Eric Clapton – Biografija

Eric Patrick Clapton (Ripley, Surrey, 30. mart 1945.), engleski blues rock gitarista i kantautor.

Tokom karijere stekao je ugled i kod muzičkih kritičara i kod publike, kao jedan od najvažnijih i najuticajnijih gitarista svih vremena.

Inspirisan bluesom, već više od 50 godina slovi za jednog od najboljih rock gitarista na svijetu, iako je kroz karijeru mijenjao muzičke stilove; od blues-rocka (sa grupom John Mayall & the Bluesbreakers), psihodeličnog rocka (sa grupom Cream), do reggaea (obrada pjesme “I Shot the Sheriff” koju je napisao Bob Marley).

Svirao je u različitim grupama, a najpoznatije su The Yardbirds, Cream i Blind Faith, a uz to je sarađivao s dugačkim nizom drugih muzičara. Dva od njegovih najvećih hitova, koji su i danas često središnjica njegovih scenskih nastupa su “Layla” (koju je snimio s grupom Derek and the Dominos) i blues standard “Crossroads” koji je napisao Robert Johnson.

Biografija
Rane godine

Eric Clapton je sin tadašnje engleske 16-godišnjakinje i 24-godišnjeg kanadskog vojnika koji je prije njegovog rođenja otišao u rat i po završetku rata se vratio u Kanadu. Clapton je odrastao sa svojom bakom i njenim drugim mužem, koje je smatrao svojim roditeljima, a majku starijom sestrom. Nakon nekoliko godina njegova majka se udala za drugog kanadskog vojnika i odselila se u Kanadu, a Eric je ostao s bakom u Engleskoj.

Svoju prvu gitaru (njemačku akustičnu gitaru Hoyer) dobio je za svoj 13-i rođendan. Bio je neugodno iznenađen koliko je teško naučiti svirati na instrumentu s metalnim žicama zbog lošeg set-upa i gotovo je odustao od sviranja. Usprkos frustracijama, uticaj bluesa od djetinjstva podstakao ga je na neumorno vježbanje i po nekoliko sati dnevno nakon što je nabavio korišćeni Washburn.

Njegova prva električna gitara bila je Kay, kopija Gibsona ES-335. Sa 17 godina, napustivši školu, počeo je nastupati po pubovima u okolini svog rodnog grada, te se uskoro pridružio svojoj prvoj grupi “The Roosters”, da bi u oktobru 1963.g. postao član “Yardbirdsa”. Već 1963. godine Eric postaje član Yardbirdsa. Nakon što 1965. odlazi iz ove grupe, u aprilu iste godine priključuje se Johna Mayallu & Bluesbreakersima. Nakon samo tri mjeseca napušta i ovu grupu.

Sredinom 1966. godine Clapton odlazi i osniva super-grupu Cream, sa Ginger Bakerom (Bubnjevi) i Jack Brucom (Bass). Tokom svog vremena provedenog sa Cream, počeo se razvijati kao pjevač, tekstopisac i gitarista, iako je Bruce uglavnom pjevao i napisao većinu pjesama sa tekstopiscem Pete Brownom. Prvi koncert grupe Cream bio je neslužbeni nastup u Twisted Wheel klubu u Manchesteru 29. jula 1966. prije njihovog prvog nastupa dvije noći kasnije na Nacionalnom jazz i blues festivalu u Windsoru.

Cream je postala legendarna grupa sa svojim temperamentnim blues improvizacijama i produženim solo dionicama tokom živih nastupa. Jimi Hendrix je prisustvovao živom nastupu novoosnovanog Creama na Centralnom Londonskom univerzitetu 1. oktobra 1966. Hendrixov dolazak je imao neposredan i veliki uticaj na sljedeću fazu Claptonove karijere, a Clapton i biva priznat u Britanskim muzičkim anketama kao najbolji gitarista. Prvi put posjećuje Sjedinjene Države tokom turneje sa Creamom.

Snimili su album Disraeli Gears u New Yorku 11-15 maja 1967. Cream repertoar varira od hard rocka (“I Feel Free“) do dugotrajnih blues instrumentalnih improvizacija (“Spoon“).

Disraeli Gears sadrži Claptonove žestoke gitarske solo dionice, Bruceovo visoko pjevanje i istaknuto, tečno sviranje bas-gitare, a Bakerovo moćno, poliritmično bubnjanje pod jazz uticajem.

Grupa je napravila hitove poput Sunshine Of Your Love, I fell free, White Room, Crossroads, i mnoge druge. Neslaganje Bakera i Brucea mnogo otežavaju rad ove grupe i grupa se razilazi.

U to vrijeme Clapton počinje sam da pjeva i piše pjesme.Sa svojim životnim prijateljem Georgom Harrisonom, članom legendarnih Beatlesa, komponuje veliki hit Badge.

Muzički stil

Miješajući uticaje iz Chicago bluesa i vodećih blues gitarista kao što su Buddy Guy, Freddie King, i BB King, Clapton je stvorio svoj vlastiti prepoznatljivi stil sviranja gitare.

Muzički uticaji

Clapton navodi Freddie Kinga, BB Kinga, Alberta Kinga, Buddy Guy, i Huberta Sumlina kao gitariste koji su uticali na njega. Izjavio je da je blues muzičar Robert Johnson imao najvažniji uticaj na njega. U 2004. Clapton je objavio CD i DVD pod nazivom Sessions for Robert Johnson, gdje je svirao pjesme Roberta Johnsona na električnim i akustičnim gitarama.

Clapton je zajedno sa drugima napisao knjigu Otkrivanje Roberta Johnsona u kojoj je rekao za Johnsona

“Najvažniji blues muzičar koji je ikada živio. On je apsolutno istinit u svojoj viziji, i toliko dubok koliko sam ja uspio da uđem u tu muziku u posljednjih 30 godina. Nikada nisam pronašao ništa više tako duboko duhovno od Roberta Johnsona. Njegova muzika ostaje najmoćniji vapaj što mislim da se može naći u ljudskom glasu, stvarno …. činilo se kao jeka nečega što sam oduvijek osjećao.

Muzičko nasljeđe

Claptona nazivaju jednim od najvažnijih i najuticajnijih gitarista svih vremena. On je jedini koji je tri puta proglašen najznačajnijom osobom u rock muzici (Rock and Roll Hall of Fame): jednom kao solo umjetnik, a odvojeno kao član Yardbirdsa i Cream. Zauzeo je drugo mjesto u časopisu Rolling Stone na listi 100 najvećih gitarista svih vremena i četvrti je na Gibsonovoj listi 50 najboljih gitarista svih vremena.

 

Gitare i oprema

Clapton je kao i njegovi muzički savremenici imao presudan i rasprostranjen uticaj u popularizaciji pojedinih modela električnih i akustičnih gitara.

Sa Yardbirdsima je u početku mijenjao razne modele da bi sredinom 1965.g. postao ekskluzivni Gibson izvođač nakon što je u jednom Londonskom music-shopu nabavio korišćeni Gibson Les Paul Sunburst Standard koji mu je kasnije ukraden. S grupama Cream i Blind Faith koristi gitare Gibson Firebird, Gibson-ES335 i Gibson SG. Dvije nazanimljivije i najznačajnije gitare koje je Clapton koristio prije odlaska u solo vode, zasigurno su već prije pomenuti Gibson 1960 Les Paul Standard nazvan “Beano burst” te Gibson SG Standard nazvan “Fool SG”. Clapton je koristio “Beano” Les Paul na albumu grupe John Mayall and the Bluesbreakers “Blues Breakers with Eric Clapton” (album poznat i pod imenom “Beano album” zbog toga što Clapton na slici albuma drži strip imena “Beano”). Od tuda dolazi i naziv “Beano” Les Paul. Možda još zanimljivija gitara je SG Standard poznatija kao “Fool SG” ili “Fool Guitar”. Clapton počinje koristiti “Fool SG” nakon što mu je 1966.g. ukraden “Beano” Les Paul. “Fool SG” je Gibson SG Standard iz 1964, zanimljiva zbog specifičnog psihodeličnog crteža na tijelu gitare. Crtež je napravio holandski grafički studio “The Fool”, pa od tuda vjerovatno i naziv gitare. Ovo je gitara koju Clapton najčešće koristi u periodu od 1966.g. do oktobra 1968.g. Mnogi vjeruju da mu je gitaru poklonio George Harrison koji ju je svirao na pjesmi “Daytripper” od Beatlesa.

Krajem 1969.g. Clapton prelazi na Fender Stratocaster pod uticajem muzičara kao što su Buddy Holly, Buddy Guy i posebno Jimi Hendrix i Steve Winwood. Prvi njegov Strat je dobio nadimak “Brownie”, kupljen je u Londonu i na njemu su odsvirana prva dva albuma Claptonove solo karijere uključivo i hitove poput “Layle” i obrade J.J. Caleove “After Midnight”. Nakon 1971.g. “Brownie” služi kao back-up ili druga gitara glavnom Ericovom Stratu zvanom “Blackie”. Krajem 1970.g. tokom američke turneje s Dominos, Clapton je u Nashvilleu u jednom guitar-shopu kupio šest korišćenih Stratova proizvedenih 1956./1957. po cijeni od 100 dolara svaki. Po jednog su dobili na poklon njegovi bliski prijatelji George Harrison, Steve Winwood i Pete Townshend, a od preostala tri Clapton je (koristeći njihove najbolje komponente) sastavio “Blackie”. Bila mu je omiljena studijska i scenska gitara do ”penzionisanja”1985.g. zbog problema s vratom.

Clapton za električne gitare koristi žice Ernie Ball Slinky (.010) i Super Slinky (.009). Za akustične gitare koristi žice Phosphor Bronze Light, MEC-12 Light, kao i razne modele gitara C.F.Martin & Company, od kojih je najpoznatiji 000-42 na kojem je odsvirao Unplugged album. U novije vrijeme koristi posebno dizajniranu gitaru istog proizvođača s njegovim potpisom; model 000-ECHF.

Od pojačala najčešće je koristio Marshall i VOX AC-30, a jedan od načina na koji je postizao svoj jedinstveni distorzirani, puni, ali prigušeni zvuk (koji su mnogi bezuspješno pokušavali postići), da je na pojačalu potenciometar “volume” bilo na maksimumu, a na gitari potenciometar “tone” na nuli. (napr. “Sunshine of Your Love”). Za vrijeme Cream super grupe Clapton najviše koristi Marshall pojačala i to najviše pojačalo Marshall JTM 45/100, pojačalo poznato i kao Marshall Super 100. Radi se o gitarskoj glavi jačine 100W uparenoj s dvije Marshall zvučne kutije u kojima su se nalazila po četiri Celestion G12M 20W zvučnika. Pojačalo je radilo na KT66 lampama, koje su najzaslužnije za “topao” gitarski zvuk po kojem je Clapton poznat na početku svoje karijere. Ovo pojačalo Clapton intenzivno koristi u periodu između 1966.g. i 1967.g. Zbog toga je uvaženo mišljenje da je album “Fresh Cream” grupe Cream u potpunosti snimljen na ovom pojačalu. Nakon 1967.g. Clapton prelazi na novu liniju pojačala kompanije Marshall, imenom Marshall Super Lead koja su poznata i kao “Plexi” pojačala. Radi se o pojačalu snage 100W no ovog puta s EL34 lampama što ponovo Claptonu daje drugačiji zvuk na raspolaganje. Ovo pojačalo je puno agresivnije u smislu da je glasnije i brže “distorzira”.

Diskografija
Albumi
Rane godine (1960-e)
Godina Naslov Najviša pozicija na top-listama
UK US
sa The Yardbirds (1963-1965)
1963 London 1963: The First Recordings!
1964 Five Live Yardbirds (live)
1965 For Your Love
Having a Rave Up (compilation)
1966 Sonny Boy Williamson and The Yardbirds (live)
1971 Guitar Boogie (compilation)
sa The Immediate All-Stars (1965)
1968 Blues Anytime Vol. 1 (compilation)
Blues Anytime Vol. 2 (compilation)
Blues Anytime Vol. 3 (compilation)
sa John Mayall & the Bluesbreakers (1965-1966)
1966 Blues Breakers with Eric Clapton 6
sa Powerhouse (1966)
1966 What's Shakin’ (compilation)
sa Cream (1966-1968, reunion 2005)[1]
1966 Fresh Cream 6 39 US: Gold
1967 Disraeli Gears 5 4 US: Platinum
1968 Wheels of Fire 3 1 US: Gold
1969 Goodbye 1 2 US: Gold
Best of Cream (compilation) 6 3 US: Gold
1970 Live Cream (live) 4 15
1972 Live Cream Volume II (live) 15 27
Heavy Cream (compilation) 135
1983 Strange Brew (compilation) US: Platinum
1995 The Very Best of Cream (compilation) US: Gold
1997 Those Were the Days (box set)
2000 20th Century Masters (compilation)
2003 BBC Sessions (compilation) 100
2005 Cream Gold (compilation)
I Feel Free Ultimate Cream (compilation)
Royal Albert Hall London May 2-3-5-6, 2005 (live) 61 59
sa Blind Faith (1968-1969)
1969 Blind Faith 1 1 US: Platinum
sa John Lennonom i Plastic Ono Bandom (1969)
1969 Live Peace in Toronto 1969 (live) 10
sa Delaney & Bonnie & Friends (1969-1970)
1970 On Tour with Eric Clapton (live) 39 29 US: Gold
sa Vivian Stanshall i Sean Head Showband (1970)
1974 The History of the Bonzos (compilation)
1992 Cornology (compilation)
2000 New Tricks (compilation)
sa Derek and the Dominos (1970-1971)
1970 Layla and Other Assorted Love Songs 16 US: Gold
1973 In Concert (live) 36 20 US: Gold
1990 The Layla Sessions: 20th Anniversary Edition (box set) 157
1994 Live at the Fillmore (live)
Solo karijera (1970-e – do danas)
Studijski albumi
Godina Naslov Najviša pozicija na top-listama
UK US
1970 Eric Clapton 17 13
1974 461 Ocean Boulevard 3 1 US: Gold
1975 There's One in Every Crowd 15 21
1976 No Reason to Cry 8 15
1977 Slowhand 23 2 US: 3× Multi-Platinum
1978 Backless 18 8 US: Platinum
1981 Another Ticket 18 7 US: Gold
1983 Money and Cigarettes 13 16
1985 Behind the Sun 8 34 US: Platinum
1986 August 3 37 US: Gold
1989 Journeyman 2 16 US: 2× Multi-Platinum
1994 From the Cradle 1 1 US: 3× Multi-Platinum
1998 Pilgrim 6 4 US: Platinum
2000 Riding with the King (with B.B. King) 15 77 US: 2× Multi-Platinum
2001 Reptile 7 5 US: Gold
2004 Me and Mr. Johnson 10 6 US: Gold
Sessions for Robert J (CD and DVD package) 105 172
2005 Back Home 19 13 US: Gold
2006 The Road to Escondido (with JJ Cale) 50 23 US: Gold
2010 Clapton US:
Albumi uživo
Godina Naslov Najviša pozicija na top-listama
UK US
1973 Eric Clapton's Rainbow Concert 19 18
1975 E. C. Was Here 14 20
1980 Just One Night 3 2 US: Gold
1983 Time Pieces Vol.II Live In The Seventies
1991 24 Nights 17 38 US: Gold
1992 Unplugged 2 1 US: Diamond (10× Multi-Platinum)
1996 Crossroads 2: Live in the Seventies (box set) 115 137
2002 One More Car, One More Rider 69 43
2009 Live from Madison Square Garden with Steve Winwood 40 14
Kompilacijski albumi
Godina Naslov Najviša pozicija na top-listama
UK US
1972 The History of Eric Clapton 20 6
Eric Clapton at His Best 87
1973 Clapton 67
1981 Steppin’ Out
1982 Time Pieces: The Best of Eric Clapton 20 101 US: 7× Multi-Platinum UK: Gold
1983 Time Pieces Vol.II Live In The Seventies
1984 Backtrackin’ 29
1987 The Cream of Eric Clapton (UK) 3 UK: 3× Multi-Platinum
1988 Crossroads (box set) 34 US: 3× Multi-Platinum
1991 Eric Clapton Story
1993 Stages
1995 The Cream of Clapton (US) 3 US: 2× Multi-Platinum
1999 Blues 52 52 US: Gold
Clapton Chronicles: The Best of Eric Clapton 6 20 US: Platinum UK: Platinum
2003 Martin Scorsese Presents The Blues: Eric Clapton
2007 Complete Clapton 2 14
Soundtracks – muzika za film
Godina Naslov
1985 Back to the Future: Music from the Motion Picture Soundtrack – pjesma “Heaven Is One Step Away”
Edge of Darknesssoundtrack album za televizijsku dramu Edge of Darkness
1987 Lethal Weaponsoundtrack album za film, Lethal Weapon, autori: Michael Kamen, Eric Clapton i David Sanborn
1988 Homeboysoundtrack album za film, Homeboy, autori: Michael Kamen i Eric Clapton
1989 Lethal Weapon 2soundtrack album za film, Lethal Weapon 2, autori: Michael Kamen i Eric Clapton
1991 Rushsoundtrack album za film, Rush
1992 Lethal Weapon 3soundtrack album za film, Lethal Weapon 3, autori: Michael Kamen i Eric Clapton
1996 Phenomenon: Music From The Motion Picture – track “Change the World
1998 Lethal Weapon 4soundtrack album za film, Lethal Weapon 4, autori: Michael Kamen, Eric Clapton i David Sanborn
1999 The Story of Ussoundtrack album za film, The Story of Us
Singlovi
Rana karijera (1960-e – rane 1970-e)
Godina Naslov Najviša pozicija na top-listama
UK US CN
sa The Yardbirds (1963-1965)
1964 I Wish You Would” / “A Certain Girl”
Good Morning Little Schoolgirl” / “I Ain't Got You”
1965 For Your Love” / “Got To Hurry” 3 6 1
sa John Mayall & the Bluesbreakers (1965-1966)
1965 I'm Your Witchdoctor” / “Telephone Blues”
1966 “Lonely Years” / “Bernard Jenkins”
“Parchman Farm” / “Key to Love”
sa Cream (1966-1968)
1966 Wrapping Paper” / “Cat's Squirrel” 34
I Feel Free” / “N.S.U.” 11 116
1967 Strange Brew” / “Tales of Brave Ulysses 17
Spoonful – Part 1” / “Spoonful – Part 2”
1968 Sunshine of Your Love” / “SWLABR” 25 5 3
“Anyone for Tennis (The Savage Seven theme)” / “Pressed Rat and Warthog 40 64 37
White Room” / “Those Were the Days” 28 6 2
1969 Crossroads” (live) / “Passing the Time 28 13
Badge” / “What a Bringdown” 18 60 49
“Lawdy Mama” / “Sweet Wine”
sa John Lennon i Plastic Ono Band (1969)
1969 Cold Turkey” / “Don't Worry Kyoko” 30
sa Delaney & Bonnie & Friends (1969-1970)
1969 “Comin’ Home” / “Groupie (Superstar)” 16 84
sa Vivian Stanshall i Sean Head Showband (1970)
1970 “Labio-Dental Fricative” / “Paper Round”
sa Derek and the Dominos (1970)
1970 Tell the Truth” / “Roll It Over”
1971 Bell Bottom Blues” / “Keep on Growing” 91
Layla” / “I am Yours” 10 9
1972 “Layla” / “Bell Bottom Blues” 7
1973 “Bell Bottom Blues” / “Little Wing 78
“Why Does Love Got to Be So Sad” (live) / “Presence of the Lord” (live)
1982 “Layla” / “Bell Bottom Blues” (re-izdanje) 4
Solo karijera (1970-e – do danas)
Godina Naslov Najviša pozicija na top-listama
UK US CN
1970 After Midnight
“Easy Now”
18 10
1972 “Let It Rain”
“Easy Now”
48 42
1974 I Shot the Sheriff
“Give Me Strength”
9 1 1
“Willie and the Hand Jive”
“Mainline Florida”
26 31
1975 “Swing Low Sweet Chariot”
“Pretty Blue Eyes”
19
Knockin’ on Heaven's Door
“Someone Like You”
38
1976 “Hello Old Friend”
“All Our Past Times”
24 37
1977 “Carnival”
“Hungry”
Lay Down Sally
“Cocaine”
39
1978 “Lay Down Sally”
“Next Time You See Her”
3 3
Wonderful Tonight
“Peaches and Diesel”
16 15
“Promises”
“Watch Out For Lucy”
37 9 7
1979 “If I Don't Be There By Morning”
“Tulsa Time”
1980 “Cocaine” (live)
“Tulsa Time” (live)
30 3
“Blues Power” (live)
“Early in the Morning”
76
1981 I Can't Stand It
“Black Rose”
10 15
“Another Ticket”
“Rita Mae”
78
1982 “I Shot the Sheriff”
“Give Me Strength”
64
1983 “I've Got a Rock n Roll Heart”
“Man In Love”
83 18 17
“The Shape You're In”
Crosscut Saw
75
“Slow Down Linda”
“Crazy Country Hop”
1985 “Forever Man”
“Too Bad”
51 26
“She's Waiting”
“Jailbait”
“See What Love Can Do”
“She's Waiting”
89
1987 “Behind the Mask”
“Grand Illusion”
15
“It's In the Way That You Use It”
“Bad Influence”
77
“Tearing Us Apart”
“Hold On”
56
“Holy Mother”
“Tangled In Love”
95
1989 “Bad Love”
“Journeyman”
25
“Pretending”
“Journeyman”
55 24
1990 “No Alibis”
“Running on Faith”
53
“Bad Love”
“Hard Times”
88 36
“Pretending”
“Hard Times”
96
1991 “Wonderful Tonight” (live) 30
1992 Layla” (live, unplugged)
“Signe”
45 12 1
1994 “Motherless Child”
Driftin’
63 9
1998 My Father's Eyes
“Change the World”
33 16
“Circus” 39
2001 “I Ain't Gonna Stand For It”
“Losing Hand”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *