Thomas Bernhard – Najplodniji savremeni pisac njemačkog jezika

Thomas Bernhard (Heerlen, Nizozemska, 10. februar 1931. – Gmunden, Austrija, 12. februar 1989.), austrijski književnik i dramatičar.

Jedan od vodećih i najplodnijih savremenih pisaca na njemačkom jeziku. U prozi i drami koristi se modernističkim i avangardnim tehnikama. Najčešće opisuje likove izložene duševnom i tjelesnom propadanju. Njegove radove obilježavaju ironija, skepsa, naglašavanje životne apsurdnosti i besmisla.

Bio je poznat po dosljednom kritikovanju Katoličke Crkve i austrijskog provincijalizma. Zabranio je posthumno izvođenje svojih drama na prostoru Austrije.

Bibliografija

  • Auf der Erde und in der Hölle. 1957
  • In hora mortis. 1958
  • Unter dem Eisen des Mondes. 1958
  • die rosen der einöde. 1959
  • Die Irren. Die Häftlinge. 1962
  • Frost. 1963
  • Amras. 1964
  • Viktor Halbnarr – Ein Wintermärchen 1966
  • Verstörung. 1967
  • Prosa. 1967
  • Ungenach. 1968
  • Watten. Ein Nachlaß. 1969
  • Ereignisse. 1969
  • An der Baumgrenze. 1969
  • Das Kalkwerk. 1970
  • Ein Fest für Boris. 1970
  • Gehen. 1971
  • Midland in Stilfs. 1971
  • Der Italiener. 1971
  • Der Ignorant und der Wahnsinnige. 1972
  • Der Kulterer. 1974
  • Die Jagdgesellschaft. 1974
  • Die Macht der Gewohnheit. 1974
  • Die Ursache. Eine Andeutung. 1975
  • Korrektur. 1975
  • Der Präsident. 1975
  • Der Wetterfleck. Erzählungen. 1976
  • Der Keller. Eine Entziehung. 1976
  • Die Berühmten. 1976
  • Minetti. Ein Portrait des Künstlers als alter Mann. 1977
  • Der Atem. Eine Entscheidung. 1978
  • Der Stimmenimitator. 1978
  • Ja. 1978
  • Immanuel Kant. 1978
  • Der Weltverbesserer. 1979
  • Vor dem Ruhestand. Eine Komödie von deutscher Seele. 1979
  • Die Erzählungen. 1979
  • Die Billigesser. 1980
  • Die Kälte. Eine Isolation. 1981
  • Ave Vergil. 1981
  • Über allen Gipfeln ist Ruh. 1981
  • Am Ziel. 1981
  • Ein Kind. 1982
  • Beton. 1982
  • Wittgensteins Neffe. 1982
  • Der Untergeher. 1983
  • Der Schein trügt. 1983
  • Holzfällen. Eine Erregung. 1984
  • Der Theatermacher. 1984
  • Ritter, Dene, Voss. 1984
  • Alte Meister. 1985
  • Auslöschung. Ein Zerfall. 1986
  • Einfach kompliziert. 1986
  • Elisabeth II. 1987
  • Heldenplatz. 1988
  • Der deutsche Mittagstisch. Dramolette. 1988
  • In der Höhe. Rettungsversuch, Unsinn. 1989
  • Claus Peymann kauft sich eine Hose und geht mit mir essen. Drei Dramolette. 1990
  • Ereignisse. 1991
  • Thomas Bernhard – Karl Ignaz Hennetmair. Ein Briefwechsel 1965-1974. 1994

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *