Celine Dion – Biografija

Céline Marie Claudette Dion; Šarlmanj, 30. marta 1968), franko-kanadska pop pjevačica, povremeno i autor pjesama, nosilac prestižnih Gremi i Žino nagrada. Svoju karijeru je počela ranih 1980-ih pjevajući na francuskom jeziku, a na međunarodnu muzičku scenu se probila naredne decenije.

Dion je rođena u velikoj, siromašnoj porodici u Šarlemanju u Kvebeku (Kanada). U djevojačkim godinama, dosegla je uspeh u frankofonom dijelu Kanade nakon što je njen menadžer i budući suprug, Rene Anželil, stavio svoju kuću pod hipoteku kako bi finansirao njenu prvu ploču.

Kasnije je postala poznata u djelovima Evrope i Azije nakon pobjeda na Jamahinom svjetskom festivalu zabavnih pjesama 1982. i na Pjesmi Evrovizije 1988.

1990. godine, Dion se probila na anglofono muzičko tržište izdajući album Unison u izdanju Epic Recordsa.

Tokom 1990-ih postigla je svjetsku slavu i uspjeh sa nekoliko engleskih i francuskih albuma, od kojih su najuspješniji bili Falling into You (1996.), Let's Talk About Love (1998.) i vodeća numera filma “Titanik” iz 1998.

Privremeni raskid sa muzičkom industrijom objavila je 1999. godine kako bi se posvetila svom suprugu, kojem je nađen rak ždrijela.

Nakon trogodišnje pauze, Dion se vratila na muzičku scenu izdajući album A New Day Has Come (“Novi dan je došao”).

Do 2004. godine prodala je više od 175 miliona nosilaca zvuka, i dodijeljena joj je Chopard Diamond nagrada programa „Svjetske muzičke nagrade“ kao najbolje prodavanoj pjevačici na svijetu.

U njenoj muzici se čuju uticaji raznih žanrova, od pop i roka do gospela i klasične muzike.

Ističu se njeni tehnički vješti i jaki vokali.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *