Film – Novo!Novo!Novo! Još jučer samo na filmu a sada i u vašoj glavi

Novo!Novo!Novo! Još jučer samo na filmu a sada i u vašoj glavi, prvi studijski album zagrebačke rock grupe Film, kojeg 1981. godine objavljuje diskografska kuća Helidon.

Produkciju na materijalu je radio Boris Bele iz slovenačke rock grupe Buldožer, dok je muziku i tekstove napisao Jura Stublić. Uoči samog objavljivanja albuma stalni član grupe (bubnjar) Branko Hromatko, odlazi na odsluženje vojnog roka, a na njegovo mjesto dolazi Ivan Stančić.

Album sadrži niz urbanih pjesama “Neprilagođen”, “Zamisli”, “Radio ljubav”, “Moderna djevojka”, “Odvedi me iz ovog grada”, koje su davale jasnu poruku. Međutim, i ostale pjesme zabilježile su jako dobar uspjeh i gotovo su sve dosegle status hita.

O albumu

Album izlazi u početnoj fazi punka i novog vala na prostorima bivše Jugoslavije. Do tada svoje prvijence već su objavili neke grupe poput Prljavog kazališta, Pankrta, Pekinške patke, Parafa i drugih, dok su istim putem krenule i neke bivše rock grupe koje su nastale kao standardni izvođači bazirani na rocku šezdesetih i sedamdesetih. Popularni strane grupe kao što su bile The Police, Madness, The Jam, Blondie, The Pretenders, The Clash, The Specials i mnogi drugi, imali su veliki uticaj na domaću produkciju među kojim se našla i grupa Film sa svojim prvijencem. Nakon što je objavljen, album dobija odlične kritike ali ne prolazi dobro na tržištu, pa Film raskida ugovor s izdavačem Helidonom i sljedeći album potpisuje s tada vodećom diskografskom kućom Jugotonom.

Lista pjesama

A strana

 1. “Neprilagođen” (3:40)
 2. “Mi smo pali s Marsa” (3:10)
 3. “Radio ljubav” (2:55)
 4. “Moderna djevojka” (2:50)
 5. “Osjeti me” (2:05)
 6. “Odvedi me iz ovog grada” (2:45)

B strana

 1. “Trgovci srećom” (2:30)
 2. “Deep Coma Planet Fantastic Tour” (3:00)
 3. “Pazi na svoje lice” (2:25)
 4. “Zamisli” (3:40)
 5. “Ja sam tu” (3:10)
 6. “Dijete ulice” (1:46)

Izvođači

Produkcija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *