Ivana Lupšić – ”Moja’ moderna žena

Lutko, to što nijemo sjediš pored njega, i što izgledaš kao “voštana figura”, ne znači da si mu bitna, a još manje vrijedna.

Gdje su nestali: “Samopoštovanje..Dostojanstvo..Vjera u sebe..Doza seksipila?!”
U društvu, i dalje, postoji ta neka navika da se žene predstave po nekom šablonu. Uglavnom kao bespomoćne žrtve i seksi objekti, domaćice, majke..
Ne osporavam da budemo majke, supruge, domacice..ali, nipošto samo seksualni predmeti. Ne!!!
Muškarci su samoživa i egoistična bića, koja se vode samo svojim porivima. Žive za trenutak. I generalizuju stvari, tj.sve su im žene iste. Takve kao ti, lutko, nas sputavaju da im pokažemo da mi možemo biti više od jedne: “Lutke sa izloga”.
Nema potrebe da im budemo: “Još jedna u nizu”..
Odbrusi mu, daj svoje mišljenje, povisi ton..reci: “Neću. Ne mogu. Ne želim.” Bez straha da ćeš ga izgubiti. Naprotiv, dobićeš “plus” i drugu sliku tebe same.
Nije teško, vjeruj mi.
Ja znam da se sad svašta plasira kao “In”. Nije sve što vidiš tako.
Ja ne morališem. Po meni mozeš istovremeno biti i žena: “Koja nosi ono šta želi”, “Da kaže ono što misli”, “Da spava s kim želi”, a da opet budeš feministkinja… Naravno, sve sa dozom umjerenosti i da znaš gdje su granice.
Nedavno sam polemisala o ovoj temi sa jednom djevojkom koja mi je u toku razgovora rekla:
-A, šta ti imaš od toga što si do juče bila muškobanjasta, trenirala karate i tukla se s muškarcima?! Bolje da si se provodila s njima i imala neke uspomene, ovako..nemaš ništa. Ja sam makar proživjela i namignula.
Slagaću ako budem rekla da se u jednom trenutku nisam složila s njom, ali sam se odmah “povratila”..
Ja sam ipak srećna ovako i zadovoljna..
Vaša Iv! :*

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *