Gary Oldman – Biografija

Gary Oldman (London, 21. mart 1958.), engleski pozorišni i filmski glumac, reditelj, scenarista i muzičar.

Biografija

Gary Leonard Oldman rođen je u Londonu kao najmlađe dijete Leonarda Bertrama, bivšeg mornara i zavarivača, i Kathleen Oldman. S petnaest godina napušta školovanje i počinje raditi u sportskoj trgovini kako bi se mogao izdržavati. Iako se bavio raznim hobijima poput boksa, fudbala i sviranja klavira, Oldmana gluma ne privlači sve dok na TV-u nije vidio film The Raging Moon s Malcolmom McDowellom u glavnoj ulozi, te se nakon toga pridružuje pozorištu Greenwich Young People's Theatre. Nakon neuspješne audicije za upis na prestižnu britansku Kraljevsku akademiju dramskih umjetnosti (RADA) odbijen je uz riječi “da nađe nešto drugo od čega će živjeti”, ipak ne odustaje od svog sna da postane glumac: Oldman dobija stipendiju i upisuje dramsku školu Rose Bruford College of Speech and Drama, te diplomira dramu 1979. godine.

Svjetsku slavu postigao je igrajući filmske zlikovce poput grofa Drakule u Francis Ford Coppolinoj Drakuli,

Lee Harveyja Oswalda u političkom trileru JFK i Jean-Baptiste Emanuel Zorga u Petom elementu reditelja Luca Bessona.

U prošloj dekadi široj publici postaje prepoznatljiv kao glumac u popularnim filmskim franšizama poput filmova o Harry Potteru, u kojem glumi Potterovog kuma Siriusa Blacka,

Christopher Nolanovoj Batman-trilogiji Vitez tame, u kojoj zauzima ulogu poručnika Jamesa Gordona,

i jednom od nastavaka u nizu filmova Planete Majmuna, Planeta majmuna: Revolucija.

Oldman je poznat po svojoj sposobnosti da se potpuno izgubi u liku kojeg igra, te po sposobnosti do neprepoznatljivosti promijeniti naglasak za svaku od svojih uloga, zbog čega ga filmski kritičari često svrstavaju u kategoriju hollywoodskih veterana poput Meryl Streep ili Roberta De Nira.

Ovakve pozitivne kritike prate ga sve od početka karijere, kada je u svojoj prvoj glavnoj ulozi, Sid i Nancy (1986.), glumio basistu britanskog punk benda Sex Pistols, Sida Viciousa. Uprkos tome, Oldman sve do 2018 nije osvojio Oskara, te su ga britanske novine The Guardian (između ostalih) 2009. godine svrstavali u svojih top deset glumaca koji su trebali, a nisu bili nominovani za Oskara.

No, Oldman je 2012. godine dobio svoju prvu nominaciju za ulogu George Smileyja u špijunskom trileru Dama, Dečko, Kralj, Špijun. 2018 konačno dobija Oskara (za glavnu ulogu) fascinantno se transformišući u Winstona Churchila u Darkest Hour.

Rediteljstvo

1997. godine, Oldman prvi puta staje iza kamere, i to za svoj rediteljski i producentski prvijenac Nil by Mouth, za koji piše scenario, djelimično baziran na vlastitom djetinjstvu u siromašnom dijelu Londona, te za njega dobija niz priznanja i nagrada.

Brakovi i porodica

Oldman je 1987. godine oženio englesku glumicu Lesley Manville, no ostavlja je 1989. godine, nekoliko mjeseci nakon rođenja njegovog prvog sina Alfreda. Na snimanju američkog filma State of Grace započinje vezu s američkom glumicom Umom Thurman, te je ženi 1990. godine. Ovaj, Oldmanov drugi brak takođe traje dvije godine, nakon čega Oldman započinje vezu s italijanskom glumicom i modelom Isabellom Rosselini. Nakon glasina o vjeridbi 1994., par ostaje u vezi još dvije godine. Oldman zatim ženi Donyu Fiorentino, model i fotografkinju koju je upoznao na sastancima Anonimnih alkoholičara, te s njom dobija dva sina, Gullivera i Charlieja. Brak neslavno završava 2001., te Oldman nakon duge istrage i iscrpnog sudskog procesa dobiva puno starateljstvo nad svojom djecom.

2008. godine Oldman stupa u četvrti brak s engleskom pjevačicom i glumicom Alexandrom Edenborough, no brak ni ovaj puta nije potrajao. Edenborough je početkom 2015. godine podnijela zahtjev za razvod.

Filmografija

 2017 Darkest Hour
Winston Churchill
 2017 The Hitman's Bodyguard
Vladislav Dukhovich
 2017 The Space Between Us
Nathaniel Shepherd
 2017 Tau
Tau
 2016 Criminal
Quaker Wells
 2015 Lego Dimensions (Video Igra)
Lord Vortech (glas)
 2015 Man Down
Counselor Peyton
 2015 Child 44
General Mikhail Nesterov
 2014 RoboCop
Dr. Dennett Norton
 2013 Jimmy Kimmel Live! (TV Serija)
A Thanksgiving Message

Episode #11.82 (2013) … A Thanksgiving Message
 2013 Paranoia
Nicolas Wyatt
 2013 David Bowie: The Next Day (Video spot)
Priest
 2012 The Dark Knight Rises
Commissioner Gordon
 2012 Lawless
Floyd Banner
 2012 Tinker Tailor Soldier Spy: Deleted Scenes (Video spot)
George Smiley
 2011 Touch of Evil (Kratkometražni)
The Menacing Dummy
 2011 Tinker Tailor Soldier Spy
George Smiley
 2011 Kung Fu Panda 2
Shen (glas)
 2011 Red Riding Hood
Solomon
 2010 Behind the Carol: The Full Motion-Capture Experience (Video)
Bob Cratchit / Marley / Tiny Tim
 2010 Call of Duty: Black Ops (Video Igra)
Viktor Reznov / Dr. Clarke (glas)
 2010 The Book of Eli
Carnegie
 2009 Planet 51
General Grawl (glas)
 2009 A Christmas Carol
Bob Cratchit / Marley / Tiny Tim
 2009 Rain Fall
William Holtzer
 2009 Do Not Go See the Perfect Sleep (Video spot)
 2009 The Unborn
Rabbi Sendak
 2008 Call of Duty: World at War (Video Igra)
Sgt. Reznov (glas)
 2008 The Legend of Spyro: Dawn of the Dragon (Video Igra)
Ignitus (glas)
 2008 The Dark Knight
Gordon
 2007 The Legend of Spyro: The Eternal Night (Video Igra)
Ignitus (glas)
 2006 The Legend of Spyro: A New Beginning (Video Igra)
Ignitus (glas)
 2006 Bosque de sombras
Paul
 2005 Dead Fish
Lynch
 2005 Batman Begins
Jim Gordon
 2004 Who's Kyle? (Kratkometražni)
Scouse
 2003 Sin
Charlie Strom
 2003 True Crime: Streets of LA (Video Igra)
Rocky / Agent Masterson (glas)
 2003 Tiptoes
Rolfe
 2003 Medal of Honor: Allied Assault – Spearhead (Video Igra)
Sgt. Jack Barnes (glas)
 2002 Beat the Devil (Kratkometražni)
Devil
 2002 Greg the Bunny (TV Serija)
Gary Oldman

Piddler on the Roof (2002) … Gary Oldman
 2001 Friends (TV Serija)
Richard Crosby

 2001 Hannibal
Mason Verger
 2001 Nobody's Baby
Buford Dill
 2000 The Contender
Shelly Runyon
 1999 Jesus (TV Serija)
Pontius Pilate
 1999 Tracey Takes On… (TV Serija)
Hairdresser

Hair (1999) … Hairdresser
 1998 The Fifth Element (Video Igra)
Jean-Baptiste Emanuel Zorg (glas)
 1998 Quest for Camelot
Ruber (glas)
 1998 Lost in Space
Dr. Zachary Smith / Spider Smith
 1997 Air Force One
Ivan Korshunov
 1996 Basquiat
Albert Milo
 1995 The Scarlet Letter
Rev. Arthur Dimmesdale
 1995 Murder in the First
Milton Glenn
 1994 Immortal Beloved
Ludwig van Beethoven
 1994 Léon
Stansfield
 1994 Guns N’ Roses: Since I Don't Have You (Video spot)
Devil
 1993 Romeo Is Bleeding
Jack Grimaldi
 1993 True Romance
Drexl Spivey
 1993 Fallen Angels (TV Serija)
Pat Kelley

Dead-End for Delia (1993) … Pat Kelley
 1992 Dracula
Dracula
 1991 JFK
Lee Harvey Oswald
 1986-1991 Screen Two (TV Serija)
Ian Tyson / Bex Bissell / Derek Bates

Heading Home (1991) … Ian Tyson
The Firm (1989) … Bex Bissell
Honest, Decent and True (1986) … Derek Bates
 1991 Dylan Thomas
Dylan Thomas
 1990 Henry & June
Pop (kao Maurice Escargot)
 1990 State of Grace
Jackie Flannery
 1989 Knots Landing (TV Serija)
Don Ross

Close Call (1989) … Don Ross
 1989 Chattahoochee
Emmett Foley
 1988 Criminal Law
Ben Chase
 1988 Track 29
Martin
 1987 Prick Up Your Ears
Joe Orton
 1986 Sid and Nancy
Sid Vicious
 1985 Summer Season (TV Serija)
Gary

Rachel and the Roarettes (1985) … Gary
 1984 Morgan's Boy (TV Serija)
Colin

Epizoda #1.6 (1984) … Colin
Epizoda #1.4 (1984) … Colin
Epizoda #1.2 (1984) … Colin
Epizoda #1.1 (1984) … Colin
 1984 Dramarama (TV Serija)
Ben

On Your Tod (1984) … Ben
 1984 Meantime (TV Film)
Coxy
 1982 Remembrance
Daniel

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *