Tony Iommi – Biografija

Entoni Frenk “Toni” Ajomi (engl. Anthony Frank “Tony” Iommi) (rođen 19. februara 1948.) engleski gitarista, tekstopisac i producent. Najpoznatiji je kao gitarista i osnivač Blek Sabata, jednog od pionira hevi metala. On je i jedini član benda koji je tu od početka, kako kao član, tako i kao producent.

Dok je radio u fabrici, kao tinejdžer, ljevoruki Ajomi je izgubio vrhove srednjeg prsta i naprstnjaka na desnoj ruci u nesreći; taj događaj je jako uticao na njegov stil sviranja. Ajomi je nakratko napustio Blek Sabat 1968. i pridružio se Jethro Tull, ali se 1970. vratio u Sabat, da bi snimio njihov debi album, istog imena. 2000. je objavio svoj prvi solo album Iommi, praćen albumom Fused 2007. Na albumu se našao i njegov bivši kolega iz benda Glen Hjuz. Nakon izdavanje Fused-a, priključio se bendu Heaven & Hell, koji se raspao nakon smrti Roni Džejms Dia 2010.

Smatra se da je Ajomi jedan od najuticajnijih rok gitarista svih vremena. Čuven je po svojim gitarskim rifovima, koje je sam kreirao, a magazin Roling stoun ga je postavio na 25. mjesto na listi “100 najvećih gitarista svih vremena”.

2011. je objavio svoju autobiografiju pod nazivom Iron Man: My Journey through Heaven and Hell with Black Sabbath. Ime knjige je sačinjeno od imena njegove pjesme, Iron Man, i dva benda u kojima je svirao Blek Sabat i Heaven & Hell.

2012. objavljeno je da mu je dijagnostifikovan rak limfnog sistema.

Biografija

Entoni Frenk Ajomi je rođen u Birmingemu, kao jedino dijete Entoni Franka i Silvije Marije Ajomi (djevojačko Velenti). Rorodica njegove majke se bavila vinogradarstvom u Italiji. Porodica je bila katolička, ali su rijetko prisustvovali misama. Porodična kuća u Park Lane, u oblasti Aston, imala je prodavnicu koja je bila popularno mjesto za sastanke u komšiluku. Porodica je dnevni boravak koristila kao magacin za prodavnicu. Njegova majka je vodila radnju, dok je njegov otac bio stolar po zanimanju.

Rođen je i odrastao u Handsvortu, a išao je u Birchfild Road školu, u koju je išao i budući kolega iz benda Ozi Ozborn, ali je bio u jednom razredu niže. Kada je imao 8 ili 9 godina, i rasekao gornju usnu kad ga je jedan dečak jurio. Kao rezultat toga, stekao je nadimak “Scarface”, zbog čega je mrzio svoj ožiljak, pa je počeo da pušta brkove, koji su postali njegov zaštitni znak.

Oko desete godine, Toni je počeo da redovno vježba i trenira džudo, karate, a kasnije i boks kao sredstvo zaštite od lokalnih bandi koja se okupljala u njegovom komšiluku. Ajomi je prvobitno želio da svira bubnjeve, ali zbog prekomjerne buke koju proizvode ipak je izabrao gitaru, nakon što je bio inspirisan bendom Henka Marvina – The Shadows. Posle završene škole, Ajomi je kratko radio kao vodoinstalater, a kasnije u fabrici za proizvodnju prstenova. On navodi da je u jednom trenutku radio u muzičkoj prodavnici, ali da je dobio otkaz nakon što je lažno optužen za krađu.

Kada je imao 17, Ajomi je izgubio vrhove srednjeg i domalog prsta desne ruke u nesreći, na njegov poslednji dan rada u fabrici lima. Nakon povrede Toni je razmišljao je da napusti gitaru u potpunosti. Međutim, poslovođa u fabrici mu je pustio čuveni snimak gitariste Džanga Rejnharta, koji ga je ohrabrio da nastavi kao muzičar. Kako će Ajomi kasnije napisati:

Moj prijatelj je rekao, “Slušaj ovog momka kako svira”, i ja sam rekao “Nema šanse! Da slušam nekoga kako svira gitaru je poslednja stvar koju želim sada da uradim!” Ali on je insistirao i pustio pjesmu da svira. Rekao sam mu da mislim da je stvarno dobar, a onda je rekao: “Znaš, momak svira samo sa dva prsta na ruci, zbog povrede koju je pretrpio u strašnom požaru.” Bio sam potpuno šokiran ovim otkrićem i bio sam toliko impresioniran onim što sam čuo da sam odjednom postao inspirisan da počnem ponovo da sviram.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *