Waldemar Bonsels – Tvorac ”Pčelice Maje”

Waldemar Bonsels, rođen 21.02.1881. godine u Ahrensburgu. Njemački pisac koji je objavio mnoga raznovrsna djela: romane, putopise, igrokaze, pjesme…

Najpoznatija je ipak njegova knjiga za djecu “Pčelica Maja”. Knjiga i njen glavni lik, pčelica Maja, mnogo su poznatija od imena autora. Njegov život sličan je pustolovinama pčelice Maje jer je mnogo putovao širom Evrope, čije je gradove opisivao u svojim putopisima. Putovao je i širom Indije, Egipta te Sjeverne i Južne Amerike.

Na temelju njegove knjige “Pčelica Maja” napravljena je ranih ‘80-ih godina 20. vijeka japanska crtana serija.

Priča o Pčelici Maji

Izvorni Bonselov roman je omanji, tek nekih dvjestotinjak stranica. Priča je fokusirana na odnos Maje s njenim društvom, tj. okolinom, i doživljajima koji služe za podučavanje mlade Maje. Govori o pčelici i o njenim prijateljima bubama, insektima, slavuju i drugim bićima čiji se život isprepliće u zanimljive avanture. Sadržajno i tematski Bonsel se koristi klasičnim mitskim i kulturološkim temama odrastanja kroz realan, neidealizovan svijet, gdje postoji neposluh ali i optimističan povratak. Tako npr. učiteljica/odgajateljka male Maje zove se Kasandra, gr. mit. ime proročice koja pretskazuje nedaće ali je niko ne sluša, itd.

Maja je pčelica koja dolazi na svijet u vrijeme velikih društvenih previranja u njenoj košnici; košnica je podijeljena na dvije nove kolonije pčela. Učiteljica Kasandra odgaja Maju. Uprkos upozorenjima učiteljice, Maja je preplavljena željom da istraži spoljnji svijet i u toj želji počini neoprostiv grijeh napuštanja košnice. Tokom njenog lutanja i istraživanja svijeta, Maja se upoznaje i brzo sprijateljuje s drugim insektima te zajedno hrabro prolaze mnoge teškoće. Priča kulminira Majinim upadanjem u zamku i zatvor kod stršljena, koji slove i za najgore neprijatelje pčela.

U ropstvu kod stršljena Maja doznaje za njihov plan da napadnu njeznu rodnu košnicu. Pčelica se nalazi u dilemi da se vrati u matičnu košnicu i podnese zasluženu kaznu ali spasi košnicu, ili da jednostavno spasi samo sebe i dopusti uništenje košnice. Kao sam dokaz njenog odrastanje Maja se, naravno, odlučuje za povratak. Po povratku u košnicu odmah obznanjuje nadolazeću opasnost – napad stršljena i na svoje veliko čuđenje sve joj je oprošteno. Pripremljene pčele odupiru se i pobjeđuju najezdu stršljenova. Maja postaje junakinja, i postaje učiteljica, poput svoje učiteljice Kasandre te svoja iskustva, pustolovine i mudrost dijeli s novim naraštajima.

Pčelica Maja nadahnuto je djelo puno optimizma i samopouzdanja koje prati odrastanje male Maje, od radoznale i zaigrane pčelice u mladu ali odgovornu članicu pčelinjeg društva. Djelo je prevedeno na tridesetak jezika širom svijeta.

Neki od jezika na koje je prevedena:

 

Film

Wolfram Junghans, njemački fotograf, režirao je dugometražni igrani film s tom temom 1924. Film se smatra prvim dugometražnim filmom u kojem glavne uloge imaju živi insekti. Finski filmski arhiv obnovio je film u saradnji s Bundesarchive-Filmarchiv, te se prikazivao u Hamburgu i Helsinkiju.

Vjerovatno najpopularnija i najpoznatija adaptacije priče je animirana TV serija みつばちマーヤの冒険 (Mitsubachi Maya no Bōken, Avanture pčelice Maje). Izvorno je prikazan na japanskim televizijskim stanicama 1975, a tada se sinkronizira na brojne jezike. Serija je prikazana u Austriji, Njemačkoj, SADu, Južnoj Africi, Portugalu, Kanadi, Belgiji, Francuskoj, Latinskoj Americi, Izraelu, Italiji, Grčkoj, Češkoj, Bugarskoj, Jugoslaviji, Slovačkoj, Španiji, Srbiji, Finskoj, Poljskoj, Mađarskoj, Rusiji, Turskoj, Libanu kao “Zena“, te Iranu kao “Nikoo”.

Video igrice

  • Maya the Bee and Friends (Pčelica Maja i prijatelji) (za mobiilni – 2006); izradio Kiloo u ko-produkciji s Plan-B Media.
  • Maya the Bee: The Great Adventure (Pčelica Maja: Velika avantura)(Game Boy Advance – 2002); izradio Shin'en Multimedia, produkcija Acclaim.
  • Maya the Bee: Sweet Gold (Pčelica Maja: Slatko zlato) (Game Boy Advance – 2005); izradio Shin'en Multimedia, produkcija Midway.
  • The Bee Game (Nintendo DS – 2007); izradio i producirao Midway (temeljeno na prethodnom radu Shin'ena).

Prodaja

Veliki broj firmi širom svijeta profitirao je sudjelujući u promovisanju, proizvodnji i prodaji artikala s likom pčelice Maje. Većinu likova pčelice Maje izradio je André Roche, francuski stručnjak za likove, koje su se od 1976. do 1986. prodavale pod francuskom licencom. To je uključivalo likove za tekstil, porculan, igračke, opštu štampu, kao i likove u kampanji Kinder Surprise čokoladnim jajima za kompaniju Ferrero.

Drugo poznato djelo Waldemara Bonselsa je “Ljudi na nebu”, priča o mističnim uslovima povezanosti cijelog svijeta s Bogom. Napisao je i mnogo romana, najčešće u duhu romantizma, koje govore o povezanosti čovjeka s prirodom, te tome kako je moderna civilizacija tu povezanost promijenila. Pisao je i istorijske romana, smještene u Isusovo vrijeme.

Bonsels je umro 31. jula 1952. godine u Ambachu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *