Goran Bregović – Biografija

Goran Bregović (*22. 3. 1950. -), bosanskohercegovački muzičar i tekstopisac, frontmen Bijelog dugmeta, jedne od najpopularniji rok grupa u Jugoslaviji. Od 2011 živi u Sarajevu.

Biografija

Goran Bregović je rođen u Sarajevu od oca Hrvata i majke Srpkinje i kaže da se osjeća kao Jugosloven. Otac mu je bio oficir JNA. Nakon razvoda roditelja Bregović ostaje da živi sa majkom u Sarajevu.

Bregović je svirao violinu u muzičkoj školi ali je u drugom razredu izbačen sa obrazloženjem da je netalentovan. Njegovo muzičko obrazovanje se svelo na ono što su mu pokazivali drugovi sve dok mu majka nije kupila prvu gitaru. Potom Bregović upisuje umjetničku školu, ali ga majka ubrzo ispisuje. Majka ga upisuje u saobraćajnu školu i, kao kompromis, dopušta mu da nosi dugu kosu. Po prelasku u novu školu Bregović se pridružuje školskom bendu Izohipse kao bas gitarista. Međutim, izbačen je iz ove škole (zbog lošeg ponašanja – slupao je školski Mercedes). Bregović tada upisuje gimnaziju i pristupa gimnazijskom bendu Beštije (opet je svirao bas-gitaru). U njegovoj šesnaestoj godini majka ga napušta i Goran se mora brinuti sam za sebe svirajući narodnjake u kafani u Konjicu, radeći na gradilištu i prodavajući novine.

Na nastupu Beštija primjećuje ga Željko Bebek i poziva da svira bas gitaru u njegovoj grupi Kodeksi, što je Goran i prihvatio. U ljeto 1969. svirali su za turiste u dubrovačkom hotelu Splendid. Potom su pozvani u Napulj da sviraju u noćnom klubu. Prihvataju poziv, ali se sa gazdom kluba razilaze u pogledu repertoara. Ipak ostaju u Napulju da sviraju po noćnim klubovima. U to vrijeme Bregović sa basa prelazi na solo gitaru, a te, 1970. godine, grupa svira u sastavu: Goran Bregović, Željko Bebek, Zoran Redžić i Milić Vukašinović. U to vrijeme su bili pod snažnim uticajem muzike grupa Led Zeppelin i Black Sabbat, za što je najzaslužniji bio Milić Vukašinović “zarazivši” ih tom vrstom muzike. Izgleda da je ovo bio razlog odlaska Željka Bebeka iz grupe u jesen 1970. godine. Krajem godine Bregovićeva majka i Redžićev brat Fadil dolaze u Napulj i odvode momke nazad u Sarajevo.

U jesen 1971. Goran upisuje studije filozofije i sociologije ali odustaje na četvrtoj godini. U isto vrijeme Milić Vukašinović odlazi u London tako da Bregović i Redžić počinju svirati u grupi Jutro. Tokom nekoliko sljedećih godina grupa često mijenja postave a 1. 1. 1974. grupa Jutro postaje Bijelo dugme.

Bijelo dugme

Kultna rok grupa Bijelo Dugme postaje jedna od najpopularnijih grupa tadašnje Jugoslavije 70-tih i polovinom 80-tih godina prošlog vijeka, a Bregović postaje neosporni vođa i jedini stalni član grupe za cijelo vrijeme njenog postojanja.

Nakon Bijelog dugmeta

Kako je vrijeme Bijelog dugmeta prolazilo tako je i Bregović ulazio u svijet filmske muzike. Njegov prvi projekat je bio film Emira Kusturice Dom za vješanje (1989.) koji se postigao veliki uspjeh (i film i muzika iz filma).

Bregović i Kusturica nastavljaju saradnju i na Kusturičinom sljedećem filmu – Arizona Dream snimljenom 1993. (zanimljivo je da je Bregovićevu muziku iz filma izvodio američki roker Igi Pop).

Sljedeći njegov projekat, muzika za film Kraljica Margo Patrisa Šeroa opet postiže veliki uspjeh, a film dobija dvije nagrade na Kanskom festivalu 1994. Sljedeće godine Zlatnu palmu osvaja Kusturičin film Bila jednom jedna zemlja za koji je Bregović takođe komponovao muziku.

Bregovićeva muzika donosi južnoslovenske i romske teme i fuzija je popularne muzike sa tradicionalnom polifonom muzikom sa Balkana, tangom i duvačkim orkestrima. Vrlo popularan u istočnoj Evropi, Bregović je nekoliko puta optuživan za krađu originalne romske i narodne muzike sa Balkana i za njeno prerađivanje i prisvajanje autorstva. 1997. je radio sa turskom pjevačicom Sezen Aksu na njenom albumu “Düğün ve Cenaze“. 2000. Bregović je snimio album “-{Kayah i Bregović}-” sa popularnom poljskom pjevačicom Kayah, koji je u Poljskoj prodat u više od 650.000.

2005. učestvovao je u tri koncerta Bijelog dugmeta.

Goran Bregović je nakon 1991 živio u Parizu sa suprugom Dženanom Sudžuki i njihove tri kćerke: Emom, Unom i Lulom. Takođe, ima kćerku Željku (iz mladalačke veze sa plesačicom iz sarajevskog noćnog kluba), koja mu je rodila unuku Bjanku.

Zanimljivosti

  • Učestvovao na radnoj akciji „Kozara 76“ i dobio udarničku značku.
  • Na Devetom kongresu Saveza socijalističke omladine Bosne i Hercegovine primio plaketu u ime grupe.
  • Izbačen je iz Saveza komunista Bosne i Hercegovine zbog neredovnog dolaska na partijske sastanke.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *