Wiliams S. Burroughs II – Predvodnik beat generacije

William Seward Burroughs II (5. februar 1914. – 2. avgust 1997.), američki pisac, društveni kritičar, slikar i predvodnik beat generacije.

Rodio se u porodici srednje klase, a majka mu je bila kćerka sveštenika čija je porodica tvrdila da su u rodu s Robertom Edwardom Leejem, zapovjednikom vojske Konfederacije u Američkom građanskom ratu.

Burroughs je imao turbulentan život. Bio je u Drugom svjetskom ratu iz kojeg ga je izvukla majka. Imao je epizoda psihičke nestabilnosti. Bio je homoseksualac i zavisnik o morfijumu. Od njega se nikad nije odvikao, pa je prodavao heroin da bi hranio svoju zavisnost. Tokom tridesetih godina 20. vijeka, putovao je po Evropi, spasivši jednu Jevrejku od nacističkog progona. Uzeli su se u Hrvatskoj, ali brak nikad nije konzumiran. Kada je njegova žena Ilsa došla u SAD, razvela se od Burroughsa, no to mu nije teško palo, jer su ostali prijatelji još mnogo godina.

Kada je Joan Vollmer okupljala beat generaciju, on se pridružio pokretu iako je bio stariji od većine pripadnika. Pseudonim mu je bio William Lee, a Kerouac ga u svom remek djelu, romanu “Na putu”, zove Stari Bik Lee. Iako je Burroughs napisao mnogo djela, najpoznatiji rad mu je roman “Goli ručak’ koji je objavljen 1958. godine. Značajan je, jer u njemu William koristi nelinearni način pripovjedanja, a smatra ga se naučno fantastičnim djelom. Najavio je fenomene kao što su AIDS, liposukcija, autoerotične smrti i epidemija cracka. Imao je sina koji je umro 1981. godine. Burroughs je umro u 83. godini, dan nakon srčanog udara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *