Đorđe Karaklajić – Biografija

Đorđe Karaklajić (Užice, 24. mart 1912 — Beograd, 3. april 1986), srpski kompozitor, dirigent, aranžer, muzički urednik Radio Beograda.

Biografija

Rođen je 1912. godine u Užicu. Dječačke i gimnazijske dane Đorđe je proveo u rodnom gradu. Po završenoj gimnaziji, došao je u Beograd na studije prava, ali mu muzika i violina i nisu davale mira. Uskoro postaje član studentskog džez-orkestra Jolly Boys. 1933. otvaraju mu se vrata Radio Beograda. Postaje povremeni, honorarni violinista u Narodnom orkestru Vlastimira Pavlovića Carevca.

Saradnja sa ovim bardom naše narodne muzike, kao i sa drugim vrsnim muzičarima i radio-pjevačima za Đorđa je bila veoma dragocjena. Ubrzo dolazi burna 1941. godina i odlazak u ratno zarobljeništvo, gdje provodi pune četiri godine po logorima širom Njemačke. Imao je sreće da tu upozna profesora Predraga Miloševića, istaknutog kompozitora i dirigenta, koji mu je i u tim teškim vremenima pomogao da proširi i obogati svoje muzičko znanje.

Posle oslobođenja 1945. godine, dolazi u Radio-Beograd i zapošljava se u Redakciji narodne muzike. Vremenom postaje i njen urednik, a uporedo počinje i njegov stvaralački rad — kompozitorski, dirigentski i etnomuzikološki. Osniva veliki narodni orkestar Radio-Beograda i grupu pjevača, te postaje i njihov prvi dirigent. Okupio je nenadmašnu, “zlatnu” generaciju radio-pjevača, kojoj su pripadali: Danica Obrenić, Dušica Stefanović, Anđelija Milić, Radmila Dimić, Vule Jevtić i drugi.

Vrijedno i predano sakuplja narodne i gradske pjesme, kao i kola, umjetnički ih obrađuje, snima za radio-programe i diskografiju i štampa ih u brojnim zbornicima i zbirkama. Komponovanje muzike za mnoge pozorišne predstave, za filmove i televiziju, za značajne festivale i smotre, kao i njegov angažovani rad u Udruženju i Savezu kompozitora — dio su njegove svakodnevne aktivnosti. Pred kraj radnog vijeka sa mladalačkom energijom i entuzijazmom oformio je vrsnu žensku grupu “Šumadija” sa kojom je radio i nastupao i kao penzioner, sve do smrti, koja ga je zadesila 1986. godine u Beogradu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *