Arturo Toscanini – Biografija

Arturo Toskanini (it. Arturo Toscanini; Parma, 25. mart 1867Njujork, 16. januar 1957), italijanski dirigent.

Biografija

Toskanini je muzičku karijeru počeo najprije kao čelista. Prvi put je stao za dirigentski pult sasvim slučajno, i tom prilikom samouvjereno i precizno izveo Verdijevu Aidu. Uspjeh, koji je tom prilikom postigao pratio ga je tokom cijele, sedam decenija duge, dirigentske karijere. Kako mu je ugled brzo rastao, sa samo 31. godinom dospio je na čelo Milanske skale, a potom prešao u Metropoliten operu u Njujorku. Pred Prvi svjetski rat je prešao u Njujoršku filharmoniju, a zbog Drugog svjetskog rata u NBC simfonijski orkestar, sa kojim će raditi do kraja karijere.

Stil

Arturo Toskanini je uvijek dirigovao napamet i bio je poznat po preciznosti i disciplini izvođenja italijanskih opera, naročito Verdija, svog sunarodnika i poznanika. Postavljao je težište na najveću moguću preciznost i poštivanje autorskih intencija, razrađivao partituru u tančine, dirigovao uvijek napamet i vrlo jednostavnim kretanjima autoritativno vladao orkestrom. Tokom šest decenija djelatnosti ostvario je opsežan repertoar, u kojem se izdvajaju interpretacije djela Verdija, Vagnera, Pučinija (svjetske premijere opera “La Boheme“, “Čedo Zapada” i “Turandot“), Mocarta, Betovena, Bramsa i Šuberta.

Ostvario je veliki uticaj na generacije dirigenata koje su uslijedile posle njega. Mladi Karajan je na biciklu prelazio desetine kilometara, kako bi prisustvovao nastupima ovog majstora. I ono što je bitno, to je da se najprije zahvaljujući Toskaniniju (i naravno Furtvengleru, Karajanu i Bernštajnu), počeo stvarati mit o dirigentu kao magičnoj ličnosti, koja prevazilazi uticaj savremenih kompozitora i postaje predvodnik i nosilac cjelokupnog muzičkog života.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *