Christopher Lambert – Biografija

Kristofer Lamber (fr. Christophe Guy Dénis Lambert) (29. 3. 1957, Njujork), američki glumac francuskog porijekla. Holivudsku slavu i bogatstvo stiče filmskim hitom “Gorštak” koji je potom nastavljen u svojevrsni mini serijal.

Otac mu je bio francuski diplomata u Ujedinjenim nacijama zbog čega se često selio. U Ženevu, se doselio 1959. godine gdje završava osnovnu školu, a sa 16 godina se seli u Pariz gdje pohađa Pariski konzervatorijum. Njegovo prvo veće ostvarenje, i prva glavna uloga u filmuLegenda o Tarzanu, gospodaru majmuna” (iz 1984. godine) donose mu popularnost. Svjetsku slavu stiče filmom “Gorštak” (1986).

Privatni život

Bio je vjenčan sa Dajanom Lejn od 1988. do 1994. godine, sa njom ima jedno dijete. Bio je u braku i sa Jaimyse Haft od 1999. godine. Bio je u vezi sa Sofi Marso od 2007 do 2014.

Filmografija
 2018 Kickboxer: Retaliation
Thomas Moore
 2017 The Broken Key
Count Francis Rosebud
 2017 Dix pour cent (TV Serija)
Christophe Lambert

Fabrice et Christophe (2017) … Christophe Lambert
 2017 Chacun sa vie
Antoine de Vidas
 2016 Mata Hari (TV Serija)
Kramer

 2016 La folle histoire de Max et Léon
Capitaine Lassard (kao Christophe Lambert)
 2016 Hail, Caesar!
Arne Seslum
 2015 10 Days in a Madhouse
Dr. Dent
 2015 Un + une
Samuel Hamon (kao Christophe Lambert)
 2014 Electric Slide
Roy Fortune
 2013 La source (TV Serija)
John Lacanal
 2012-2013 NCIS: Los Angeles (TV Serija)
Marcel Janvier
 2013 Blood Shot
President
 2012 Ma bonne étoile
Pierre Barthélémy (kao Christophe Lambert)
 2012 L'una e l'altra (TV Film)
Giacomo
 2012 Very Bad Blagues (TV Serija)

Quand on sort une Punchline (2012) … (kao Christophe Lambert)
 2012 The Foreigner
Vincent
 2010 The Gardener of God
Gregor Mendel
 2010 Das Geheimnis der Wale (TV Film)
Chris Cassell
 2009 L'homme de chevet
Léo (kao Christophe Lambert)
 2009 Les Associés (TV Film)
Kaminski (kao Christophe Lambert)
 2009 White Material
André Vial (kao Christophe Lambert)
 2008 Limousine
Devereaux
 2007 La disparue de Deauville
Jacques (kao Christophe Lambert)
 2007 Metamorphosis
Constantine Thurzo
 2006 Le lièvre de Vatanen
Tom Vatanen (kao Christophe Lambert)
 2006 Southland Tales
Walter Mung
 2006 Day of Wrath
Ruy de Mendoza
 2005 Dalida (TV Film)
Richard Chanfray, dit le comte de Saint-Germain
 2004 Cirque du Soleil: Solstrom (TV Serija)
Visitor of Intergalactic Disco

Cosmic Wind (2004) … Visitor of Intergalactic Disco (as Christophe Lambert)
 2004 À ton image
Thomas
 2003 Janis et John
Léon
 2003 Qui veut la peau de Roberto Santini? (Kratkometražni)
Homme d'affaire 2 (kao Christophe Lambert)
 2003 Absolon
Det. Norman Scot
 2002 The Piano Player
Alex Laney
 2002 Ô dorobô Jing (TV Mini-Serija)
Additional Voices (engleska verzija, glas, kao Chris Lambert)
 2001 The Point Men
Tony Eckhardt
 2001 Majinkaizâ (Video)
Additional Voices (engleska verzija, glas, nepotpisan)
 2001 Vercingétorix
Vercingétorix (kao Christophe Lambert)
 2001 Aparté (Kratkometražni)
 2000 Highlander: Endgame
Connor MacLeod
 2000 Fortress 2
John Henry Brennick
 1999 Beowulf
Beowulf
 1999 Resurrection
John Prudhomme
 1998 Gideon
Gideon Oliver Dobbs
 1998 Operation Splitsville
Max, P.E. teacher
 1997 Mean Guns
Lou
 1997 Arlette
Frank Martin (kao Christophe Lambert)
 1997 Nirvana
Jimi Dini
 1996 Hercule & Sherlock
Vincent (kao Christophe Lambert)
 1996 Adrenalin: Fear the Rush
Lemieux
 1996 North Star
Hudson Saanteek (kao Christophe Lambert)
 1995 Mortal Kombat
Lord Rayden
 1995 The Hunted
Paul Racine
 1994 Highlander III: The Sorcerer
Connor MacLeod / Russell Nash
 1994 The Road Killers
Jack
 1993 Gunmen
Dani Servigo
 1993 Loaded Weapon 1
Man with Car Phone (nepotpisan)
 1992 Fortress
John Henry Brennick
 1992 Max & Jeremie
Jeremie Kolachowsky (kao Christophe Lambert)
 1992 Highlander (TV Serija)
Connor MacLeod

The Gathering (1992) … Connor MacLeod
 1992 Knight Moves
Peter Sanderson
 1990 Why Me?
Gus Cardinale
 1988 To Kill a Priest
Father Alek
 1988 Love Dream
Menrou
 1987 The Sicilian
Salvatore Giuliano
 1986 Highlander
Connor MacLeod
 1986 I Love You
Michel (kao Christophe Lambert)
 1985 Subway
Fred (kao Christophe Lambert)
 1984 Paroles et musique
Jeremy (kao Christophe Lambert)
 1984 Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes
John Clayton / Tarzan, Lord of the Apes
 1982 Cinéma 16 (TV Serija)
Marcel

La dame de coeur (1982) … Marcel (kao Christophe Lambert)
 1982 Légitime violence
Jockey (kao Christophe Lambert)
 1981 Douchka (TV Film)
 1981 Putain d'histoire d'amour
Inspecteur de police (kao Christophe Lambert)
 1981 Une sale affaire
Mullard (kao Christophe Lambert)
 1981 Asphalte
Un médecin à l'hôpital / The doctor (kao Christophe Lambert)
 1980 Le bar du téléphone
Paul ‘Bébé’ Franchi (kao Christophe Lambert)
 1979 Ciao, les mecs
Un loubard à la soirée dansante (kao Christophe Lambert)
  Shades of Truth
Cardinal Ennio Salvemini

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *