20.03.1852 – Objavljena ”Čiča Tomina koliba”

Uncle Tom's Cabin, na prostoru bivše Jugoslavije preveden pod naslovom Čiča Tomina koliba, roman američke književnice Harriet Beecher Stowe, originalno objavljen 20.03.1852. godine, poznat po tome što je prikazom života robova na tadašnjem američkom Jugu značajno podstakao pokret za ukidanje ropstva na Sjeveru, kao i intenzivirao političke rasprave koje će na kraju dovesti do građanskog rata.

Naslovni protagonist, Čiča Toma (engl. Uncle Tom), je sredovječni rob koji je godinama vjerno služio svoje gospodare, ali koji ga na kraju, suočeni sa finansijskim problemima, prodaju, a zbog čega će on ostati razdvojen od svoje porodice i iskusiti nove, obično daleko okrutnije gospodare. Radnja prati njegovo stradanje prilikom koga će mu jedina utjeha biti hrišćanska vjera, te zbog koje će svoje neke od svojih bijelih gospodara natjerati da preispitaju svoj odnos prema ropstvu.

Čiča Tomina koliba je nedugo nakon objavljivanja postala bestseler, ne samo u SAD, nego i u inostranstvu. Izazivala je žestoke reakcije i radikalizovala protivnike i zagovornike ropstva. Često se navodi kao jedna od najuticajnijih knjiga u savremenoj istoriji. Dio današnjih kritičara joj zamjera preveliki sentimentalizam i paternalistički odnos prema crnim robovima, te stvaranje kulturnih stereotipova o crncima među američkim bijelcima. Izraz “čiča Toma” je, pak, u žargonu američkih crnaca dobio negativne konotacije, odnosno, pod njime se podrazumijeva crnac koji, poput roba, povlađuje bijelcima, odnosno – “izdajnik crnačke rase”.

Roman je tokom vremena postao predmetom brojnih teatarskih, filmskih i televizijskih adaptacija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *