Inokentij Smoktunovski – Profil

Inokentij Mihajlovič Smoktunovski (rus. Иннокентий Михайлович Смоктуновский; rođen kao Inokentij Smoktunovič, 28. mart 1925 – 3. avgust 1994), sovjetski i ruski glumac, koji je u drugoj polovini 20. vijeka stekao izuzetnu popularnost i ugled, odnosno neslužbenu reputaciju “kralja sovjetskih glumaca”.

Filmografija

2006 Vospominanie o Sherloke Kholmse (TV Mini-Serija)
Predsjednik vlade

 1997 Vino iz oduvanchikov
PukovnikFreeleigh
 1996 Belyy prazdnik
Profesor
 1995 Ubiytsa
Istražitelj
 1994 Podróz na wschód (TV Film)
 1993 Istoki (Kratkometražni) (glas)
 1992 Zoloto
 1991 Caccia alla vedova
Inkvizitor
 1991 Delo Sukhovo-Kobylina (TV Mini-Serija)
 1991 Geniy
Prince
 1991 Otkroveniye Ioanna Pervopechatnika
Car Ivan IV grozni
 1990 Damskiy portnoy
Isaak
 1990 Dina
 1990 Lovushka dlya odinokogo muzhchiny
Merlouche, umjetnik
 1990 Mat
 1990 Pasternak (TV Film)
Glas
 1989 Serdtse ne kamen (TV Film)
Potap Karkunov
 1989 Pod nebom golubym
Sobolev (glas)
 1988 Pervaya vstrecha – poslednyaya vstrecha
Kontraobavještajni agent
 1988 Gardemariny, vperyod! (TV Mini-Serija)
Cardinal Fleury

 1987 Bez solntsa
 1987 Oci ciornie
GuvernerSisoiev (kao Innochentij Smoktunovskj)
 1986 Rus iznachalnaya
Imperator Justinian
 1986 Strannaya istoriya doktora Dzhekila i mistera Khayda
Doktor Dzhekil / Mister Khayd
 1986 Gerakl u Admeta (Kratkometražni)
Old Man (glas)
 1986 Poslednyaya doroga
Baron Geckern
 1986 Priklyucheniya Sherloka Kholmsa i doktora Vatsona: Dvadtsatyy vek nachinaetsya (TV Serija)
Predsjednik vlade

Epizoda #1.2 (1986) … Predsjednik vlade
Epizoda #1.1 (1986) … Predsjednik vlade
 1985 Deti solntsa (TV Mini-Serija)
 1985 Sestra moya, Lyusya (TV Film)
 1984 Myortvye dushi (TV Mini-Serija)
Plushkin
 1983 Pozdnyaya lyubov (TV Film)
 1983 Probuzhdenie
General Gippius
 1983 Unikum
 1983 Krepysh
 1982 Krazha (TV Film)
 1982 Pikovaya dama (TV Film)
Chekalinsky
 1981 Khalif-aist (TV Kratkometražni)
Kalif (glas, kao I. Smoktunovskiy)
 1981 Shutka?!… (Kratkometražni)
 1980 I s vami snova ya (Kratkometražni) (glas)
 1980 Malenkie tragedii (TV Mini-Serija)
Saglieri / Stari Baron (1979)

 1979 Barierata
Antoni Manev
 1979 Pro Shchenka (Kratkometražni)
 1978 V chetverg i bolshe nikogda
Ivan Modestovich
 1978 Vragi
Zakhar Bardin
 1978 Step
Moisei Moiseyevich
 1977 Ya k vam lechu vospominanem (Kratkometražni) (glas)
 1977 Legenda o Tile
Karl V
 1976 Dni khirurga Mishkina (TV Mini-Serija)
 1976 Fantaziya (TV Film)
 1976 Vishnevii sad (TV Film)
Gaev
 1976 Im sirte lernerum e (TV Film)
Mr. Kozak
 1976 Doverie
Nikolai Bobrikov
 1975 Anna i komandor
Dramatist
 1975 Zvezda plenitelnogo schastya
Tsejdler (kao I.Smoktunovskiy)
 1975 Tsaplya i zhuravl (Kratkometražni)
Narator (glas)
 1975 Dochki-materi
Vadim Antonovich
 1975 Otroki vo vselennoy
I / O / O
 1975 Zerkalo
Aleksei (glas)
 1975 Vybor tseli
Roosevelt
 1974 Romans o vlyublyonnykh
Trumpeter
 1974 Moskva-Kassiopeya
I.O.O.
 1972 Ukroshcheniye ognya
Konstantin Tsiolkovskiy
 1971 Dyadya Vanya
Ivan ‘Uncle Vanya’ Voinitsky
 1971 Malenkiye tragedii (TV Film)
Mozart
 1970 Prestuplenie i nakazanie
Porfiry Petrovitch
 1970 Tchaikovsky
Pyotr Ilyich Tchaikovsky (Chaikovsky)
 1969 Zhivoy trup
Ivan Petrovich
 1969 Stepen riska
Sasha
 1969 Pervaya lyubov (TV Film)
Father
 1966 Malenkiy prints
Narator (glas)
 1966 Pervyy posetitel
Lenin
 1966 Beregis avtomobilya
Yury Detochkin
 1966 Posledniy mesyats oseni
Narator (glas)
 1965 Na odnoy planete
V. I. Lenin
 1964 Gamlet
Hamlet
 1963 Zima trevogi nashey (TV Film)
Ethan Allen Hawley
 1962 Motsart i Salieri
Mozart
 1962 9 dney odnogo goda
Ilya Kulikov (kao I. Smoktunovsky)
 1962 Visokosnyy god
Gennadi Kupriyanov (kao I. Smoktunovsky)
 1961 Do budushchey vesny
Aleksey
 1960 Neotpravlennoe pismo
Sabinin (kao I. Smoktunovskiy)
 1958 Den pervyy
V. A. Antonov-Ovseyenko
 1958 Nochnoy gost
Pal Palych
 1958 Ryadom s nami
Andrey
 1957 Shtorm
 1957 Dorogoy bessmertiya (TV Film)
Yulius Fuchik
 1957 Soldaty
 1956 Ubiystvo na ulitse Dante
Mladi fašista (kao I. Smoktunovskiy)
 1956 Kak on lgal eyo muzhu (Kratkometražni)
Henry

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *