Vinko Brešan – Biografija

Vinko Brešan (Zagreb, 3. februar 1964.), hrvatski filmski reditelj.

Biografija

Vinko Brešan je rođen u Zagrebu 3. februara 1964. u porodici scenariste Ive Brešana i spisateljke Jele Godlar. Sa majčine strane je jevrejskog porijekla. Otac mu je napisao scenarije za njegova prva dva dugometražna filma (Kako je počeo rat na mom otoku i Maršal), Brešan je studirao filozofiju i komparativnu književnost, te je diplomirao režiju na Akademiji dramskih umjetnosti. Kao student 1988. dobio je nagradu u Oberhausenu za kratki film Naša burza.

Prvi dugometražni film mu je komedija s temom iz Domovinskog rata Kako je počeo rat na mom otoku, koji je dobio 5 nagrada (3 nagrade na Festivalu igranog filma u Puli 1996., Oktavijana na Danima hrvatskog filma 1997. i glavnu nagradu na Cottbus Film Festival of Young East European Cinema, te je bio veliki kino-hit u Hrvatskoj 1996.

Film Svjedoci je bio jedini istočnoevropski film u konkurenciji Berlinalea na kojem je osvojio Nagradu za mir i priznanje Ekumenskog žirija, u Karlovym Varyma najbolji je film u programu Istočno od Zapada (nagrada Phillip Morris), u Jerusalimu je osvojio nagradu za najbolji strani film (nagrada Wim Van Leer), najbolji je film na festivalu filmova snimljenim prema književnim djelima u Vlissingenu, a na festivalu mediteranskog filma u Rimu osvojio je posebnu nagradu žirija.

Od decembra 2004. godine direktor je Zagreb filma.

2007. snimio je svoj prvi dokumentarni film Dan nezavisnosti koji prikazuje događaje koji su prethodili najvećem protestu novije hrvatske istorije kada je 120 hiljada protestanata 21. novembra 1996. na Trgu bana Jelačića podržalo zagrebački Radio 101.

Filmografija

Dugometražni igrani filmovi

Dokumentarni i kratki filmovi

  • Dan nezavisnosti” (2007.) dugometražni dokumentarni film
  • Hodnik” (1994.) – kratki film (17 min)
  • Zajednički ručak” (1993.) – kratki film (17 min)
  • ”Visoko učilište hrabrosti” 1995. (20 min)- dokumentarni film o Gardijskom središtu za specijalističku obuku dočasnika ”Damir Tomljanović – Gavran” Šepurine

Glumačke uloge

Glumačke suradnje

Vinko Brešan često sarađuje s istim glumcima. Glumci s kojima je najčešće sarađivao su Dražen Kühn i Predrag Vušović.

Glumci

Glumci Kako je počeo rat na mom otoku
(1996)
Maršal
(1999)
Svjedoci
(2003)
Nije kraj
(2008)
Svećenikova djeca
(2013)
Predrag Vušović
Ivan Brkić
Vlatko Dulić
Ivica Vidović
Leon Lučev
Ljubomir Kerekeš
Senka Bulić
Rene Bitorajac
Inge Appelt
Dražen Kühn
Linda Begonja
Ivo Gregurević
Bojan Navojec
Krešimir Mikić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *