Stevie Wonder – Innervisions

Innervisions je 16-ti studijski album američkog muzičara Stevie Wondera, objavljen 3 Avgusta 1973 na Tamla etiketi za Motown Records, i predstavlja njegov “klasični period”.

Devet pjesama sa Innervisions predstavlja širok spektar tema i pitanja: od zavisnosti od droge u “Too High”, kroz nejednakost i sistemski rasizam u “Living for the City“, preko ljubavnih balada “All in Love Is Fair” i “Golden Lady“. Album zatvara “He's Misstra Know-It-All“, koja predstavlja oštar napad na tadašnjeg US Predsjednika Richarda Nixona, slična Wonderovoj pjesmi godinu prije “You Haven't Done Nothin’“.

Kao i kod mnogih drugih Stevie Wonder albuma, textovi, kompozicije i produkcija su skoro u potpunosti njegov rad, sa ARP sintisajzerom koji je vidno korišćen kroz cijeli album. Instrument je često korišćen među muzičarima tog vremena zbog svoje sposobnosti da izgradi cijeli zvučni ambijent. Wonder je bio prvi crni umjetnik koji je eksperimentisao sa ovom tehnologijom na masivnoj skali, i Innervisions je bio izuzetno uticajan za budućnost komercijalne crne muzike. On je svirao sve instrumente na šest od devet pjesama sa albuma, praveći od Innervisions reprezentativni one-man bend. 2003, album je rangiran kao broj 23 na Rolling Stoneovoj listi 500 najboljih albuma svih vremena, i re-rangiran na broj 24 u knjiškoj verziji iz 2012.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *