Christopher Walken – Biografija

Christopher Walken, američki filmski i pozorišni glumac, rođen 31. marta 1943. godine u Njujorku (SAD).

Biografija

Rođen kao Ronald Walken u Kvinsu (Njujork, SAD), od oca Pola Walkena (njemački imigrant) i majke Rosalie (škotski imigrant). Roditelji su mu bili pekari i on je posle škole radio u porodičnoj pekari. Ima dva brata Kena i Glena koji su bili djeca glumci pedesetih godina. Prije početka filmske i pozorišne karijere bavio se plesanjem. Studirao je na Hofstra University (Long Ajland, Njujork), ali nikada nije maturirao.

Prvo pojavljivanje na televiziji je ostvario kao dječak u raznim antologijskim serijama i TV šouima. Nakon pojavljivanja u skeču The Colgate Comedy Hour, odlučuje da postane glumac. Sa deset godina dobija ulogu u televizijskom šou The Wonderful John Acton, gdje je bio pripovjedač. Tokom tog vremena popisivao se kao Ronnie Walken. Sledećih dvadeset godina je radio na televiziji i na svom eksperimentalnom filmu Me and My Brother, a pored toga uspio je i na pozorištu. Na nagovor svog prijatelja 1964. godine mijenja svoje ime u Christopher.

1971. dobija manju ulogu u filmu The Anderson Tapes , a godinu dana kasnije i svoju prvu glavnu ulogu u filmu The Mind Snatchers.

1977. se pojavio u Vudi Alenovom filmu Annie Hall, gde je igrao brata Annie Hall.

Slijede sjajne uloge: Lovac na jelene, Sanjiva dolina, Oluja u mozgu, Mrtva zona, Pogled na ubistvo, Izbliza, Kralj New Yorka, Batman: Povratak, Prava romansa, Uhvati me ako možeš, Wayneov svijet 2, Pakleni šund i Lovci na djeveruše, kao i uloge u video spotovima za muzičare, kao što su Madonna ili Fatboy Slim.

Walkenovi filmovi zaradili su više od 1.8 milijardi $ u SAD-u. Takođe je igrao glavne uloge u Shakespeareovim dramama Hamlet, Macbeth, Romeo i Julija i Koriolan. Više puta je vodio Saturday Night Live.

Walken je debitovao kao filmski režiser i scenarista u kratkom petominutnom filmu Popcorn Shrimp (2001). Takođe je napisao i glumio glavnu ulogu u predstavi o Elvisu Presleyu pod naslovom Him (1995).

Filmografija
 2018 War with Grandpa
Jerry
 2018 Irreplaceable You
Myron
 2017 Father Figures
Dr. Walter Tinkler
 2016 Nine Lives
Felix Perkins
 2016 The Jungle Book
King Louie (glas)
 2016 Eddie the Eagle
Warren Sharp
 2015 The Family Fang
Caleb Fang
 2015 Joe Dirt 2: Beautiful Loser (Video)
Clem
 2015 One More Time
Paul
 2014 Peter Pan Live! (TV Film)
Captain Hook
 2014 Jersey Boys
Gyp DeCarlo
 2014 Turks & Caicos (TV Film)
Curtis Pelissier
 2013 Gods Behaving Badly
Zeus
 2013 The Power of Few
Doke
 2012 A Late Quartet
Peter Mitchell
 2012 Seven Psychopaths
Hans
 2012 Stand Up Guys
Doc
 2012 Life's a Beach
Roy Callahan
 2011 Dark Horse
Jackie
 2011 Kill the Irishman
Shondor Birns
 2009 30 Rock (TV Serija)
Christopher Walken

Audition Day (2009) … Christopher Walken (glas)
 2009 The Maiden Heist
Roger Barlow
 2008 $5 a Day
Nat Parker
 2008 The Legend of Harrow Woods (Video)
Raven (glas)
 2008 Disaster! A Major Motion Picture Ride… Starring You! (Kratkometražni) Frank Kincaid
 2007 Balls of Fury
Feng
 2007 Hairspray
Wilbur Turnblad
 2006 Man of the Year
Jack Menken
 2006 Fade to Black
Brewster
 2006 Click
Morty
 2005 True Crime: New York City (Video Igra)
F.B.I. Agent Gabriel Whitting (glas)
 2005 Domino
Mark Heiss
 2005 Romance & Cigarettes
Cousin Bo
 2005 Wedding Crashers
Secretary Cleary
 2004 Around the Bend
Turner Lair
 2004 The Stepford Wives
Mike Wellington
 2004 Envy
J-Man
 2004 Man on Fire
Paul Rayburn
 2003 True Crime: Streets of LA (Video Igra)
George (glas)
 2003 The Rundown
Hatcher
 2003 Gigli
Det. Stanley Jacobellis
 2003 Kangaroo Jack
Salvatore ‘Sal’ Maggio
 2002 Julius Caesar (TV Film)
Marcus Portius Cato
 2002 Catch Me If You Can
Frank Abagnale
 2002 Plots with a View
Frank Featherbed
 2002 Engine Trouble (Kratkometražni)
Rusty
 2002 The Country Bears
Reed Thimple
 2002 Poolhall Junkies
Mike
 2001 Fatboy Slim: Weapon of Choice (Video spot)
Businessman (nepotpisan)
 2001 The Affair of the Necklace
Count Cagliostro
 2001 America's Sweethearts
Hal Weidmann
 2001 Joe Dirt
Clem
 2001 Scotland, Pa.
Lieutenant McDuff
 2000 The Opportunists
Victor ‘Vic’ Kelly
 2000 The Prophecy 3: The Ascent (Video)
Gabriel
 1999 Sarah, Plain and Tall: Winter's End (TV Film)
Jacob
 1999 Sleepy Hollow
Hessian Horseman
 1999 Vendetta (TV Film)
James Houston
 1999 Blast from the Past
Calvin
 1998 Antz
Colonel Cutter (glas)
 1998 Trance
Uncle Bill Ferriter
 1998 New Rose Hotel
Fox
 1998 Illuminata
Bevalaqua
 1998 The Prophecy II (Video)
Gabriel
 1997 Mousehunt
Caeser, the Exterminator
 1997 Suicide Kings
Carlo Bartolucci / Charlie Barret
 1997 Excess Baggage
Ray
 1997 Touch
Bill Hill
 1996 Privateer 2: The Darkening (Video Igra)
David Hassan
 1996 Ripper (Video Igra)
Det. Vince Magnotta
 1996 Last Man Standing
Hickey
 1996 The Funeral
Ray
 1996 Basquiat
The Interviewer
 1996 Celluloide
 1995 Nick of Time
Mr. Smith
 1995 Things to Do in Denver When You're Dead
The Man with the Plan
 1995 Search and Destroy
Kim Ulander
 1995 Wild Side
Bruno Buckingham
 1995 The Prophecy
Gabriel
 1995 The Addiction
Peina
 1994 Pulp Fiction
Captain Koons
 1994 A Business Affair
Vanni Corso
 1993 Wayne's World 2
Bobby Cahn
 1993 True Romance
Vincenzo Coccotti
 1993 Scam (TV Film)
Jack Shanks
 1993 Madonna: Bad Girl (Video spot)
Angel (nepotpisan)
 1993 Skylark (TV Film)
Jacob Witting
 1992 Le Grand Pardon II
Pasco Meisner
 1992 Batman Returns
Max Shreck
 1992 Mistress
Warren Zell
 1991 All-American Murder (Video)
P.J. Decker
 1991 McBain
Robert McBain
 1991 Sarah, Plain and Tall (TV Film)
Jacob Witting
 1990 King of New York
Frank White
 1989 Communion
Whitley Strieber
 1988 Homeboy
Wesley Pendergass
 1988 Puss in Boots
Puss
 1988 Biloxi Blues
Sgt. Toomey
 1988 The Milagro Beanfield War
Kyril Montana
 1987 Deadline
Don Stevens
 1986 At Close Range
Brad Sr.
 1985 A View to a Kill
Max Zorin
 1984 The Guiding Light (TV Serija)
Michael ‘Mike’ Bauer

Episode dated 14 February 1984 (1984) … Michael ‘Mike’ Bauer (credit samo)
 1983 The Dead Zone
Johnny Smith
 1983 Brainstorm
Michael Brace
 1982 American Playhouse (TV Serija)
Harry Nash

Who Am I This Time? (1982) … Harry Nash
 1980 The Dogs of War
Jamie Shannon
 1980 Heaven's Gate
Nathan D. Champion (kao Chris Walken)
 1979 Last Embrace
Eckart
 1978 The Deer Hunter
Nick
 1978 Shoot the Sun Down
Mr. Rainbow
 1977 Roseland
Russel (The Hustle)
 1977 Annie Hall
Duane Hall (kao Christopher Wlaken)
 1977 Kojak (TV Serija)
Ben Wiley

Kiss It All Goodbye (1977) … Ben Wiley
 1977 The Sentinel
Detective Rizzo
 1976 Next Stop, Greenwich Village
Robert Fulmer (kao Chris Walken)
 1975 Valley Forge (TV Film)
The Hessian
 1972 The Happiness Cage (TV Film)
Privatz James H. Reese
 1971 The Anderson Tapes
The Kid
 1970 Cleopatra
Boy
 1970 Hawaii Five-O (TV Serija)
Walt Kramer

Run, Johnny, Run (1970) … Walt Kramer
 1970 New York Television Theatre (TV Serija)

The Sandbox (1970)
 1969 The Three Musketeers (TV Film)
Felton
 1966 Barefoot in Athens (TV Film)
Lamprocles
 1963 Naked City (TV Serija)
Brain Trust / Chris Johannis

No Naked Ladies in Front of Giovanni's House! (1963) … Brain Trust (nepotpisan)
Robin Hood and Clarence Darrow, They Went Out with Bow and Arrow (1963) … Chris Johannis (kao Ronnie Walken)
 1956 The Boy Who Saw Through (Kratkometražni)
Ernest (kao Ronnie Walken)
 1954 The Motorola Television Hour (TV Serija)

The Muldoon Matter (1954) … (kao Ronnie Walken)
 1953 The Wonderful John Acton (TV Serija)
Kevin Acton

Uncle Terrence Balances the Books (1953) … Kevin Acton (kao Ronnie Walken)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *