Bryan Cranston – Profil

Bryan Lee Cranston; rođen 7. marta 1956. u Los Anđelesu), američki glumac, reditelj, scenarista i producent, najpoznatiji po ulogama Voltera Vajta u seriji Čista hemija, Hala u sitkomu Malkolm u sredini i Tima Votlija u sitkomu Sajnfeld.

Uloga u seriji Čista hemija donijela mu je brojna priznanja, uključujući četiri Emija, Zlatni globus i dvije Nagrade Udruženja glumaca za najbolju glavnu mušku ulogu u dramskoj seriji.

2014. osvojio je nagradu Toni za ulogu u brodvejskoj predstavi Do samog kraja, u kojoj je igrao Lindona Džonsona.

Godinu dana kasnije nastupio je u biografskoj drami Trambo, koja mu je donijela nominacije za Oskara, BAFTU, Zlatni globus i Nagradu Udruženja glumaca za najbolju glavnu mušku ulogu.

Filmografija

Godina Naziv Uloga Napomena
1987 Amazon Women on the Moon Paramedic
1988 The Big Turnaround Jim
1989 Fletch Lives Chemical company manager
1990 Corporate Affairs Darren
1991 Dead Space Dr. Frank Darden
1992 Royal Space Force: The Wings of Honnêamise Matti Tohn (glas) English dub
1994 Erotique Dr. Robert Stern
1994 Clean Slate Club Official
Street Fighter II: The Animated Movie Fei Long (glas) English dub
Macross Plus: International Version Isamu Alva Dyson (glas) English dub
1995 Armitage III Eddie Borrows (glas)
1996 That Thing You Do! Gus Grissom
Street Corner Justice Father Brophy
1997 Time Under Fire Braddock
Strategic Command Phil Hertzberg
1998 Saving Private Ryan War Department Colonel
1999 Last Chance Lance Takođe i scenarista, reditelj i producent
2000 The Big Thing Roberto Montalban
The Prince of Light Ram
Terror Tract Ron Gatley Segment: “Bobo”
2001 ‘Twas the Night Nick
Ramayana: The Legend of Prince Rama Ram (glas) English dub
2004 Seeing Other People Peter
Illusion David
2005 Magnificent Desolation: Walking on the Moon 3D Buzz Aldrin (glas) Dokumentarac
2006 Little Miss Sunshine Stan Grossman
Intellectual Property CSE radio host
2007 Hard Four Lt. Bryce Baxter
2010 Love Ranch James Pettis
2011 The Lincoln Lawyer Detective Lankford
Drive Shannon
Detachment Richard Dearden
Leave Eliot
Larry Crowne Dean Tainot
Batman: Year One James Gordon (glas) Direct-to-DVD
Contagion Haggerty
2012 Red Tails Major William Mortamus
John Carter Colonel Powell
Madagascar 3: Europe's Most Wanted Vitaly (glas)
Rock of Ages Mayor Mike Whitmore
Total Recall Vilos Cohaagen
Argo Jack O'Donnell
2013 Cold Comes the Night Topo
Writer's Block The Writer Kratkometražni
2014 Godzilla Joe Brody
2015 Trumbo Dalton Trumbo
2016 Kung Fu Panda 3 Li (glas)
Get a Job Roger Davis
The Infiltrator Robert Mazur Takođe i producent
In Dubious Battle Sheriff
Wakefield Howard Wakefield
Why Him? Ned Fleming
2017 The Disaster Artist Himself Cameo
Power Rangers Zordon
The Upside Phillip
Last Flag Flying Sal Nealon
2018 Isle of Dogs Chief (voice)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *