Evstahija Arsić – Prva moderna srpska književnica

Evstahija (takođe: Eustahija) Arsić (Irig, 14. mart 1776 — Arad, 17. februar 1843), srpska književnica i veliki dobrotvor.

Biografija

Rođena je 14. marta 1776. godine u Irigu od oca Gavrila Cinćića i majke Marte. Porodica se kasnije preselila u Arad.

Udavala se tri puta, treći suprug je bio Sava Arsić (?—1824), građanin aradski i dobrotvor srpske i rumunske prosvjete. Interesovala se za prirodne nauke i bila je pobornica školovanja žena. Ona je prva srpska književnica koja je štampala svoje knjige. Bila je i prva žena koja je postala članica Matice srpske. Za nju je urednik Letopisa Matice srpske (Budim, 1827, knj. 10 str. 18) Georgije Magarašević rekao, da je: »u srpskoj literaturi perva od svoga nežnoga pola izdanijem različni po većoj časti poetičeski djela vnimanije i počitanije sebi dobila«. Govorila je više jezika: njemački, rumunski, latinski. Bila je pretplaćena na sva Dositejeva djela, kao i na većinu srpskih časopisa i knjiga. Pjesnici su joj pjevali ode, a Joakim Vujić posvetio joj je svoje Životoopisanije i priključenija. Ostaće upamćena i kao dobrotvor srpskih književnika, srpskih i rumunskih građanskih, vjerskih i obrazovnih institucija u Aradu.

Evstahija Arsić i Vuk Karadžić

Vuk Karadžić ju je izuzetno cijenio. Nazivao ju je blagodarnom i visokoučenom gospođom. 1821. zamolio je da skupi pretplatnike za treću zbirku njegovih pjesama. Evstahija mu je brzo poslala spisak sa stotinak imena kao i novac. Ona je prodala samo 6 primjeraka, a ostalo je otkupila i podijelila vrijednim učenicima.

Napisala je dvije poučne knjige u kojima se prepliću stihovi i proza:

  • “Sovjet maternij oboega pola junosti serbskoj i valahijskoj” i
  • “Poleznaja razmišlenija o četireh godištnih vremeneh”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *