Jasna Zlokić – Biografija

Jasna Zlokić (Vela Luka, 15. marta 1955.) hrvatska pjevačica.

Biografija

Muzikom se počinje baviti već kao sedmogodišnja djevojčica nastupajući u dječjem pozorištu. Kao tinejdžerka nastupa na festivalima pjevača amatera, da bi 1974. godine osvojila titulu Prvog glasa Dubrovnika. Pobjeda na takmičenju amatera u Splitu ´81 godine odvodi je na finale u Sisak gdje osvaja pobjedničku lentu što joj donosi kao posebnu nagradu i poziv da sljedeće godine nastupi u seniorskoj konkurenciji na Splitu ´82.

Predstavlja se pjesmom “Nina, nana” te joj je dodijeljena nagrada najbolje debitantkinje.

Nastupa i na Splitu ´83 s “Ne znam koji vjetar puše”, te na Splitu ´84 s Dujmićevom pjesmom “Skitnica”.

Ta je pjesma postala, ne samo prelomnica, već i odrednica njene karijere. Stotine hiljada prodatih ploča i držanje vrha popularnosti cijele te godine najbolji su dokaz pjevačke afirmacije Jasne Zlokić.

Iste jeseni osvaja i Zagrebfest opet s Dujmićevom pjesmom “Povedi me”. Godinu je zaokružila osvajanjem titule najbolje pjevačice za 1984. godinu.

Već na sljedećem Splitu 85 sa pjesmom “Pjesmo moja” osvaja treće mjesto.

1986. nastupa na Splitu a tekst pjesme “Pismo” izaziva skandal na festivalu, pjesma se nije smjela na radiju puštati do 1990.

Iste godine pobjeđuje na cavtatskom Karnevalfestu s pjesmom “Ne spominji stare ljubavi”.

Splitski festival ´87 obilježila je Runjićevom pjesmom “Adio bella” koja postaje velikim hitom. S istom pjesmom osvaja drugo mjesto na Madeirasong festivalu.

Na Splitskom festivalu 1988 osvaja 2. mjesto s pjesmom “Lutajuće srce”.

Pobjeđuje na festivalu “Mesam” s pjesmom “Noć i dan”. U izuzetno jakoj konkurenciji, ponovo osvaja titulu Pjevačice godine 1988. Kako je bilo vrijeme da se okuša i na Evrovizijskim pozornicama, ´89 nastupa na tadašnjoj “Jugoviziji” (osvaja 5. mjesto), međutim pobjedu odnosi Grupa Riva ujedno i pobjednica “Evrovizije”. Iste godine Jasna pobjeđuje na Zagrebfestu s pjesmom “Kad odu svi”.

Svoju dugogodišnju uspješnu muzičku karijeru oplemenila je sa više od sto osamdeset humanitarnih koncerata, a svoj umjetnički dignitet temeljen na izrazitom muzičkom kvalitetu održava i danas. Bila je predgrupa na koncertu mega popularnog američkog repera 50 Centa.

Diskografija

  • 1984. – Pusti me da prođem (Skitnica) – platinasta ploča
  • 1985. – Vjeruj mi – platinasta ploča
  • 1987. – Ja sam ti jedini drug – platinasta ploča
  • 1988. – Lutajuće srce – zlatna ploča
  • 1989. – Vrijeme je uz nas – zlatna ploča
  • 1990. – Kad odu svi
  • 1990. – Tiho sviraj pjesmu ljubavnu
  • 1992. – Bez predaha (mix)
  • 1993. – Nisam ti se tugo nadala
  • 1996. – Sunce moga neba
  • 1997. – Sve ove godine (kompilacija) (1984-1990)
  • 1999. – Žena od mota
  • 2002. – Putevima vjetra
  • 2004. – Best of 1990-2004
  • 2006. – Ljubavni parfemi
  • 2007. – Zlatna kolekcija
  • 2010. – Dueti
  • 2012. – Love collection (najbolje ljubavne pjesme)
  • 2015. – Best of
  • 2017. – 50 originalnih pjesama

Nastupi na festivalima i nagrade

  • 1982 – Splitski festival – Nina Nana – nagrada za najbolju debitanticu
  • 1983 – Splitski festival – Ne znam koji vjetar puše
  • 1984 – Splitski festival – Skitnica – 6. mjesto
  • 1984 – Zagrebfest – Povedi me – 1. mjesto
  • 1984 – Pjevačica godine
  • 1985 – Splitski festival – Pjesmo moja – 3. mjesto
  • 1985 – Mesam – Idi, dobro je – 5. mjesto
  • 1986 – Splitski festival – Pismo (do 1990. pjesma se nije smjela izvoditi)
  • 1986 – Karnevalfest (Cavtat) – Ne spominji stare ljubavi – 1. mjesto
  • 1987 – Splitski festival – Adio Bella – 5. mjesto (da nije bilo namještanja glasova bila bi 2.)
  • 1987 – Madeira song festival – Adio bella – 2. mjesto
  • 1987 – Mesam – Mama – 3. mjesto
  • 1987 – Karnevalfest (Cavtat) – Tako je slatko
  • 1988 – Splitski festival – Lutajuće srce – 2. mjesto
  • 1988 – Karnevalfest (Cavtat) – Ja putujem – 1. mjesto
  • 1988 – Vaš šlager sezone – Noć i dan – 1. mjesto
  • 1988 – Mesam – Jedna žena na prozoru – 9. mjesto
  • 1988 – Pjevačica godine
  • 1989 – Jugovizija – Sve ove godine – 5. mjesto
  • 1989 – Zagrebfest – Kad odu svi – 1. mjesto
  • 1990 – Zagrebfest – Idi sad
  • 1993 – Melodije Hrvatskog Jadrana – Sve moje ljubavi žive u tebi – 2. mjesto
  • 1994 – Melodije Hrvatskog Jadrana – Teške su riči pale dušo – nagrada za najbolju interpretaciju
  • 1994 – Zagrebfest – Živjet ću za dane radosti
  • 1995 – Melodije Hrvatskog Jadrana – Sve sam ti suze oprostila
  • 1999 – Zagrebfest – Srce na srcu
  • 2001 – Melodije Hrvatskog Jadrana – Uzeja bi me – 3. mjesto
  • 2002 – Melodije Hrvatskog Jadrana – Ja moram pobijediti sve
  • 2004 – Splitski festival – Ako ljubav nebo zna
  • 2008 – Splitski festival – Moja Ljubav

Filmografija

Televizijske uloge

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *