Holly Hunter – Biografija

Holly Hunter (Conyers, Georgia, SAD, 20. mart 1958.) američka glumica. Njene su najistaknutije uloge u filmovima Arizona Junior, TV Dnevnik, Uvijek i Klavir za koje je osvojila nekoliko nagrada, uključujući i Oscara za najbolju glumicu. Također je i zvijezda TV serije Saving Grace.

Mladost i početak karijere

Rođena je u Conyersu, u američkoj saveznoj državi Georgiji, kao kćerka domaćice Opal Marguerite i farmera i predstavnika proizvođača sportskih proizvoda Charlesa Edwina Huntera. Studirala je glumu na Carnegie Mellon University u Pittsburghu, nakon čega se seli u New York City gdje je živjela zajedno s glumicom Frances McDormand. Slučajni susret s dramaturškinjom Beth Henley, kada su ostale zajedno zarobljene u liftu, Holly Hunter dovodi do uloge na Broadwayu u predstavi prema tekstu Beth Henley, Crimes of the Heart, i off-broadway uloge u predstavi The Miss Firecracker Contest. “Bilo je to negdje početkom 1982., na 49. ulici između Broadwaya i 8. avenije”, prisjećala se Hunter u intervjuu. “[Bile smo zarobljene] 10 minuta, ne duže. U stvari, imale smo lijep razgovor. Bile smo samo nas dvije.” Kada se preselila u Los Angeles 1982., Hunter je dijelila kuću s grupom ljudi među kojima su bili Frances McDormand i reditelj Sam Raimi, kao i budući saradnici Joel i Ethan Coen.

Pozornica i film

Nakon preseljenja u Los Angeles, glumila je u TV filmovima prije dodjeljivanja manje uloge u filmu Swing Shift. Iste godine ostvaruje svoju prvu saradnju s timom braće Coen u Suvišna okrutnost, kao snimljeni glas na telefonskoj sekretarici. Do 1987. slijedi više posla na filmu i televiziji, kada zahvaljujući glavnim ulogama u Arizona Junior i TV Dnevnik, postaje priznatom filmskom zvijezdom. 1989., bila je glavna glumica u filmskoj adaptaciji drame Beth Henley Miss Firecracker, i jedna od glavnih uloga u Spielbergovoj romantičnoj drami Uvijek, zajedno s Richardom Dreyfussom; i televizijskoj dukumenatrnoj drami o slučaju na Vrhovnom sudu Roe v. Wade. Nakon drugog filma zajedno s Dreyfussom 1991., Once Around, Holly Hunter osvaja pozitivne kritike za tri filma iz 1993. godine, i dvije nominacije za Oscara: uloga u pravnom trileru Firma donosi joj nominaciju za Oscara za nabolju sporednu glumicu, dok s ulogom nijeme Škotkinje u preljubnoj vezi s Harveyem Keitelom u drami novozelandske rediteljke Jane Campion, Klavir, osvaja nagradu za najbolju glumicu. Karijeru nastavlja u drami-komediji Home for the Holidays (1995.) i trileru Copycat (1995.). Bio je vrlo zapažen njen nastup u Cronenbergovom filmu Crash (1996.), ali i zasijenjen kontroverzama oko tog filma, te je njena uloga zajedljivog anđela u romantičnoj crnoj komediji A Life Less Ordinary (1997.) doživjela sličnu sudbinu. Iduće godine igrala je njujoršku raspuštenicu u drami-komediji Living Out Loud, reditelja Richarda LaGravenesea, pored Dannyja DeVita, Queen Latifah, i Martina Donovana, za što je dobila pozitivne kritike. 1990-e je zaokružila manjom ulogom u nezavisnoj filmu Jesus’ Son, i drami Woman Wanted (1999.) Kiefera Sutherlanda.

Emmy nagrade 1989.

Nakon manje uloge u komediji braće Coen Ko je ovdje lud? (2000.), iste godine glumi u televizijskom filmu Harlan County War, prikazu radničkih borbi rudara u Kentuckyju. Svoj angažman na malom ekranu nastavlja ulogom u sportskoj drami When Billie Beat Bobby (2001.), glumeći čuvenu teniserku Billie Jean King u istinitoj priči o egzibicijskom meču s Bobbyjem Riggsom, i kao narator u Eco Challenge New Zealand, prije povratka na film 2002., manjom ulogom u drami Moonlight Mile. Iduće godine osvaja pozitivne kritike za svoj nastup u drami o iskupljenju Levity. 2003., ulogom u hvaljenom filmu Thirteen osvaja nominaciju na Oscara za najbolju sporednu glumicu. 2004., glumila je zajedno s Brittany Murphy u romantičnoj komediji Little Black Book, te je iste godine posudila svoj glas Helen Parr, superheroini u crtanom filmu Izbavitelji. 2005., zajedno s Robinom Williamsom glumi u crnoj komediji The Big White.

Kao izvršna producentkinja, sebi je osigurala ulogu u dramskoj TV seriji Saving Grace, koja se prikazuje od 2007. Za tu ulogu osvojila je nominaciju za Zlatni globus, dvije nominacije za nagradu udruženja filmskih glumaca i nominaciju za Emmy. 2008. postavljena je njena zvijezda na Hollywood Walk of Fame.

Privatni život

Dugo je godina bila u vezi s glumcem Arlissom Howardom. Bila je udata za poljskog snimatelja Janusza Kaminskog od 1995. do 2001. Od 2001. u vezi je s američkim glumcem Gordonom MacDonaldom, s kojim je glumila u predstavi Marine Carr By the Bog of Cats 2001. i 2004. godine. 2006., u 47. godini života rodila je blizance. Njen bratanac je Tim Salmon, američki igrač baseballa.

Filmografija

 2018 Incredibles 2
Helen Parr / Elastigirl (glas)
 2018 Here and Now (TV Serija)
Audrey Bayer
 2017 Song to Song
Miranda
 2017 The Big Sick
Beth
 2017 Breakable You
Eleanor Weller
 2016 Strange Weather
Darcy Baylor
 2015 Disney Infinity 3.0 (Video Igra)
Elastigirl (glas)
 2014 Disney Infinity: Marvel Super Heroes (Video Igra)
Elastigirl (glas)
 2014 Manglehorn
Dawn
 2014 Mondo Art (Video)
Stomatic Painter
 2013 Bonnie & Clyde (TV Mini-Serija)
Emma Parker

Part 2 (2013) … Emma Parker
Part 1 (2013) … Emma Parker
 2013 Disney Infinity (Video Igra)
Elastigirl (glas)
 2013 Paradise
Melanie Mannerheim
 2013 Top of the Lake (TV Serija)
GJ
 2012 Won't Back Down
Evelyn Riske
 2012 Jackie
Jackie
 2011 Portraits in Dramatic Time
Holly Hunter
 2007-2010 Saving Grace (TV Serija)
Grace Hanadarko
 2005 The Big White
Margaret Barnell
 2005 Nine Lives
Sonia
 2004 The Incredibles
Helen Parr / Elastigirl (glas)
 2004 Little Black Book
Barb
 2003 Thirteen
Melanie Freeland
 2003 Levity
Adele Easley
 2002 Moonlight Mile
Mona Camp
 2001 When Billie Beat Bobby (TV Film)
Billie Jean King
 2001 American Experience (Dokumentarna Tv Serija)
Mary Lincoln / Mary Todd
 2000 Harlan County War (TV Film)
Ruby Kincaid
 2000 Timecode
Renee Fishbine
 2000 Things You Can Tell Just by Looking at Her
Rebecca Waynon (segment “Fantasies About Rebecca”)
 1999 Jesus’ Son
Mira
 1999 Woman Wanted
Emma Riley
 1998 Notes Alive! My Many Colored Days (Video spot)
Narrator
 1998 Living Out Loud
Judith Moore
 1997 A Life Less Ordinary
O'Reilly
 1996 Crash
Helen Remington
 1995 Home for the Holidays
Claudia Larson
 1995 Copycat
M.J. Monahan
 1993 The Firm
Tammy Hemphill
 1993 The Piano
Ada
 1992 Crazy in Love (TV Film)
Georgie Symonds
 1991 Once Around
Renata Bella
 1989 Always
Dorinda Durston
 1989 Animal Behavior
Coral Grable
 1989 Roe vs. Wade (TV Film)
Ellen Russell / Jane Doe
 1989 Miss Firecracker
Carnelle Scott
 1987 Broadcast News
Jane Craig
 1987 End of the Line
Charlotte
 1987 A Gathering of Old Men (TV Film)
Candy Marshall
 1987 Raising Arizona
Ed
 1984 With Intent to Kill (TV Film)
Wynn Nolen
 1984 Blood Simple.
Helene Trend (glas, nepotpisan)
 1984 Swing Shift
Jeannie Sherman
 1983 An Uncommon Love (TV Film)
Karen
 1983 Svengali (TV Film)
Leslie
 1981 The Burning
Sophie

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *