Eric Idle – Biografija

Eric Idle (29. mart 1943.), britanski komičar, glumac i pisac, član nekadašnje komičarske grupe Monty Python.

Biografija
Mladost

Idle je rođen u gradu South Shields (okrug Tyne and Wear u sjevernoj Engleskoj). Otac mu je bio pilot u Royal Air Force, a ubrzo nakon rata je poginuo u saobraćajnoj nesreći. Majka ga je sama odgajala, a kada je imao sedam godina upisala ga je u internat Royal Wolverhampton koji je u to doba bio škola za djecu pokojnih vojnika održavana dobrovoljnim prihodima. U knjizi The Pythons’ Autobiography By The Pythons Idle je svoj boravak tamo opisao kao odrastanje u gruboj i neugodnoj okolini. Bio je odličan učenik i uspio je upisati Cambridge.

Na Cambridgeu je pohađao Pembroke College gdje je studirao engleski. Bio je član, a jedno vrijeme i predsjednik, studentskog pozorišnog kluba Footlights. U klubu su takođe bili John Cleese i Graham Chapman, budući članovi Monty Pythona. Prije Letećeg cirkusa, Idle je radio na humorističkoj seriji Do Not Adjust Your Set zajedno s Terryjem Jonesom i Michealom Palinom.

Monty Python

Za razliku od ostalih članova, koji su uglavnom pisali u paru (Cleese – Chapman; Palin – Jones), Idle je uglavnom radio sam. Uz skečeve, posebno se isticao pisanjem pjesma; neke o najpoznatijih pjesma su The Philosophers’ Song, Galaxy Song (iz filma Smisao života Montyja Pythona ) i popularna Always Look on the Bright Side of Life (iz filma Brianov život). Bio je i urednik raznih knjiga o grupi.

Nakon Pythona

Sredinom sedamdesetih kad je grupa prestala raditi na Letećem cirkusu, Idle je kao i drugi članovi počeo samostalnu karijeru. Prvi značajniji projekt bio mu je kreiranje benda The Rutles, parodije Beatlesa, zajedno s Neilom Innesom, saradnikom Monty Pythona. O bendu su snimili lažni dokumentarac All You Need is Cash.

Sudjelovao je još u raznim projektima, različito uspješnim kod publike i kritike. Film Burn Hollywood Burn u kojem je igrao glavnu ulogu dobio je izuzetno loše kritike i pet Zlatnih malina. S autorima South Parka radio je na njihovom prvom filmu South Park: Bigger, Longer and Uncut; pojavio se i u Simpsonima (kao jedini član Monty Pythona), glumio je u američkoj humorističkoj seriji Suddenly Susan. Napisao je nekoliko knjiga, a nastavio je pisati i izvoditi pjesme. 2005. napravio je uspješni pozorišni mjuzikl Monty Python's Spamalot baziran na filmu Monty Python i Sveti Gral.

Knjige
Filmovi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *