Gary Sinise – Biografija

Gary Sinise (Blue Island, Illinois, 17. mart 1955.), američki glumac i reditelj.

Tokom karijere osvojio je Emmy i Zlatni globus, a bio je nominovan za Zlatnu palmu i Oscara. 1992. je prvi put bio reditelj.

Film se zvao O miševima i ljudima.

1994. bio je nominovan za Oscara za sporednu ulogu u filmu Forrest Gump.

Za ulogu predsjednika u filmu Truman je osvojio Zlatni globus, a 1996. je u filmu Ucjena glumio jednu od glavnih uloga.

Danas je poznat po ulozi detektiva Maca Taylora u seriji CSI:NY.

Rani život

Rođen je u Blue Islandu, Illinois, SAD kao sin Millie i Roberta L. Sinisea koji je bio filmski montažer. Živio je u italijanskoj četvrti. Pohađao je srednju školu Highland Park High School, a diplomirao je na univerzitetu Illinois State University. 1974. je s prijateljima Terryem Kinneyem i Jeffom Perryem osnovao Steppenwolf Theatre Company. Zatim je u tu grupu doveo glumce Joan Allen, Kevina Andersona, Garya Colea, Ethana Hawkea, Glenne Headly, Johna Mahoneya, Johna Malkovicha, Laurie Metcalf, Marthu Plimpton, Jim True-Frosta i Williama Petersena. S tom grupom je ostvario prve uspjehe.

Karijera

1982. je započeo karijeru u Steppenwolfovoj produkciji True West. 1983. je osvojio nagradu Obie za ulogu s Johnom Malkovichem u American Playhouse. Ostvaruje poznate uloge u filmovima Forrest Gump, O miševima i ljudima, Apollo 13, Reindeer Games, Snake Eyes, Ransom, Mission to Mars, The Stand, Impostor i The Green Mile. 2004. je počeo snimati seriju CSI:NY u kojoj tumači lik glavnog forenzičkog istražitelja i s kojom je doživio veliki uspjeh.

Privatni život

Gary Sinise je od 1981. godine u braku s glumicom Moirom Harris. S njome ima troje djece: Sophie (1988 -), McCanna Anthony (1990 -) i Ella Jane (1992 – ).

Sinise je poznat kao jedan od rijetkih holivudskih glumaca koji se ne ustručava otvoreno izjašnjavati kao konzervativac i desničar. 2006. je za vrijeme izraelsko-libanskog rata u plaćenom oglasu podržao Izrael, a 2008. je podržao predsjedničku kampanju republikanskog kandidata Johna McCaina.

Filmografija

 2016-2017 Criminal Minds: Beyond Borders (TV Serija)
Jack Garrett
 2015 Beyond Glory
Military Voice
 2015 Criminal Minds (TV Serija)
Jack Garrett

Beyond Borders (2015) … Jack Garrett
 2014 Captain America: The Winter Soldier
The Smithsonian Narator (glas)
 2013 CSI: NY – The Final Season: A Day Off With (Video spot)
Mac Taylor
 2004-2013 CSI: NY (TV Serija)
Mac Taylor
 2013 CSI: Crime Scene Investigation (TV Serija)
Mac Taylor

In Vino Veritas (2013) … Mac Taylor
 2012 Missions That Changed the War (TV Serija)
Narrator

Enola Gay: SuperFortress (2012) … Narator
 2009 Beyond All Boundaries (Kratkometražni)
Ernie Pyle – Scripps Howard News Service Corespondent (glas)
 2008 CSI: NY (Video Igra)
Detective Mac Taylor (glas)
 2006 Open Season
Shaw (glas)
 2004-2005 CSI: Miami (TV Serija)
Mac Taylor

 2005 Magnificent Desolation: Walking on the Moon 3D (Kratki Dokumentarac)
Gene Cernan (glas)
 2004 The Forgotten
Dr. Jack Munce
 2004 The Big Bounce
Ray Ritchie
 2003 Fallen Angel (TV Film)
Terry McQuinn
 2003 The Human Stain
Nathan Zuckerman
 2003 Mission: Space (Kratkometražni)
Capcom
 2002 A Gentleman's Game
Foster Pearse
 2002 Hideous Man (Kratkometražni)
Hideous Man
 2002 Path to War (TV Film)
George Wallace (nepotpisan)
 2002 Made-Up
Duncan Tivey
 2001 Impostor
Spencer Olham
 2000 Bruno
Dino Battaglia
 2000 Mission to Mars
Jim McConnell
 2000 Reindeer Games
Gabriel
 1999 The Green Mile
Burt Hammersmith
 1999 All the Rage
Morgan
 1999 That Championship Season (TV Film)
Tom Daley
 1998 Snake Eyes
Commander Kevin Dunne
 1997 George Wallace (TV Film)
George C. Wallace
 1996 Ransom
Det. Jimmy Shaker
 1996 Albino Alligator
Milo
 1995 Truman (TV Film)
Harry S. Truman
 1995 Apollo 13
Ken Mattingly
 1995 Frasier (TV Serija)
Sid

The Club (1995) … Sid (glas)
 1995 The Quick and the Dead
Marshall
 1994 Forrest Gump
Lieutenant Dan Taylor
 1994 The Stand (TV Mini-Serija)
Stu Redman

 1993 Jack the Bear
Norman Strick
 1993 The Witness (Reklama)
Young Soldier
 1992 Of Mice and Men
George Milton
 1992 A Midnight Clear
Vance ‘Mother’ Wilkins
 1984-1991 American Playhouse (TV Serija)
Tom Joad / Austin

The Grapes of Wrath (1991) … Tom Joad
True West (1984) … Austin
 1990 Hunter (TV Serija)
Lord Tony Rutherford

Lullaby (1990) … Lord Tony Rutherford
 1989 The Final Days (TV Film)
Richard Ben-Veniste
 1989 My Name Is Bill W. (TV Film)
Ebby
 1986-1987 Crime Story (TV Serija)
Howie Dressler

Top of the World (1987) … Howie Dressler
For Love or Money (1986) … Howie Dressler
 1984 Family Secrets (TV Film)
Motorcyclist
 1980 Knots Landing (TV Serija)
Lee Maddox

Small Surprises (1980) … Lee Maddox
 1978 A Wedding
Extra (nepotpisan)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *