Billy Corgan – Biografija

William Patrick Corgan Jr. (rođen 17. marta, 1967), američki muzičar, tekstopisac, producent, pjesnik i magnat profesionalnog rvanja.

Najpoznatiji kao pjevač, primarni tekstopisac, gitarista i ko-osnivač benda The Smashing Pumpkins. Formirani su od Corgana i gitariste James Ihe u Chicago, Illinois 1988. U bend dolaze još basista D'arcy Wretzky i bubnjar Jimmy Chamberlin.

Odlična prodaja albuma i velike turneje donose bendu izuzetnu slavu u 90s-im sve do raspada benda 2000. Corgan osniva novi bend Zwan, a nakon i njegovog raspada objavljuje solo album TheFutureEmbrace u 2005 kao i zbirku poezije (Blinking with Fists) prije nego što se ponovo odlučuje za povratak Smashing Pumpkins.

Nova verzija reformisanih The Smashing Pumpkins, sastavljenih od Corgana i novih muzičara objavljuje nove albume i ide na turneje od 2007. U oktobru 2017 objavljuje svoj prvi solo album nakon dekade ”Ogilala”.

2011 Corgan ulazi u svijet profesionalnog rvanja, osnivajući u Chicagu baziranu Resistance Pro Wrestling. 2015 se pridružuje Total Nonstop Action Wrestling (sada poznat kao Impact Wrestling) čiji predsjednik postaje u avgustu 2016. Nakon napuštanja TNA u novembru 2016, Corgan u oktobru 2017 kupuje National Wrestling Alliance (NWA).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *