Bedžih Smetana – Tvorac češke nacionalne opere i veliki majstor simfonijske poeme

Bedžih Smetana (češ. Bedřich Smetana; Litomišl, 2. mart 1824. — Prag, 12. maj 1884), češki kompozitor i dirigent. Tvorac je češke nacionalne opere i veliki majstor simfonijske poeme. Bio je umjetnik koji se svim svojim bićem zalagao za uspon češke muzike. Okupljao je oko sebe mlade talentovane umjetnike zainteresovane za afirmaciju kulture svog naroda. U Pragu se nalazi njegov muzej.

Biografija

Bedžih Smetana se rodio u Litomišlu, kao sin pivara, u porodici gdje se mnogo muziciralo, pa je i sam od malih nogu svirao violinu. Kako bi se dodatno školovao i usavršavao, odlazi u Prag. Otvorio je vlastitu muzičku školu u Pragu, ali s obzirom da je u to vrijeme bilo mnogo muzičkih škola, nije imao mnogo učenika, i bio je primoran da je zatvori. Prihvata poziv iz Geteborga da bude nastavnik klavira. Kasnije je neko vrijeme bio direktor i dirigent Filharmonijskog društva u Geteborgu. U Švedskoj ostaje do svoje 37. godine, do 1861. godine.

Po povratku u zemlju zatiče novu situaciju. Bila su osnovana pjevačka društva i pripremalo se otvaranje češkog nacionalnog pozorišta. Iako je bio hladno primljen, nakon djelimično uspjele turneje po Njemačkoj, u Pragu otvara muzičku školu. Bavi se i drugim djelatnostima: pedagogijom, dirigovanjem i komponovanjem. Bio je muzički kritičar novina „Narodni list“. Dobio je nagradu za operu Prodana nevjesta 1866. godine. To je prva češka nacionalna opera i predstavlja njegovo najznačajnije djelo.

1874. napustio je javno djelovanje zbog gluvoće. Komponovao je prema temama iz legendi, istorije i nacionalnog folklora. Ujedno je, kao pijanista, dirigent i organizator, pokretač nacionalnih snaga u češkom muzičkom životu. U grandioznom ciklusu „Moja domovina“, koji obuhvata šest simfonijskih pjesama, dao je jedinstvenu tonsku apoteozu češkog mita i istorije. Smetanino cjelokupno djelo srećna je sinteza nacionalnih i tada aktualnih evropskih muzičkih elemenata, pučkog i umjetnički dotjeranog izraza.

Kompozicije

Opere

Prodana nevjesta
Brandenburžani u Češkoj
Libuša
Dalibor
Dvije udovice
Poljubac
Tajna
Đavolova stena

Simfonijske poeme

Moja domovina → dijeli se na :

I Višegrad
II Vltava
III Šarka
IV Iz Čeških gajeva i lugova
V Blanik
VI Tabor

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *