Bruno Ganz – Profil

Bruno Ganz (German: [ˈbruːno ˈɡant͡s] rođen 22 marta 1941), švajcarski glumac, prominentna figura filmova i serija na njemačkom jeziku, više od 50 godina.

Sarađivao je nekoliko puta sa čuvenim rediteljem Wimom Wendersom, prvo kao Jonathan Zimmerman u

The American Friend (1977)

kao Damiel the Angel u Wings of Desire (1987) i u filmu

Faraway, So Close! (1993).

Ganz je doživio svjetsku slavu portretišući Adolfa Hitlera u oscarom nominovanom Downfall (2004). Glumio je i u nekoliko filmova na engleskom jezik, uključujući The Boys From Brazil (1978), Strapless (1989), The Manchurian Candidate (2004), The Reader (2008), Unknown (2011) i Remember (2015).

U pozorištu, Ganz je portretisao Dr. Heinricha Fausta u Peter Steinovoj postavci Faust, Part One i Faust, Part Two 2000.

Filmografija

 2018  Out Late
Angelo
 2018 The Witness
Nikola Radin
 2018 Fortuna
Klosterführer
 2017 In Zeiten des abnehmenden Lichts
Wilhelm Powileit
 2017 The Party
Gottfried
 2016 Un Juif pour l'exemple
Arthur Bloch
 2015 Heidi
Alpöhi
 2015 Remember
Rudy Kurlander #1
 2015 Amnesia
Bruno – le grand-père de Jo
 2014 Kraftidioten
Papa
 2013 The Counselor
Diamond Dealer
 2013 Michael Kohlhaas
The Governor
 2013 Night Train to Lisbon
Older Jorge O'Kelly
 2013 The Vatican (TV Film)
The Pope
 2011 Sport de filles
Franz Mann
 2011 Brot (Kratkometražni)
Mann
 2011 Unknown
Ernst Jürgen
 2010 Das Ende ist mein Anfang
Tiziano Terzani
 2010 Der grosse Kater
Kater
 2008 The Reader
Professor Rohl
 2008 Der Baader Meinhof Komplex
Horst Herold
 2008 Stairway to Nowhere
Brot Darsteller
 2008 Ein starker Abgang (TV Film)
Heinz Kilian
 2007 Youth Without Youth
Prof. Roman Stanciulescu
 2007 Copacabana (TV Film)
Herbert Schubert
 2006 Baruto no gakuen
Kurt Heinrich
 2006 Vitus
Grandfather
 2005 Have No Fear: The Life of Pope John Paul II (TV Film)
Cardinal Stefan Wyszynski
 2004 Der Untergang
Adolf Hitler
 2003 Luther
Johann von Staupitz
 2002 Epsteins Nacht
Adam Rose
 2002 La forza del passato
Bogliasco
 2001 Johann Wolfgang von Goethe: Faust II (TV Film)
Faust
 2001 Johann Wolfgang von Goethe: Faust I (TV Film)
Faust
 2000 Pane e tulipani
Fernando Girasole
 2000 WerAngstWolf
 1999 You Can't Go Home Again
Narrator (glas)
 1998 Mia aioniotita kai mia mera
Alexandros
 1998 Gegen Ende der Nacht (TV Film)
Fehleisen
 1996 Tatort (TV Serija)
Dr. Thomas Berg (Tom Bombadil)

Schattenwelt (1996) … Dr. Thomas Berg (Tom Bombadil)
 1996 Saint-Ex
Antoine de Saint-Exupéry
 1996 Tödliches Schweigen (TV Film)
Hans Plache
 1996 Anwalt Abel (TV Serija)
Crusius

Ein Richter in Angst (1996) … Crusius
 1995 Il grande Fausto (TV Film)
Biagio Cavanna
 1994 Heller Tag
Georg
 1993 Brandnacht
Peter Keller
 1992 L'absence
Player
 1992 Prague
Josef
 1991 La domenica specialmente
Vittorio (segment “La domenica specialmente”)
 1991 Börn náttúrunnar
Engill
 1991 Tassilo – Ein Fall für sich (TV Serija)
Tassilo
 1991 Erfolg
Jacques Tüverlin
 1990 Schrödingers kat (Kratkometražni)
 1990 Die Wette (TV Film)
Kellner
 1989 Strapless
Raymond Forbes
 1989 Bankomatt
Bruno
 1988 Un amore di donna
Franco Bassani
 1986 Der Pendler
 1986 Väter und Söhne – Eine deutsche Tragödie (TV Mini-Serija)
Heinrich Beck

 1986 El río de oro
Peter
 1985 Der Park (TV Film)
 1985 De ijssalon
Gustav
 1983 Killer aus Forida (Kratkometražni)
 1983 System ohne Schatten
Faber
 1982 Polenta
Jules, le narrateur
 1981 Der Erfinder
Jakob Nüssli
 1981 Die Fälschung
Georg Laschen
 1981 Fermata Etna (TV Film)
Ben
 1981 La provinciale
Remy
 1980 5% de risque
David
 1980 Oggetti smarriti
Werner
 1979 Retour à la bien-aimée
Dr. Stephan Kern
 1979 Nosferatu: Phantom der Nacht
Jonathan Harker
 1978 Messer im Kopf
Hoffmann
 1978 The Boys from Brazil
Professor Bruckner
 1978 Schwarz und weiß wie Tage und Nächte (TV Film)
Thomas Rosemund
 1978 Geschichte einer Liebe (TV Film)
Der Schriftsteller
 1977 Der amerikanische Freund
Jonathan Zimmermann
 1976 Die Wildente
Gregers
 1976 Die Marquise von O…
Der Graf
 1976 Lumière
Heinrich Grün
 1976 Sommergäste
Jakov Shalimov
 1974 Die Bakchen (TV Film)
 1973 Prinz Friedrich von Homburg (TV Film)
Prinz Friedrich Arthur von Homburg
 1972 Der Ignorant und der Wahnsinnige (TV Film)
Doktor
 1971 Peer Gynt (TV Film)
Peer Gynt No. 3+8
 1971 Die Mutter (TV Film)
 1970 Eine große Familie (TV Film)
Heinz Hallasch
 1969 Torquato Tasso (TV Film)
Torquato Tasso
 1968 Im Dickicht der Städte (TV Film)
George Garga
 1968 Maß für Maß (TV Film)
 1968 Die Schlacht bei Lobositz (TV Film)
Ulrich Braeker
 1967 Der sanfte Lauf
Barnhard Kral
 1966 Die Unberatenen (TV Film)
 1966 Frühlings Erwachen (TV Film)
Moritz Stiefel
 1964 Der Spaßvogel (TV Film)
Johnny
 1962 Chikita
 1962 Es Dach überem Chopf
Fred Weber

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *