Džek Keruak – Biografija

Džek Keruak (engl. Jack Kerouac; Louel, 12. mart 1922 — Sent Pitersburg, 21. oktobar 1969), američki književnik i jedan od osnivača bitničkog pokreta, često nazivan „Kraljem bitnika“. Tokom svoje književne karijere pisao je romane, poeziju, eseje i manifeste.

Suočavajući se sa naglim promjenama svog vremena, Keruak je imao velikih problema sa pronalaženjem svoje životne pozicije u svijetu, što ga je navelo da odbaci tradicionalne vrijednosti pedesetih i zajedno sa prijateljima Alenom Ginzbergom i Vilijamom Barouzom stvori bit pokret. Njegovi radovi odražavaju želju za oslobođenjem od društvenih konvencija i traženje novog smisla postojanja. Svoja iskustva sa marihuanom, amfetaminom, alkoholom, promiskuitetom, spiritualna traganja u budizmu i putovanja po Americi pretočio je u svoja književna ostvarenja, koja su velikim dijelom autobiografski oblikovana.

Keruakovo stvaralaštvo stoji na međi između kasnog modernizma i ranog postmodernizma. Svoje knjige pisao je različitim stilovima, sa namjerom da se u naraciji što vjernije predstavi srž predmeta o kojima je pisao, bilo da je u pitanju bi-bap džez, putovanje, dječiji snovi, alkoholisano stanje ili nešto deseto. Njegovo stvaralaštvo izvršilo je snažan uticaj na kontrakulturu i hipi pokret, kao i na muzičare poput Boba Dilana, Džima Morisona, Džona Lenona i Toma Vejtsa. Osim romana „Na putu“ koji je postao kultni roman mladalačke pobune i njegovo i dan-danas najpoznatije djelo, ostala ostvarenja nisu naišla na širu popularnost ni kod čitalaca ni kod kritičara.

„Na putu “ (engl. On the road) je drugi po redu roman američkog književnika Džeka Keruaka iz 1957, koji se često naziva „biblijom bitničke generacije“. Radnja romana se temelji na proputovanju Amerike autostopom Sala i njegovog prijatelja Dina, koji odbacuju dominantne društvene vrijednosti kasnih četrdesetih i u putovanju, džezu, poeziji, seksu i drogama pronalaze novu vrstu duhovnosti. Cjelokupna radnja je zasnovana na stvarnim putovanjima Džeka Keruaka i Nila Kasidija u periodu između 1947. i 1950.

Keruak je ovo djelo napisao u roku od tri nedjelje 1951, u obliku neprekidnog pasusa na rolni papira dužine 36 metara načinjene od stranica zalijepljenih selotejpom. Međutim, američkom književniku je trebalo punih šest godina da pronađe izdavača voljnog da knjigu i objavi. „Na putu“ se našao na policama knjižara novembra 1957, u poprilično ispravljenom i cenzurisanom izdanju. Originalna rolna-rukopis prodata je 2001. na aukciji za 2,43 miliona dolara i time je postavljen novi rekord u visini novčane sume izdvojene za neki rukopis književnog djela.

Nakon izlaska „Na putu“ je postao kultni roman mladih. Pored poeme „Urlik“ Alena Ginzberga i romana „Goli ručak“ Vilijama Barouza, smatra se najvažnijim ostvarenjem bitničkog pokreta. Poseban uticaj je imao na pripadnike kontrakulture i Hipike. U svom prikazu za „Njujork tajms“ Gilber Milstajn je proročki napisao da na isti način kao što je Hemingvejev roman „Sunce se ponovo rađa“ postao testament izgubljene generacije, tako će i „Na putu“ ostati poznat kao testament bitničke generacije. Za samog Keruaka veliki uspjeh romana je bio mač sa dvije oštrice, pošto je uvidio da su njegova druga djela, koje je on lično smatrao estetski superiornijim, nepravedno ostala u senci.

Roman se na kraju dvadesetog vijeka našao na 55. mjestu liste najboljih romana na engleskom jeziku koju je sastavila izdavačka kuća Moderna biblioteka (Modern Library), zatim na 67. mestu Mondove liste najboljih književnih djela svjetske književnosti dvadesetog vijeka i na Tajmsovom spisku najboljih romana na engleskom jeziku izašlih u periodu od 1923 do 2005. Na osnovu literalnog predloška snimljen je i istoimeni film 2012.

Odabrana djela

„Varoš i grad“ („The Town and the City“, 1950)
„Na putu“ („On the Road“, 1957)
„Darma lutalice“ („The Dharma Bums“, 1958)
„Knjiga snova“ („Book of Dreams“, 1960)
„Satori u Parizu“ („Satori in Paris“, 1965)
„Pik“ („Pic“, 1971)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *