David Cronenberg – Biografija

David Paul Cronenberg (Toronto, Ontario, 15. mart 1943.) kanadski filmski reditelj, scenarist, glumac i producent. Jedan je od glavnih začetnika žanra tjelesnog horora (engl. body horror), žanra koji istražuje ljudske strahove od tjelesnih transformacija i infekcija. U svojim filmovima obično psihološki aspekt povezuje s fizičkim. Prvu polovinu karijere obilježili su mu horori i naučna fantastika, dok je u drugoj fazi svoj rad proširio izvan tih žanrova. Slovi za najprovokativnijeg narativnog reditelja engleskog govornog područja.

Biografija

Rani život

David Cronenberg je rođen u Torontu, gdje i danas živi. Sin je pijanistkinje Esther Sumberg i književnika i urednika Miltona Cronenberga. Počeo je pisati još kao dijete. Veliki interes za nauku doveo ga je do studija prirodnih nauka na Univerzitetu u Torontu, ali se tokom prve godine prebacio na engleski jezik i književnost. Fasciniran filmom Winter Kept Us Warm (1966.), kolege studenta Davida Sectera, razvija interes za film i radi dva 16 mm filma (Transfer i From the Drain). Nakon što je godinu dana putovao Evropom, vraća se u Kanadu 1967. i diplomira kao jedan od najboljih u generaciji.

Karijera

U svojim prvim dugometražnim filmovima Stereo (1969.) i

Zločini budućnosti (1970.) obrađuje omiljene teme: Seksualnost, eksperimenti nad ljudskim tijelima, medicina i psihoanaliza.

Ranih 70-ih producirao je brojne televizijske filmove. Vratio se režiranju s filmom Paraziti (1975.).

Ovaj film i sljedeća dva, Pobjesnjela (1977.) i

Leglo (1979.) mješavina je horora i naučne fantastike i donose Cronenbergu status kultnog reditelja.

1981. godine ostvaruje prvi veliki komercijalni uspjeh s filmom Kontrolori.

Dvije godine kasnije režira Videodrom (1983.), film o moći medija s Jamesom Woodsom u naslovnoj u ulozi.

Uporedo s Videodromom radi na ekranizaciji istoimenog romana Stephena Kinga Zona Smrti (1983.) s Christopherom Walkenom.

Međunarodno priznanje dobiće filmom Muva (1986.), obradom filma Kurta Neumanna iz 1958

U svojim kasnijim filmovima napušta žanr horora i naučne fantastike, a pritom zadržava vlastiti stil. Smrtonosni blizanci (1988.) bavi se odnosom između dva brata koja glumi Jeremy Irons.

Cronenberg navodi Williama S. Burroughsa i Vladimira Nabokova kao lične uticaje. 1991. ekranizira slavni Burroughsov roman Goli ručak koji je smatran neprilagodljivim filmskom mediju.

1996, David Cronenberg obrađuje drugog kultnog pisca, J. G. Ballarda, i režira Sudar, film o seksualnoj fascinaciji saobraćajnim nesrećama. Film je dobio posebnu nagradu žirija na Filmskom festivalu u Cannesu.

Fasciniran odnosom čovjeka i tehnologije, 1999. radi eXistenZ sa Judom Lawom, u kojem istražuje granice između stvarnog svijeta i virtualne stvarnosti.

U Pauku (2003.) bavi se umom shizofreničara kojeg glumi Ralph Fiennes.

Istorija nasilja (2005.), adaptacija je istoimenog stripa s Viggom Mortensenom.

Istočna obećanja (2007.), film o ruskoj mafiji u Londonu, prvi je Cronenbergov projekt u cjelosti napravljen izvan Kanade.

Opasna metoda (2011.) filmska je verzija predstave The Talking Cure Christophera Hamptona. i govori o suparništvu između psihoanalitičara Carla Gustava Junga i Sigmunda Freuda.

Njegov film Cosmopolis (2012.) konkurisao je za Zlatnu palmu na Filmskom festival u Cannesu.

Filmografija

Godina Srpski naziv Izvorni naziv Reditelj Scenarista Producent Glumac
1969. Stereo Stereo Da Da Da Ne
1970. Zločini iz budućnosti Crimes of the Future Da Da Da Ne
1975. Paraziti ubice Shivers Da Da Ne Da
1977. Pobjesnjela Rabid Da Da Ne Ne
1979. Brza družina Fast Company Da Da Ne Ne
1979. Leglo The Brood Da Da Ne Ne
1981. Kontrolori Scanners Da Da Ne Ne
1983. Videorom Videodrome Da Da Ne Da
1983. Zona smrti The Dead Zone Da Ne Ne Ne
1986. Muva The Fly Da Da Ne Da
1988. Kobni blizanci Dead Ringers Da Da Da Da
1991. Goli ručak Naked Lunch Da Da Ne Ne
1993. G. Baterflaj M. Butterfly Da Ne Ne Ne
1996. Sudar Crash Da Da Da Ne
1999. Egzistencija eXistenZ Da Da Da Ne
2002. Pauk Spider Da Ne Da Ne
2005. Nasilnička prošlost A History of Violence Da Ne Ne Ne
2007. Istočna obećanja Eastern Promises Da Ne Ne Ne
2011. Opasna metoda A Dangerous Method Da Ne Ne Ne
2012. Kosmopolis Cosmopolis Da Da Da Ne
2014. Mape do zvijezda Maps to the Stars Da Ne Ne Ne

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *