angels
Rau-Ru
 1957 Something of Value
Kimani Wa Karanja
 1957 Edge of the City
Tommy Tyler
 1956 Good-bye, My Lady
Gates Watson
 1952-1955 The Philco-Goodyear Television Playhouse (TV Serija)
Tommy Tyler

 1955 Ponds Theater (TV Serija)

 1955 Blackboard Jungle
Gregory W. Miller
 1954 Go Man Go
Inman Jackson
 1952 Red Ball Express
Robertson
 1952 CBS Television Workshop (TV Serija)

Careless Love (1952)
 1951 Cry, the Beloved Country
Reverend Msimangu
 1950 No Way Out
Dr. Luther Brooks
 1947 Sepia Cinderella
Night Club Extra (nepotpisan)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *