Bigas Luna – Biografija

Huan Hose Bigas Luna (šp. Juan José Bigas Luna; 19. mart 1946 — 6. april 2013), španski filmski reditelj, scenarista, slikar i fotograf.

Profesionalnu karijeru započeo je u svijetu dizajna u šezdesetim godinama prošog vijeka kada je pokazao i veliki talenat za konceptualnu umjetnost i vizuelne tehnologije. Sredinom sedamdesetih snimao je uglavnom kratkometražne filmove, a prvo dugometražno ostvarenje bio je film Tatuaje iz 1976. godine koji nije ostvario neki zapaženiji uspeh kod publike.

Već sljedeći film Bilbao (1978) je prikazan na Kanskom festivalu. Nakon četiri filma 1986. se povlači iz svijeta filmske umjetnosti i odlazi u Taragonu gdje se posvećuje slikarstvu.

Na scenu se vraća 1990. kao režiser filma Las edades de Lulú koji je naišao na jako dobar prijem kod publike.

U periodu 1992—94 nastala je čuvena „Iberijska trilogija“ (Trilogía Ibérica) koja je započela remek djelom Šunka, šunka 1992, a nastavila se ostvarenjima Zlatna jaja (1993) i Mjesec i sisa (1994) koji su mu donijeli svjetsku slavu.

U svojim filmovima, Luna eksperimentiše sa avangardom i novim tehnologijama.

Na svjetskoj izložbi u Šangaju 2010. Luna je u španskom paviljonu postavio veliku multimedijalnu instalaciju pod imenom „Porijeklo“ u kojoj je sjedinjen španski flamenko, umjetnost skulpture i videa.

Preminuo je od raka 6. aprila 2013. u 67. godini života u svojoj kući u Španiji.

Filmografija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *