Glenn Close – Biografija

Glen Klous (engl. Glenn Close; IPA: /'kloʊs/; 19. mart 1947.) je američka pozorišna, filmska i televizijska glumica. Pet puta je bila nominovana za Oskar: dva puta za najbolju glavnu i tri za najbolju sporednu glumicu. Najpoznatija je po ulogama markize de Mertej u drami Opasne veze i Kruele de Vil u komediji 101 dalmatinac.

Karijera

Film

Klousova je prvu predstavu odigrala 1974. a prvu ulogu na filmu dobila je 1982. Bila je to drama Svijet po Garpu, snimljena prema istoimenoj knjizi.

Sledeće godine igrala je u komediji Velika jeza reditelja Larija Kazdana, a 1984. u sportskoj drami Prirodno sa Robertom Redfordom.

Za sva tri filma bila je nominovana za Oskar za najbolju sporednu glumicu, te je vrlo rano postala tražena i cijenjena u Holivudu. Dvije najpoznatije uloge u karijeri odigrala je 1987. i 1988. godine.

Prva je bila uloga Aleksandre Forest, opsesivnog i surovog ubice u filmu Fatalna privlačnost. Ovaj lik proglašen je za jednog od deset najvećih filmskih negativaca dvadesetog vijeka.

U filmu Opasne veze tumačila je lik okrutne markize de Mertej. Za obije uloge bila je nominovana za Oskar za najbolju glavnu glumicu, ali nije osvojila nijednog. Za ulogu u Fatalnoj privlačnosti bila je u konkurenciji za Zlatni globus, a za ulogu u Opasnim vezama za Nagradu BAFTA.

Iako je već na samom početku karijere imala pet nominacija za Oskara i veliki broj ponuda, počela je da bira manje i sporedne uloge, te je njena filmska karijera počela stagnirati. Tek 1996. ponovo postaje popularna po ulozi Kruele Devil u blokbasteru 101 dalmatinac.

2011. Klousova je završila film Albert Nobs na kome je radila deset godina. Osim što glumi u filmu, autor je scenarija za film te ga je i režirala. U filmu tumači ulogu žene koja, da bi preživjela u svijetu muškaraca u devetnaestom veku, radi prerušena u batlera, gospodina Alberta Nobsa.

Televizija

Na televiziji je debitovala 1975. u manjoj ulozi u seriji Pravila igre. 1984. igrala je glavnu ulogu u drami Something about Amelia za koju je bila nominovana za Zlatni globus za najbolju glumicu u mini–seriji kao i za prvu nagradu Emi.

Sedam godina kasnije prihvatila je ulogu Sare u TV–seriji Sarah, Plain and Tall, a 1993. glavnu ulogu u TV–filmu Skylark.

Za obije uloge je bila nominovana za nagradu Emi, ali nagradu je dobila dvije godine kasnije, za ulogu u seriji Serving in Silence: The Margarethe Cammermeyer Story.

Iste godine pozajmila je glas Moni Simpson u animiranoj seriji Simpsonovi.

Igrala je i u drami In the Gloaming, emitovanoj 1997, za koju je ponovo bila nominovana za Emi. Uloge u serijama i TV–filmovima devedesetih održavale su popularnost koju je stekla sa ulogama u filmovima iz 80-ih.

2002. glumila je u nekoliko epizoda serije Vil i Grejs i bila je u konkurenciji za nagradu Emi za najbolju gostujuću glumicu. Sljedeće godine je posle skoro dvadeset godina nagrađena Emijem za ulogu Eleonore Akvitanske u istorijskoj drami The Lion in Winter.

Najuspješnija i najnagrađivanija serija u kojoj je glumila bila je Opasna igra iz 2007. Za ulogu u toj seriji nagrađena je Zlatnim globusom i Nagradom Udruženja glumaca za najbolju glavnu glumicu u seriji, kao i sa dva Emija2008. i 2009.

Filmografija

 2018 Easter
Maundy
 2017 Father Figures
Helen
 2017 Sea Oak (TV Film)
Bernie
 2017 Crooked House
Lady Edith de Haviland
 2017 The Wife
Joan Castleman
 2017 The Wilde Wedding
Eve Wilde
 2017 What Happened to Monday
Nicolette Cayman
 1995-2017 The Simpsons (TV Serija)
Mona Simpson / Mother Simpson
 2016 The Girl with All the Gifts
Dr. Caroline Caldwell
 2016 Warcraft
Alodi (nepotpisana)
 2016 Family Guy (TV Serija)
Glenn Close

A Lot Going on Upstairs (2016) … Glenn Close (glas)
 2015 Louie (TV Serija)
Woman

Sleepover (2015) … Woman
 2015 Anesthesia
Marcia
 2014 Guardians of the Galaxy
Nova Prime
 2014 5 to 7
Arlene
 2014 Low Down
Gram
 2007-2012 Damages (TV Serija)
Patty Hewes
 2011 Touch of Evil (Kratkometražni)
The Vamp
 2011 Not My Life
Narrator (glas)
 2011 Albert Nobbs
Albert Nobbs
 2011 Hoodwinked Too! Hood vs. Evil
Granny (glas)
 2007 Evening
Mrs. Wittenborn
 2006 George and Martha Washington: A 40 Year Romance (Kratki Dokumentarac)
Narator
 2005 Hoodwinked!
Granny (glas)
 2005 The Shield (TV Serija)
Monica Rawling
 2005 Tarzan II (Video)
Kala (glas)
 2005 The Chumscrubber
Mrs. Johnson
 2005 Heights
Diana
 2005 Nine Lives
Maggie
 2004 The Stepford Wives
Claire Wellington
 2004 Strip Search (TV Film)
Karen Moore
 2004 The West Wing (TV Serija)
Chief Justice Evelyn Baker Lang

The Supremes (2004) … Chief Justice Evelyn Baker Lang
 2003 The Lion in Winter (TV Film)
Eleanor
 2003 Le divorce
Olivia Pace
 2003 Brush with Fate (TV Film)
Cornelia Engelbrecht
 2003 Freedom: A History of Us (Dokumentarna Tv Serija)
Mary Antin / Eliza Andrews (glas)

 2002 Pinocchio
Blue Fairy (Engleska verzija, glas)
 2002 Will & Grace (TV Serija)
Fannie Lieber

Hocus Focus (2002) … Fannie Lieber
 2001 The Safety of Objects
Esther Gold
 2001 South Pacific (TV Film)
Nellie Forbush
 2001 The Ballad of Lucy Whipple (TV Film)
Arvella Whipple
 2000 102 Dalmatians
Cruella de Vil
 2000 Baby (TV Film)
Adult Sophie (glas)
 2000 Things You Can Tell Just by Looking at Her
Dr. Elaine Keener (segmenti “This is Dr. Keener” i “Fantasies about Rebecca”)
 1999 Sarah, Plain and Tall: Winter's End (TV Film)
Sarah
 1999 Tarzan
Kala (glas)
 1999 Cookie's Fortune
Camille Dixon
 1998 Welcome to Hollywood
Glenn Close
 1998 Ellen (TV Serija)
Glenn Close

Ellen: A Hollywood Tribute: Part 1 (1998) … Glenn Close
 1997 In & Out
Glenn Close (nepotpisana)
 1997 Air Force One
Potpredsjednik Kathryn Bennett
 1997 In the Gloaming (TV Film)
Janet
 1997 Paradise Road
Adrienne Pargiter
 1996 Mars Attacks!
First Lady Marsha Dale
 1996 101 Dalmatians
Cruella De Vil
 1996 Mary Reilly
Mrs. Farraday
 1995 Serving in Silence: The Margarethe Cammermeyer Story (TV Film)
Col. Margarethe Cammermeyer
 1994 The Paper
Alicia Clark
 1993 Skylark (TV Film)
Sarah Witting
 1992 Lincoln (TV Film)
Mary Todd Lincoln (glas)
 1991 Hook
Gutless
 1991 Meeting Venus
Karin Anderson
 1991 Sarah, Plain and Tall (TV Film)
Sarah Wheaton
 1990 Hamlet
Gertrude
 1990 She'll Take Romance (TV Film)
 1990 Reversal of Fortune
Sunny von Bulow
 1989 Immediate Family
Linda Spector
 1988 Dangerous Liaisons
Marquise de Merteuil
 1988 Stones for Ibarra (TV Film)
Sara Everton
 1988 Gandahar
Ambisextra (Engleska verzija, glas)
 1987 Fatal Attraction
Alex Forrest
 1985 Maxie
Jan / Maxie
 1985 Jagged Edge
Teddy Barnes
 1984 The Natural
Iris Gaines
 1984 The Stone Boy
Ruth Hillerman
 1984 Something About Amelia (TV Film)
Gail Bennett
 1983 The Big Chill
Sarah
 1982 The World According to Garp
Jenny Fields
 1982 The Elephant Man (TV Film)
Princeza Alexandra
 1979 Orphan Train (TV Film)
Jessica
 1979 Too Far to Go (TV Film)
Rebecca
 1975 Great Performances (TV Serija)
Komšinica

The Rules of the Game (1975) … Neighbor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *