Bruce Willis – Biografija

Walter Bruce Willis (rođen 19. marts 1955. u Idar-Obersteinu, Njemačka), američki glumac i pjevač. Pod svjetlima reflektora se pojavio krajem osamdesetih kao glavni holivudski, ali i sporedni glumac, posebno poznat po ulozi Johna McClanea u serijalu Umri muški. Willis je bio u braku s Demi Moore, a prije razvoda 2000. su dobili tri kćerke. Objavio je nekoliko albuma te se pojavio u nekoliko televizijskih serija. Nastupio je u preko šezdeset filmova, uključujući Pakleni šund, Sin City, Neslomljivi, Armageddon i Šesto čulo. Filmovi u kojima je nastupio zaradili su između 2,55 i 3,04 milijardi dolara samo na sjevernoameričkim box officeima, što ga uvrštava na šesto mjesto najuspješnijih glavnih glumaca, odnosno na osmo uključujući sporedne uloge. Tokom karijere je osvojio mnoga priznanja te javno izrazio podršku vojnim snagama Sjedinjenih Država.

Rani život

Willis je rođen u Idar-Obersteinu u Njemačkoj u porodici Njemice Marlene, koja je radila u banci, i Davida Willisa, američkog vojnika. Willis je bio najstarije od četvoro djece (Florence, David i Robert). Nakon što je otpušten iz vojske 1957., Willisov otac je preselio porodicu u Penns Grove u New Jersey, gdje je radio kao varilac i fabrički radnik. Roditelji su mu se rastali 1972. dok je Willis bio u pubertetu. Uvijek se izdvajao od vršnjaka, iako je mucao tokom djetinjstva. Pohađao je Penns Grove High School u svom rodnom gradu. Kako se mogao bolje izraziti na pozornici (gdje je prestao mucati), Willis je počeo nastupati u pozorištu, a u srednjoj školi je nastupao u dramskoj sekciji te bio predsjednik učeničkog vijeća.

Po završetku srednje škole, počeo je raditi kao zaštitar, a kasnije i kao prevoznik za fabriku u Deepwateru, New Jersey. Dao je otkaz nakon mu je kolega ubijen na poslu i počeo da zalazi po kafićima. Naučio je svirati harmoniku i pridružio se R&B bendu zvanom Loose Goose. Nakon neuspješnog pokušaja da postane privatni istražitelj (uloga koju će igrati u televizijskoj seriji Slučajni partneri kao i u filmu iz 1991., Prljavi igraju prljavo), Willis se vratio glumi. Upisao se u dramski program na Univerzitetu Monteclair State, gdje je dobio u ulogu u produkciji Mačke na vrućem limenom krovu. Napustio je školu na prvoj godini i preselio se u New York.

Willis se vratio u kafiće, no ovaj put u potrazi za honorarnim poslom. Nakon bezbroj audicija, ostvario je debi u broadwayskoj produkciji Neba i zemlje. Nakon toga se pojavio u produkciji Fool For Love, televizijskoj seriji Poroci Miamija i reklami za Levis’.

Karijera

Willis je napustio New York i zaputio se u Kaliforniju kako bi nastupio na nekoliko audicija za razne televizijske serije. Prijavio se za seriju Slučajni partneri (1985.-‘89.), i u konkurenciji tri hiljade drugih glumaca dobio ulogu Davida Addisona Jr. Glavna uloga pomogla mu je da stekne status komičara, a serija se snimala pet sezona.

Na vrhuncu popularnosti serije, proizvođač napitaka Seagram je unajmio Willisa kao promotora njihovih proizvoda Golden Wine Cooler; u dvije godine su mu isplatili između pet i sedam miliona dolara. Uprkos tome, Willis je odlučio da neće obnavljati ugovor nakon što je 1988. odlučio da više neće konzumirati alkohol.

Jedna od njegovih prvih većih uloga bila je u filmu Blakea Edwardsa iz 1987., Sastanak na slijepo zajedno s Kim Basinger i Johnom Laroquetteom.

No, tada ga je neočekivani preokret u obliku filma Umri muški lansirao u zvijezde. Izveo je većinu vratolomija u filmu, a film je zaradio 138,708,852 dolara. Kako je postigao veliki komercijalni uspjeh, kasnije su snimljena još četiri nastavka. Osim toga, posudio je glas bebi koja govori u filmu Gle ko to govori i njegovom nastavku.

Krajem osamdesetih, Willis je ostvario osrednji uspjeh kao pjevač, snimivši pop-blues album nazvan The Return of Bruno, koji je uključivao hit singl “Respect Yourself”. Početkom devedesetih, karijera mu je krenula nizbrdo nakon nastupa u nekoliko promašaja kao što su, između ostalih, Vatromet taštine, Smrtonosna zona i film u kojem je bio jedan od scenarista, Hudson Hawk.

Nastupio je u glavnoj ulozi u seksualnom trileru Boja noći (1994.) za koji kritika nije imala riječi hvale, ali koji je ipak postao popularan na videu.

No, novi podsticaj njegovoj karijeri dala je sporedna uloga u Paklenom šundu Quentina Tarantina. 1996. je bio izvršni producent crtaća Bruno the Kid u kojem se pojavila njegova digitalizovana verzija.

Osim toga, pojavio se u glavnim ulogama u Dvanaest majmuna i Petom elementu.

No, krajem devedesetih, karijera mu je opet pošla krivim smjerom nakon nastupa u Šakalu, Opasnoj šifri i Doručku šampiona.

Međutim, sve je nadomjestio hit Michaela Baya Armageddon, najuspješniji film 1998. Iste godine se u PlayStation igri Apocalypse pojavio njegov glas i lik.

1999. je nastupio u Šestom čulu M. Nighta Shyamalana. Film je ostvario i kritički i komercijalni uspjeh te pomogao u podizanju zanimanja za njegovu karijeru.

Jednom se morao pojaviti u Prijateljima bez honorara jer je izgubio opkladu od Matthewa Perryja, kolege iz filmova Ubica mekog srca i Povratak ubice mekog srca. 2000. je za svoj nastup u Prijateljima osvojio Emmy za najboljeg gostujućeg glumca u humorističkoj seriji (glumio je oca mnogo mlađe djevojke Rossa Gellera).

Willis je dobio ulogu Terryja Benedicta u Ocean's eleven (2001.), ali je odustao zbog rada na novom albumu. U Oceans's twelve (2003.) se pojavio u cameo ulozi kao on sam. Nastupio u Planeti terora, polovini Grindhousea kao zlikovac, vojnik mutant. Bila je to njegova druga saradnja s Robertom Rodriguezom nakon Sin Cityja.

Willis na njemačkoj premijeri filma Preko ograde, 28. juna 2006.

Privatni život

Na premijeri filma Zasjeda, Willis je upoznao glumicu Demi Moore koja je bila u vezi s Emiliom Estevezom. Vjenčali su se 21. novembra 1987. i dobili tri kćerke (Rumer Glenn Willis (rođena 1988.), Scout LaRue Willis (1991.) i Tallulah Belle Willis (1994.). Razveli su se 18. oktobra 2000. Nisu se javno izjašnjavali o razlozima rastanka. Willis je rekao “Osjećao sam da sam podbacio kao otac i muž time što nisam uspio učiniti sve da brak funkcioniše” i zahvalio se Willu Smithu na pomoći da prebrodi razvod. Willis i Moore su dijelli starateljstvo nad tri kćerke koje su dobili tokom trinaestogodišnjeg braka. Od prekida su se javile glasine kako će se par ponovo vjenčati, ali Moore se kasnije udala za mlađeg glumca Ashtona Kutchera. Willis je ostao u dobrim odnosima i s Moore i s Kutcherom te čak prisustvovao njihovu vjenčanju. Od razvoda je bio u vezi s modelima Mariom Bravo Rosado i Emily Sandberg, a bio je povezivan i s Brooke Burns, sve dok nisu prekinuli 2004. nakon deset mjeseci.

Willis je u jednom trenutku bio luteran, ali sudeći prema izjavi iz jula 1998. za časopis George, više ne praktikuje vjeru:

Organizovane religije su uopšte, po mom mišljenju, vrste pred nestankom. One su bile vrlo važne kad nismo znali zašto se sunce miče, zašto se vrijeme mijenja, zašto se pojavljuju uragani ili vulkani. Moderna religija je kraj moderne mitologije. Ali ima još ljudi koji Bibliju interpretiraju doslovno. Doslovno! Mislim da to nije pravi način. I to čini Ameriku super, znate?”

Willis posjeduje vlastitu filmsku produkcijsku kompaniju zvanu Cheyenne Enterprises koju je 2000. osnovao sa svojim poslovnim partnerom Arnoldom Rifkinom.

Politički pogledi

Willis je 2007. izjavio kako ne podržava Rat u Iraku, ali da voli “podržati mlade muškarce i žene koji su tamo i sudjeluju u ratu”. Podržao je svakog republikanskog predsjedničkog kandidata osim Boba Dolea 1996. jer je Dole kritikovao Moore zbog njene uloge u filmu Striptiz. 2000. je pozvan da održi govor na Nacionalnoj republikanskoj konvenciji, a i dalje javno podržava pravo na posjedovanje oružja. Kritikovao je religijsko pravo i njegov uticaj na republikansku stranku. U februaru 2006. se pojavio na Manhattanu kako bi promovisao film 16 blokova. Jedan novinar je pokušao upitati Willisa što misli o trenutnim događajima, ali ga je glumac prekinuo u pola rečenice:

“Dosta mi je odgovaranja na ovo jebeno pitanje. Ja sam republikanac tek toliko što želim manju vladu i njeno upletanje. Želim ih zaustaviti u tome da seru po mojem i tvojem novcu i novcu od poreza od kojeg dajemo 50 posto… svake godine. Želim da budu fiskalno odgovorni i želim da ti prokleti lobisti napuste Washington. Neka učine to i reći ću ja sam republikanac… Mrzim vladu, OK? Ja sam apolitičan. Zapiši to. Ja nisam republikanac.”

U nekoliko intervjua iz juna 2007. je izjavio kako je zadržao neke republikanske vrijednosti, ali je trenutno nezavisan. U intervjuu za junsko izdanje Vanity Faira, Willis je rekao kako sumnja kako je Lee Harvey Oswald sam ubio Johna Kennedyja te izrazio uvjerenje kako su neki ljudi povezani s atentatom i dan-danas moćni.

2006. je predložio kako bi SAD trebao izvesti invaziju na Kolumbiju kako bi se spriječila trgovina drogom. U nekoliko intervjua za USA Weekend, Willis je rekao kako podržava velike plate nastavnicima, te kako je razočaran američkim sistemom posvajanja i odnosom prema Indijancima. Dodao je kako podržava pravo na posjedovanje oružja:

“Svako ima pravo nositi oružje. Ako oduzmete oružje ilegalnim vlasnicima, tada su samo ljudi koji imaju oružje negativci. Čak će i pacifista postati nasilan ako ga neko pokuša ubiti. Borio bi se za svoj život.”

Zanimanje za vojsku

Willis s članovima američke mornarice, 25. jula 2002.

Tokom svoje filmske karijere, Willis je tumačio nekoliko vojnih ličnosti u filmovima kao što su Opsadno stanje, Hartov rat, Suze boga sunca i Grindhouse. Odrastavši u vojnoj porodici, Willis je javno podržavao američke oružane snage. 2003. je posjetio Irak u sklopu turneje United Service Organization, pjevajući s vojnicima sa svojim bendom, The Accelerators. Neki vojni izvori sugerišu kako se Willis pokušao regrutovati u vojsku kako bi se borio u Drugom iračkom ratu, ali je odbijen zbog godina. Vjerovalo se da je ponudio milion dolara bilo kojem civilu koji pronađe terorističke vođe Osamu bin Ladena, Aymana al-Zawahirija ili Abu Musab al-Zarqawija; međutim, u junskom izdanju Vanity Faira iz 2007. je izjavio kako je izjava bila hipotetska te nije trebala biti shvaćena doslovno. Willis je kritikovao i medije zbog praćenja rata, prigovarajući kako se štamp fokusira na negativne aspekte rata:

“Otišao sam u Irak zbog onoga što sam vidio kad sam bio tamo s vojnicima – većinom mladi klinci – pomažu ljudima u Iraku; pomažu im da ponovo dobiju struju, pomažu im da otvore bolnice, pomažu im da dobiju vodu, ali to ne čujete na vijestima. Čujete, ‘X ljudi je ubijeno danas,’ što je, mislim, loša usluga. To je kao pljuvanje na te mlade muškarce i žene koji se tamo bore da pomognu toj zemlji.”

Diskografija

  • Return of Bruno, 1987., Razor & Tie
  • If It Don't Kill You, It Just Makes You Stronger, 1989., Motown / Pgd
  • Classic Bruce Willis: The Universal Masters Collection, 2001., Polygram Int'l

Filmografija

 2018 Reprisal
James
  2018  Die Hard: Year One
John McClane
 2018 Death Wish
Paul Kersey
 2018 Acts of Violence
Detective James Avery
 2017 First Kill
Howell
 2017 Once Upon a Time in Venice
Steve Ford
 2016 IX Split
David Dunn
 2016 Marauders
Hubert
 2016 Precious Cargo
Eddie Pilosa
 2015 Extraction
Leonard
 2015 Rock the Kasbah
Bombay Brian
 2015 Vice
Julian
 2014 The Prince
Omar
 2014 Family Guy: The Quest for Stuff (Video Igra)
John McClane (glas)
 2013 RED 2
Frank
 2013 G.I. Joe: Retaliation
General Joe Colton
 2013 A Good Day to Die Hard
John McClane
 2012 Fire with Fire
Mike Cella
 2012 Looper
Old Joe
 2012 The Expendables 2
Church
 2012 Moonrise Kingdom
Captain Sharp
 2012 The Cold Light of Day
Martin
 2012 Lay the Favorite
Dink Heimowitz
 2011 The Black Mamba (Kratkometražni)
Mister Suave
 2011 Catch .44
Mel
 2011 Setup
Biggs
 2010 RED
Frank Moses
 2010 The Expendables
Mr. Church (nepotpisan)
 2010 Cop Out
Jimmy
 2010 Gorillaz Featuring Mos Def and Bobby Womack: Stylo (Video spot)
Bounty Hunter (nepotpisan)
 2009 Surrogates
Greer
 2008-2009 Late Show with David Letterman (TV Serija)
Late Show Intern / Late Show Fun Facts Book Promoter

Episode #16.153 (2009) … Late Show Intern
Episode #16.53 (2008) … Late Show Fun Facts Book Promoter (nepotpisan)
 2008 What Just Happened
Actor
 2008 Assassination of a High School President
Principal Jared T. Kirkpatrick
 2007 Gag Reel (Video spot)
John McClane
 2007 Planet Terror
Lt. Muldoon
 2007 Nancy Drew
Bruce (nepotpisan)
 2007 Live Free or Die Hard
John McClane
 2007 Perfect Stranger
Harrison Hill
 2007 Grindhouse
Muldoon (segment “Planet Terror”)
 2006 Hammy's Boomerang Adventure (Video spot)
RJ (glas)
 2006 The Astronaut Farmer
Col. Doug Masterson (nepotpisan)
 2006 Fast Food Nation
Harry Rydell
 2006 That ‘70s Show Special: The Final Goodbye (TV Special)
Bruce Willis
 2006 Over the Hedge
RJ (glas)
 2006 16 Blocks
Jack Mosley
 2006 Lucky Number Slevin
Mr. Goodkat
 2006 Alpha Dog
Sonny Truelove
 2005 That ‘70s Show (TV Serija)
Vic

Misfire (2005) … Vic
 2005 Sin City
Hartigan
 2005 Hostage
Jeff Talley
 2004 Ocean's Twelve
Bruce Willis (nepotpisan)
 2004 The Whole Ten Yards
Jimmy
 2003 Charlie's Angels: Full Throttle
William Rose Bailey (nepotpisan)
 2003 Rugrats Go Wild
Spike (glas)
 2003 Tears of the Sun
Lieutenant A.K. Waters
 2002 True West (TV Film)
Lee
 2002 Grand Champion
Mr. Blandford
 2002 Hart's War
Col. William A. McNamara
 2001 Bandits
Joe Blake
 2000 Unbreakable
David Dunn
 2000 The Kid
Russ Duritz
 2000 Friends (TV Serija)
Paul Stevens

The One with the Ring (2000) … Paul Stevens
The One Where Paul's the Man (2000) … Paul Stevens
The One Where Ross Meets Elizabeth's Dad (2000) … Paul Stevens
 2000 The Whole Nine Yards
Jimmy Tudeski
 1999 The Story of Us
Ben Jordan
 1999 The Sixth Sense
Dr. Malcolm Crowe
 1999 Breakfast of Champions
Dwayne Hoover
 1999 Ally McBeal (TV Serija)
Dr. Nickle

Love Unlimited (1999) … Dr. Nickle (nepotpisan)
 1998 Apocalypse (Video Igra)
Trey Kincaid (glas)
 1998 The Siege
General William Devereaux
 1998 The Fifth Element (Video Igra)
Korben Dallas (glas)
 1998 Armageddon
Harry S. Stamper
 1998 Mercury Rising
Art Jeffries
 1997 The Jackal
The Jackal
 1997 Mad About You (TV Serija)
Bruce Willis

The Birth: Part 2 (1997) … Bruce Willis
 1997 Le cinquième élément
Korben Dallas
 1996 Bruno the Kid: The Animated Movie (Video)
Bruno the Kid (glas)
 1996 Beavis and Butt-Head Do America
Muddy Grimes (glas)
 1996 Bruno the Kid (TV Serija)
Bruno the Kid

The Adventure Begins (1996) … Bruno the Kid (voice)
 1996 Last Man Standing
John Smith
 1995 Twelve Monkeys
James Cole
 1995 Four Rooms
Leo (segment “The Man from Hollywood”) (nepotpisan)
 1995 Die Hard with a Vengeance
John McClane
 1994 Nobody's Fool
Carl Roebuck
 1994 Color of Night
Bill Capa
 1994 North
Narrator
 1994 Pulp Fiction
Butch Coolidge
 1993 Striking Distance
Det. Tom Hardy
 1993 Loaded Weapon 1
Man Whose Caravan Is Attacked (nepotpisan)
 1992 Death Becomes Her
Ernest Menville
 1992 The Player
Bruce Willis
 1991 The Last Boy Scout
Joe Hallenbeck
 1991 Billy Bathgate
Bo Weinberg
 1991 Hudson Hawk
Hudson Hawk
 1991 Mortal Thoughts
James Urbanski
 1990 The Bonfire of the Vanities
Peter Fallow
 1990 Look Who's Talking Too
Voice of Mikey (glas)
 1990 Die Hard 2
John McClane
 1989 Look Who's Talking
Voice of Mikey (glas)
 1989 In Country
Emmett Smith
 1985-1989 Moonlighting (TV Serija)
David Addison Jr. / David Addison, Jr. / Baby Hayes / …
 1988 Die Hard
John McClane
 1988 Sunset
Tom Mix
 1987 Blind Date
Walter Davis
 1987 The Return of Bruno (TV Film)
Bruno Radolini
 1986 At a Bar (Video spot)
Bruce Willis
 1985 The Twilight Zone (TV Serija)
Peter Novins (segment “Shatterday”)

Shatterday/A Little Peace and Quiet (1985) … Peter Novins (segment “Shatterday”)
 1984 Miami Vice (TV Serija)
Tony Amato

No Exit (1984) … Tony Amato
 1982 The Verdict
Courtroom Observer (nepotpisan)
 1980 Ein Guru kommt (TV Film)
Extra (nepotpisan)
 1980 The First Deadly Sin
Man Entering Diner as Delaney Leaves (nepotpisan)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *