General – Priča o filmu

General (eng. The General), američka crno-bijela nijema komedija iz 1927. koju je režirao Buster Keaton, koji je ujedno i glavni glumac u filmu o potjeri dva voza za vrijeme američkog građanskog rata. “General” se smatra jednim od velikih klasika kinematografije.

Filmska ekipa

Režija: Buster Keaton, Clyde Bruckman

Glume: Buster Keaton (Johnny Gray), Marion Mack (Annabelle Lee), Charles Henry Smith (Annabellin otac), Glen Cavender (Kapetan Anderson) i dr.

Radnja

Slavna scena raspada mosta sa vozom

19. vijek. Američki građanski rat bjesni a svi se muškarci dobrovoljno javljaju kako bi se prijavili vojsci i pridružili borbi. Kako bi zadivio svoju djevojku Annabelle Lee i njenog oca, mladi Johnny Gray, vozač lokomotive se takođe odluči prijaviti. No biva odbijen od odbora jer je za državu puno važniji kao vozač lokomotive a Annabelle mu ne vjeruje nego misli da je kukavica koja je sve to izmislila kako se ne bi prijavila u vojsku. Jednog dana špijun Unionista otme Johnnyev omiljeni voz “General” u kojem se ujedno našla i Annabelle. Kako bi ih spasio, Johnny krene za njima u potjeru sa drugim vozom, “Texasom”, naoružan samo sa jednim topom. Unionisti pak bježe jer ne znaju da je Johnny jedini u vozu koji ih progoni, nego misle da se sa njim nalazi cijela vojska. To shvate tek nakon što su uzaludno bježali kilometrima od njega, a Johnny se pred opasnošću sakrije u šumi. Tamo čuje za tajni plan o predstojećem napadu Unionista. Johnny oslobodi Annabelle te sa njom pobjegne u vozu. Unionisti ih počnu slijediti sa drugim vozom. Ipak, izgube a Johnny čak i uspije uhvatiti jednog generala kao taoca, za što dobija priznanja.

Zanimljivosti

  • Buster Keaton je uvijek izjavljivao da mu je ovo najdraži film kojeg je ikada snimio.
  • Film se labavo zasniva na stvarnom događaju.
  • Scena u kojoj voz propadne sa mostom u završnici je bio najskuplji kadar ikada u eri nijemog filma.

Kritike

Skoro svi kritičari su hvalili “Generala“. Roger Ebert je u svojoj recenziji napisao: “Keatonovi filmovi imaju takvo dostojanstveno savršenstvo, takvu svježinu spajanja priče, likova i epizoda, da se odvijaju poput muzike” a Tim Dirks: “Maštovito remek-djelo komedije komičara “kamenog lica”, Bustera Keatona, “General” je nijemi epski klasik”. Steven D. Greydanus je zaključio: “Film počinje sa jednostavnim, briljantno suzdržanim konceptom i pretvara ga u angažovanu priču koja vas drži na rubu sjedišta zbog svojeg uzbuđenja i nevjerojatno koreografisanih kaskaderskih i vizuelnih šala”. Bob Bloom je samo utvrdio: “Jedna od najboljih komedija svih vremena. To je Keaton u najboljem izdanju”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *